Otthon

Variációk konyhára

Szeretnéd kicsit feldobni a konyhádat? Vagy teljes átalakítást tervezel? Eljátszadoznál a színekkel? Vagy inkább az anyagokkal? Esetleg új konyahabútort vennél? Íme néhány ötlet, hogy álmaid konyhája valóra válhasson.

Hajókonyha – ha kicsi a tér

Látvány: A hajókonyhák könnyen rendetlennek és zsúfoltnak tűnnek, azonban a képen látható egyoldalú elrendezés modern színösszeállításával, berendezéseivel és minden igényt kielégítő tárolókapacitásával lélegzetnyi helyet biztosít a konyhában.

Színek: A lime-zöld szín a déli fekvésű helyiséget frissességgel tölti meg, és kiegészíti a nyírfa bútor világos, modern árnyalatát. A fémszerelvények és fémből készült konyhai kiegészítők miatt az összhatás is fémesebbé válik, míg a csíkos római roló és a kockás padló kék és fehér, erőteljesen geometrikus mintázata feldobja a látványt.

Konyhabútor: A nyírfából készült konyhabútor a Shaker stílusú (a szerk.: puritán) elemek egyszerűségét és eleganciáját viseli magán, noha kortárs formatervezéssel. A hozzá illő bükk munkapult és a félig beépített mosogatógép az elemek sorát egységessé, áramvonalassá teszi. A kerek fogantyúk fényes felülete más fémkiegészítőkön is megismétlődik.

Tipp: Egy hajókonyhában a mosogató és a tűzhely mindig ugyanazon az oldalon legyen, így nem kell az egyik oldalról a másikra átvinnünk a nehéz edényeket.

Cseppfelfogó falburkolat: A high-tech eleganciájú alumínium cseppfelfogó hátfalat könnyű tisztán tartani, mindemellett a fényt is visszatükrözi, mellyel a tér világos és szellős marad. A tűzhely mögött látható mozaik az egyszínű, fehér háttéren elrendezett kis kék darabkáknak köszönhetően dekoratív felület.

Függesztett tárolósín: Az üresen hagyott, szekrény nélküli falfelület sokkal tágasabb érzetet kelt egy kisebb konyhában. A falra szerelhető akasztók kevesebb helyet foglalnak, látványuk sem zavaró, s számtalan dolog tárolására alkalmasak, például konyhaedények vagy akár borospalackok elhelyezésére is. Ezekre a praktikus alumíniumrudakra különféle konyhai eszközöket akaszthatunk. A sínt a cseppfelfogó felület fölé rögzítették, bárhová rátehetünk egy tartórácsot, amit könnyedén arrébb is helyezhetünk.

Vidám színekben

Látvány: A friss, érett gyümölcsök színe vitalitást hoz a térbe. Próbáljuk ki az izgalmas citrusárnyalatokat, melyek erőt és energiát sugároznak. A vakító, fehér háttér előtt megjelenő határozott színfoltok és körök erőteljes, vidám összképet adnak.

Színek: A vörösek, narancsok és sárgák tökéletesen hatnak, ha valami izgató, serkentő színösszeállítást szeretnénk. Használatukat azonban ne vigyük túlzásba – az elsődleges színek fehér háttér előtt mutatnak a legjobban, ezért vagy fehér falra fessünk különféle színfoltokat, vagy pedig fehér csempékkel törjük meg a színes mozaikrészleteket.

A szabályszerűséget és a szimmetriát, ha lehet, kerüljük – a változó formák és mintázatok még egy hosszúra nyúlt éjszaka után is megteszik hatásukat. Alkalmazzunk további színhangsúlyokat a bútorokon, az edényeken, sőt akár a konyhai eszközökön is.

Konyhabútor: Ha színes összképet tervezünk, a bútorok mindig egyszínű és egyszerű stílusúak legyenek, különben túl zűrzavaros, rendetlen hatást kelthetnek. Az alsó konyhabútor munkafelülete tökéletesen illik a sima előlapokkal kialakított fehér szekrényhez, melynek vékony, áramvonalas fogantyúi vannak.
A faliszekrény ad súlyt a színes alaptémának, a maga Formica borításával. Az ebédlőbútorok rendezett, mégis vidám hangulatot keltenek, az asztal és a székek íves alakja visszaköszön a mögöttük lévő falon felbukkanó nagyobb „pöttyökben”.

