nlc.hu
Otthon
Dekorötleteket csentünk

Dekorötleteket csentünk

Egy jó étteremben nemcsak titkos receptekre fájhat a fogunk, hanem sokszor a belsõ tér egy darabját is szívesen hazavinnénk. Nyitott szemmel járni és a jó ötleteket otthon is megvalósítani pedig nem bûn. Négy különbözõ stílusú helyen jártunk...






Szívem csücske: retró – Menza 






Vidák László ismét divatba hozta a Tisza cipőt, majd utána a Menzával a retrót. Ő is ahhoz a korosztályhoz tartozik, akinek nemcsak idilli múlt volt a virágmintás tapéta meg a forgófotel, hanem gyerekkorának része. Ami akkor zavaró és nyomasztó volt, most viccesnek és vidámnak hat, persze az is igaz, hogy nem ócskaságokkal idézte vissza a múltat, hanem minőségi cuccokkal, nagyon szerethető módon. Vidák Lászlóék különféle helyekről gyűjtöttek össze egy csomó „kacatot”, tapétákat, réznyomatokat, majd Ficzere Anett és Muzsai István megálmodta ezeknek a helyét, és úgy egészítették ki saját tervezésű pulttal, lámpákkal, egyedi tervezésű bútorokkal, hogy a végeredmény egy egységes belső tér lett. Persze hogy a dizájn működjön és „kerek legyen”, az étlapra kellett a málnaszörp, az asztalra pedig pohárban a ropi is.






Sokszor elismételt tézis, hogy ami tágas térben jól mutat, az egy apró lakásban legtöbbször borzalmas, viszont a barátnőm azt az ötletet koppintotta a Menzából, hogy nem az egész szobát borította be retromintás tapétával, csupán a két ablak közötti falrészt. Először kételkedtem, de a végeredményben nem találtam hibát. Ugyancsak otthon is jól alkalmazható ötlet a tér egyik önálló funkcióval rendelkező sarkát más tapétával vagy falszínnel elszeparálni.


Menza Étterem és Kávézó »
Cím: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 2.







Örök értékek – Goa


Az Andrássy út forgatagában nyugodt sziget a Goa. Késmárki Krisztina tulajdonos, a belső tér harmóniájának megteremtője, tudatosan kerülte a most divatos ázsiai, „sokbuddhás” stílust, inkább naturális minimállal vegyítette a távol-keleti hangulatot. Az eredmény olyan letisztult, puritán és időtálló enteriőr lett, ahova tíz év múlva is ugyanolyan jó betérni, mert a berendezés egyszerűen megunhatatlan. Az ázsiai minimált harminc felett értékeli az ember, amikor már megnyugodott, nem vágyik az állandóan változó divat szertelenségére, elvarázsolják a természetes, kiváló minőségű kelmék, bútorok és kiegészítők, egyensúlyt akar önmagában és környezetében egyaránt, ugyanakkor fogékony a természet fényűzésére.






A Goában is tetten érhető a pompa, igaz, nem a szokásos értelemben. Rögtön a bejáratnál virágokkal teli kőmedence fogadja a betérőket. Egy kisebb lakásban persze ormótlanul hatna egy hasonló kőtál, még akkor is, ha abban gyönyörű virágok úsznak, viszont ugyanezt a hangulatot érhetjük el egy szép és egyszerű (üveg- vagy kő-) tállal, amelyet az asztalra vagy egy alacsony szekrénykére állítunk. Virágfejek helyett úszómécseseket is használhatunk.







Az étterem hatalmas üvegfalakkal nyit az utca felé, így napközben a természetes fény olyan erős, hogy elnyomja a lámpákat, éjszaka viszont kristályok és üvegcseppek sokszorozzák meg az égők és a mécsesek ragyogását. Ezt a hangulatot otthon is könnyen megvalósíthatjuk. Úgyis szürke és sötét ősz előtt állunk, keressünk olyan egyszerű, de lángnyelvet megsokszorozó mécseseket, amelyek intim hangulatot varázsolnak a lakásunkba.












 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Gyakori probléma, hogy a helyiség egyes részeit szeparálni szeretnénk – a Goa ezt nagyon frappánsan oldotta meg. Az étterembe belépő idegen nem esik azonnal a vacsorájukat fogyasztók nyakára, mert Késmárki Krisztina szellős bambuszparavánt tett a bejárat két oldalára. A réseken ugyan átláthatunk, a paraván mégis pontosan kijelölt határvonalat ad – az étkezők intimitását semmi sem zavarja meg.

És még egy apró tipp: felejtsük el a terítőt! A faasztal egy természetes anyagból készül tányéralátéttel pont megfelel.


Goa Café Restaurant »
Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 8.







