Otthon

Albérletben is otthonosan

A te életedben is eljöhet az a pillanat, amikor albérletbe kényszerülsz. A megszokott tárgyaid és az otthon harmóniája azonban nem mindig költözik veled együtt. Most segítünk, miként varázsolhatod barátságossá ideiglenes kuckódat.







Konyhai kocsi kihúzható rácsos polcokkal, palacktartóval és fiókkal (Fotó: Schäfer Butik)
Aki már keresett albérletet, az tudja, milyen nehéz az előre elképzelt szempontoknak megfelelőt találni. A legtöbb esetben kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni, és kiegyezni egy szerényebb hajlékkal. Ne keseredjünk el, ha az első benyomás nem éppen melegséget tükröz leendő lakásunkról, néhány költségtakarékos megoldással ugyanis könnyen meghitté varázsolhatjuk még a nem túl jó adottságokkal rendelkező ideiglenes otthonunkat is.


Higiénia mindenekelőtt

A legtöbb kiadó lakásban előttünk már biztos lakott valaki vagy valakik, ezért kezdjünk egy alapos nagytakarítással és egy mindent felölelő fertőtlenítéssel. A takarítást különösen élezzük ki a fürdőszoba és a konyha környékére. Tisztítsuk ki a fugákat, pucoljuk le a csempét, cseréljünk WC-ülőkét, szabaduljunk meg a vízkőtől, fertőtlenítsük a mosogatót és töröljük át alaposan a bútorokat. A lakásélénkítés után máris otthonosabban érezhetjük magunkat.

Amennyiben a lakás falai megkívánják, és a főbérlőnek sincs ellenére, érdemes felfrissíteni a falakat egy kis festéssel. Használjunk világos és pasztellszíneket, amelyek nagyítják a teret. A lágy tónusok, mint a vaníliasárga vagy a halványpadlizsán, esetleg enyhe olívzöld árnyalatok meleggé tehetik a lakást.








A színes textilek sokat dobnak a szoba hangulatán (Fotó: IKEA)
Jótékony textíliák

Amennyiben csak részben bútorozott majdani lakásunk, célszerű néhány, számunkra különösen kedves mobil bútorral körbevenni magunkat, és ezzel megidézni az otthon hangulatát. Ha viszont teljesen bútorozott lakásba költözünk, variáljunk a textíliákkal – a drapériáknak különösen fontos szerepük van az otthonteremtésben.

A főbérlő által biztosított és nem kifejezetten a legújabb lakástrendnek megfelelő ülőgarnitúrát is feldobhatjuk egy bájos ágyterítővel vagy néhány vidám díszpárnával. A nyílászárókat öltöztessük új függönnyel, vagy vágjuk méretre a már meglévő és kedvelt leplet. Az étkezőt ékesíthetjük könnyed asztalterítővel, asztali futóval vagy tányéralátétekkel, a csupasz székeket pedig feldobhatjuk puha párnákkal.

A lakást még otthonosabbá és melegebbé tehetjük a különböző szőnyegekkel, amelyek különösen jótékony hatással bírnak, ha a járólap, parketta vagy padlószőnyeg nem éppen első osztályú. A fürdőszobai rideg hangulatot felélénkíthetjük kilépőszőnyeggel és zuhanyfüggönnyel, valamint puha törülközőkkel.

Tipp: A nem túl esztétikus bejárati ajtót eltakarhatjuk egy vastag, függönyszerűen felfüggesztett textíliával, ezzel a hidegebb hónapokban akár szigetelhetjük is a bejáratot.


Melegséget hozó fények

A lakás atmoszféráját merőben meghatározzák a fények. A legtöbb helyen azonban szerkezetileg már nem nyúlhatunk a világításhoz, ezért alkalmazzunk minél több helyi megvilágítást, vagy cseréljük le a mennyezeti lámpákat, égőket és lámpaburákat. Hangulatlámpákkal világítsuk meg a sarkokat, ezzel növelhetjük a térérzetet és melegebbé tehetjük a lakást. Még meghittebb légkört teremthetünk, ha esténként gyertyákat gyújtunk.

