Otthon

Nyári arculatváltás

Ha eddig még nem tettük, most már végképp itt az ideje megszabadulni a lakásunkat nyomasztó robusztus kellékektõl, és a szezonnak megfelelõ könnyed, légies kiegészítõkkel feldobni környezetünket.







A rózsa betöltheti akár az egész szobánkat is (Fotó: Schafer Butik)
Néhány apró trükk, és egy csapásra friss, nyári hangulatban tündököl majd otthonunk. Dönthetünk virágokba borult romantikus atmoszféra, mediterrán hangulat vagy a Keletet, netán a 70-es évek retrohangulatát idéző stílus mellett, a lényeg a teljes arculatváltás. 


Kezdjünk tiszta lappal!


A nyár a felújítások ideje. Ilyenkor építenek, bontanak, festenek, bútoroznak vagy újítanak fel a legtöbben. Hogy környezetünk megújuljon, nem feltétlenül kell drasztikus átalakításban gondolkoznunk. Olykor elegendő néhány kreatív ötlettel, egy-két stílusos kiegészítővel vagy bájos textíliával feldobni otthonunkat. Bármekkora felújításban is gondolkozunk, elsőként célszerű alapos lomtalanítást végezni, hiszen az évek során felhalmozódott felesleges tárgyak, amelyeknek már nincs funkciójuk, csupán a káosz érzetét keltik.









A finom organzafüggöny átengedi a fényt, azonban eltakarja a belátást (Fotó: Schafer Butik)

Öltöztessük fel az ablakokat!

A lakásdekorálást kezdjük a függönycserével – ez alapjaiban fogja megváltoztatni a terek hangulatát. A lakás fekvésétől függően választhatunk bambuszrolót vagy a legújabb trend szerint római rolót is. A klasszikus függönymegoldásnál dekoráljuk ablakunkat könnyed, áttetsző függönnyel, amely légies fátyolként teszi sejtelmessé a kilátást.

A függöny lehet letisztult fehér, ekrü, babarózsaszín, leheletfinom padlizsán- vagy olívazöld árnyalatú, de választhatunk a retrohangulatot idéző geometriai minták közül is. Az idei nyár nagy slágere azonban kétségkívül a melegséget és romantikát sugalló virágminta. A rózsa betöltheti akár az egész szobánkat is: megjelenhet a falakon, a párnákban, az ágyneműben és természetesen a függönyön is.

Amennyiben otthonunkat zöldövezet veszi körül, a függönyöket elkötőpánttal az ablak két széléhez is rögzíthetjük. Ha ablakainkat nem borítja redőny, nyáron még lényegesebb az árnyékolók szerepe. Szerezzünk be sűrű szövésű, vidám mintázatú sötétítőt, amely elnyeli a fényt.








Dobd fel a kanapét vidám párnákkal (Fotó: IKEA)
Textíliaváltás a nappaliban


Bútorainkat dobjuk fel színpompás textíliákkal. Elég, ha a kanapéra néhány színes, vidám díszpárnát helyezünk és szőnyeget cserélünk.

Nappalink dekorálásánál a fő hangsúlyt helyezzük a részletekre. A képek, hangulatlámpák, vázák és mécsesek helyes megválasztásával a tér jellegzetes stílust ölthet.

Öltöztessük fel a falakat is, vásároljunk néhány különböző vagy egyforma méretű keretet. Helyezhetünk bele posztert, festményt, képeslapokat, családi fotókat, művészképeket, fekete-fehérben pompázó virágokat vagy színpompás árnyalatokban tündöklő képeket. A keret helyett legyen a kép domináns.

Tipp: Készítsünk egymással összehangolt fotókból képfalat. A lényeg, hogy a kisebb-nagyobb kereteket szépen, szabályosan helyezzük egymás mellé és alá.


Az étkező éke

Az étkezőszékek ülőkéjét dekoráljuk díszes székpárnákkal, és máris megváltozik lakásunk arculata.







A nyári hangulatot tovább fokozhatjuk a mediterrán vidéket idéző terítékkel (Fotó: IKEA)


Tipp: Aki tettre késznek érzi magát, vásároljon szivacslapot, és a szék ülőkéjének mintájára vágja méretre, varrjon rá vidám színű mintás szövet- vagy selyemfényű impregnált huzatot. A székpárnát bájos masnival rögzíthetjük a szék támlájához.

A székpárnákon túl étkezőnket díszítheti még stílusban és színben a párnákhoz passzoló asztalterítő, asztali futó és vastag szövetből, kókuszrostból vagy vízijácintból szőtt tányéralátét.







A világító cilinderek romantikus hangulatot varázsolnak a hálószobádba (Fotó: Schafer Butik)
Vásároljunk egyszínű tányérokat és poharakat, variáljunk inkább a kiegészítőkkel, és teremtsünk különböző hangulatokat szalvétákkal, asztali futóval, tányéralátétekkel, valamint mécsesekkel. Étkezőasztalunkat díszítse mindig valamilyen vágott virág vagy friss zöld.


Meghitt éjjelek

A hálószobánk főszereplője kétségkívül a franciaágy, a hűvösebb napokon használt vastag ágyneműt most felváltják a pillekönnyű garnitúrák. Vékony takarónkra válasszunk vidám színű ágyneműhuzatot. A megunhatatlan fehér mellett hódítanak a hatvanas évek op-art hangulatát idéző geometrikus minták, a csíkos, kockás és természetesen virágmintás textilek.

A meleg tónusú huzatot vagy ágyterítőt még meghittebbé varázsolják a helyesen megválasztott hangulatlámpák. A fények tágítják a teret, tehetjük a falra, az éjjeliszekrényre vagy akár a sarokba is a világítást, a lényeg, hogy teremtsünk sejtelmes miliőt. Költségtakarékos megoldás, ha a meglévő éjjeli lámpánk buráját cseréljük csupán.

Tipp: Ügyeljünk, nehogy stílusvétségeket kövessünk el, igyekezzünk az egész lakáson egy hangulatot végigvinni!







Ezek a virág alakú kedves gyertyák mutatós díszei lehetnek lakásodnak (Fotó: IKEA)

Fotók:
IKEA »
Schafer Butik »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top