Egy kis Olaszország – Vapiano 


A lakás legfontosabb közösségi tere az ebédlőasztal, amely körül mindenki jól érzi magát, mégis sokszor képesek vagyunk annyival elintézni, hogy legyen valami, aminek négy lába van, nem döcög, majd dobunk rá egy terítőt, és kész. A pasta és a pizza mellé szinte kötelezően dukál a hatalmas asztal, így nem meglepő, hogy a Vapianóban irigylésre méltó darabokkal találkozhatunk. A vastag, világos faasztalokat már megérinteni is jó, és az idő, a sok használat egyenesen megszépíti őket – múltjuk lesz, mint azon társaiknak, amelyek nagyszülőről unokára szálltak évtizedeken át.






Egy jó asztal pont akkora, hogy mindenki kényelmesen elfér körülötte, és a két végén ülők sem érzik magukat idegennek. Azt hiszem, ez volt Matteo Thun dizájner titka is. A Vapiano asztalai teret engednek a szenvedélyes beszélgetéseknek, az egész család köré tud ülni, de akkor sem érezzük magunkat furán, ha az asztal másik végén ülőkkel még soha nem találkoztunk.





Az étterem nagy, szellős tereiben sok a természetes fény, és mind a teret, mind a napfényt megsokszorozzák a keskeny, fekete keretes tükrök.

A lounge piros foteljai és asztalai, valamint hatalmas tükrei felülírják a meghittséget, és teret engednek az intimitásnak, kacérságnak. A süppedő fotelek marasztalóak, hosszú flörtökre és véget nem érő beszélgetésre csábítanak. A rikító piros foteleket talán túlságosan hivalkodónak gondolnánk saját lakásunkban, de ezek olyan szépek, egyszerűek, hogy nem nehéz köréjük felépíteni egy nappalit.

Otthoni ebédlőasztaloknál ugyan teljesen felesleges kiegészítő, de a Vapianóban kifejezetten díjaztam, hogy az asztalokon apró akasztó található a női táskáknak, hiszen örök probléma, hogy hova tegyük.


Vapiano »
Cím: Budapest, Bécsi utca 5.






Merész párosítások – Gloria Jean’s Coffees


A Gloria Jean’s Coffees franchise-formulájának része, hogy a cég mérnökei és belsőépítészei elutaznak a helyszínre, és minden üzletre egyedileg, a helyi adottságoknak megfelelően készítik el a terveket. Így volt ez a budapesti kávézóknál is, amelyekben, akár a világ más pontjain, dominálnak a meleg, „kávés” színek és nincsenek modern formák. Nem véletlen a „mint a nagyinál” feeling sem, mert a kávézók kialakításánál lényeges szempont, hogy a vendégek otthonosan és kellemesen érezzék magukat, és ne csak egy röpke kávét fogyasszanak el, hanem beszélgessenek, barátkozzanak, együtt tanuljanak vagy akár dolgozzanak.

Szinte nincs lakás, amelyben ne találnánk helyet egy keskeny tükörnek, amelyet már-már megrágott az idő vasfoga, de ha alaposabban megnézzük a kávézóasztalokat, egyszerűségük és eleganciájuk miatt hamar a beszerzendő dolgok listájára kerülhet.






Az ausztrál Gloria Jean’s kávézók sokkal „slamposabbak”, mint az itthoniak, ott kifejezetten „agyonhasznált”, régi fotelekkel, kanapékkal, asztalokkal rendezik be az üzleteket, hogy a vendégek még inkább otthon érezzék magukat. Az ausztrál dizájnerek viszont úgy gondolták, hogy Budapest olyan lenyűgöző, és olyan gazdag építészeti műremekekben, hogy megérdemel exkluzívabb kávéházat, ezért ódivatú, de új fotelekkel, székekkel, asztalokkal töltötték meg a belső teret.






Nem lehet elmenni szó nélkül a két buja tapéta mellett sem, amiről eldönthetetlen, hogy otthon meddig lenne elviselhető, viszont kétség nem fér hozzá, hogy gyönyörű. Azonnal alkudozni kezdtem magammal, hogy legalább egy fal vagy egy sarok lehetne ilyen, ahol olvasgatok, kávézom, ahol az én kuckóm van. Ugyanilyen megfontolásból azonnal vittem volna a foteleket is, de ott már nagy dilemmával kellett megküzdenem – a piros-fehér vagy a színes csíkosat válasszam. 




Hamar rá kellett azonban döbbennem, leginkább a négy különféle fotel mutat jól együtt, és nemcsak arról van szó, hogy jól mutatnak, hanem marasztalóan kényelmesek is. Tévézéshez, olvasáshoz, nagy trécselésekhez tervezték őket.

Apró ötlet, és csupán kézügyesség, valamint biztos kéz kell hozzá, hogy a tapéta mintáját a villanykapcsolón is folytassuk. 

Gloria Jean’s Coffees »
Cím: Budapest, Mammut I., 3. emelet és Dózsa György út 96.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top