Tipp: A hangulatfényekhez válasszunk divatos papírlámpákat.







Ezeket a vidám papírlámpákat a falra is akaszthatod, de használhatod állólámpaként is; a görgők tetszőlegesen fel- és leszerelhetők – Marek lámpa 4490 Ft, IKEA


Saját világunk


Nemcsak a lakás, de a saját hangulatunkat is befolyásolja, hogy milyen tárgyakkal vesszük körbe magunkat. Tegyünk családi fotókat és számunkra kedves képeket a falakra, tágítsuk a teret tükrökkel, varázsoljunk otthonos légkört cserepes virágokkal és néhány személyes tárggyal.

Tipp: A színes papírdobozok, fonott kosarak és ládikák nemcsak vidámabbá teszik a lakást, hanem a tárolási problémáinkat is megoldják.









• Költségtakarékos tippek, ha szeretnéd feldobni az albérletedet •


Konyha:
• Ha régi, ragacsos, kopott a konyhakredenc pultja, vegyél színes öntapadós műanyag tapétát (színben, mintában óriási a választék), és óvatosan vond be vele a felületet. A mosogató széle – ha bele van építve a konyhapultba – kicsit nagyobb odafigyelést igényel, ide külön kis sarkokat kell majd kivágnod. Mielőtt nekiállnál, természetesen nem árt kikérni a tulaj véleményét.
Lelőhely: Baumax, Bricostore, Praktiker áruházak.


• Ha pici a konyha, ha nincs elég polc, vagy ha nem tudsz hova pakolni, szerezz be egy olcsóbb zsúrkocsit vagy egy mobil, gurulós, emeletes tárolót. Rengeteg dolgot (gyümölcs, zöldség, liszt, alufólia, edények stb.) tárolhatsz ezen, ráadásul később is hasznát veheted.
Lelőhely: IKEA, Schäfer Butik, hipermarketek.

Fürdőszoba:
• Ha csúnyának találod a padlót, ha divatjamúlt a járólap, vegyél méretre vágott műanyag kilépőt.
Lelőhely: Baumax, Bricostore, Praktiker áruházak.

• A csúnya mosógépre teríts egy vidám textilt – elég, ha csak beszeged a szélét, de akár egy régi asztalterítő vagy egy szép, színes lepedő is megteszi.

• Egy bohókás zuhanyfüggöny a leglehangolóbb fürdőt is feldobja.
Lelőhely: IKEA, Kika.







Praktikus tároló a fürdőszobába, ami dekorációnak sem utolsó (Fotó: Schäfer Butik)
Nappali, hálószoba:
• A csúnya, régimódi foteleket, kanapékat pillanatok alatt újjá varázsolhatod, ha ráterítesz egy szép anyagot vagy ágytakarót. A díszpárnák szintén sokat dobnak a hangulaton.
Kedvencünk: Indira ágytakaró, 1890 Ft (IKEA).

• Ha nincs (elég) bútor az albérletben, szerezz be olcsó, de jó minőségű darabokat, amiket könnyű szállítani, és később is jól mutatnak a saját lakásodban.
Lelőhely: IKEA.

• Növény, növény és növény! Cserepes, vágott, bármilyen. Minél több van belőle, annál otthonosabb lesz a kuckód. Tegyél a padlóra, az asztalra és a polcokra is.

• Dekorálj képekkel, képeslapokkal! Ha nem fúrhatsz a falba lyukat, támaszd őket a könyvespolcra, vagy függessz fel egy zsineget egy csupasz fal mentén (pl. rajzszöggel rögzítheted a zsineget az ajtófélfába), és fa ruhacsipeszekkel aggass rá képeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top