Cseppfelfogó falburkolat: A mozaikcsempék színösszeállításának különböző aránya elválasztja a cseppfelfogó felett kialakított vonzó polcot. A hordozófelületre erősített mozaikcsempéket nagyon egyszerű felrakni – a mintázat kialakításához ragasszuk a helyére a kiválasztott háttérárnyalatot, majd sniccerrel óvatosan vágjunk ki egy-egy mozaikcsempét; azonnal helyettesítsük más színűekkel, majd várjunk, míg a kötőanyag megszárad.

Retrohangulatban

Látvány: Az egész nap fényárban úszó konyha tökéletes az erőteljes színek megjelenítéséhez, amit a képen látható almazöld színnel ki is használtak. E szín a helyiséget retrojelleggel ruházza fel, melyet a nyitott polcrendszer és az 1950-es évekre jellemző kiegészítők erősítenek meg.

Színek: Nagy felületen használt, tiszta fehér színnel párosítva az almazöld mindent átható, friss légkört teremt. A falszín erősségét a sakktáblamintás csempék finomabb, zöld és törtfehér árnyalata lágyítja, valamint a munkafelület és a kiegészítők kék hangsúlyai oldják.

Konyhabútor: A régi konyhabútorajtók nem igazán illettek az újonnan kialakult látványhoz, így a vázszerkezetre egyszerűbb formájúak kerültek.

A fehér bútor tetejét tartós, halványkék Formica munkapult borítja. Az ablak mellett álló kerek asztal sokkal jobban mutat ebben a kis térben, mint a négyszögletes modellek. A forma stílust ad, és az asztalok, valamint a székek lekerekített ívei kihangsúlyozzák a konyhabútor egyenes vonalait.

Polcrendszer: A munkafelületen elhelyezkedő polcrendszer könnyen elérhető tárolóhely, mely az egyszínű fal előtt vizuális érdekességként jelenik meg. A falfülkében rejtőzködő vaskosabb polcok élét 6 cm széles MDF-csíkok szegélyezik. Ezen tárolófelületek mind-mind fehér színt kaptak, mely harmonizál a konyhabútor színével.

Kiegészítők: Az élénk színű porcelán- és konyhai eszközök megfelelnek az 1950-es évek ízlésének. Néhány kiegészítő szembetűnő retrokapcsolatáról könnyebben felismerhető a stílus: a régi vágású rádió, a kávéfőzők, továbbá a polcon látható zománc hirdetőtáblák teszik teljessé az autentikus összképet.

Rusztikus hangulat – természetes anyagok

Látvány: A rusztikus karakterek drámai hatású, formatervezett feldolgozását láthatjuk itt, melyben a fa-, a kő- és a fémfelületek dominálnak. A testes faanyagból kialakított egyedi bútor jól kiegészül a lemeztelenített kőfallal, míg a rozsdamentes acél berendezések és asztali edények high-tech csillogást adnak.

Színek: A helyiség színeinek nagyobb részét a természetes anyagoktól kapja. A kezeletlen, szürke kőfal barlangszerű hangulatot teremt, melyet a fabútorok, a gerenda és a padló gazdag barna árnyalatai melegítenek fel.

A rusztikus hangulat kialakításánál az anyagszerűség ugyanolyan fontos, mint a színek, s itt a durva kőfelület, a polírozott falapok és a sima fémek hozzák létre az izgalmas felületek egyvelegét. A zöldre festett oldalsó falak, a természet asszociációját hangsúlyozva, kitűnő választás eme összeállítás kiegészítéséhez.

Konyhabútor: A fából készült munkafelület, amely úgy néz ki, mintha egy farönkből vágták volna ki, körbefut a konyha falán. A hasonló anyagból készült szekrényajtók a tűzhely körül zárt tárolóhelyet biztosítanak, azonban a legtöbb helyen a munkapult alatti részek nyitottak maradtak, kihangsúlyozva ezáltal a látvány közvetlen légkörét. A cseresznyefa asztal kovácsoltvas lábaival szemet gyönyörködtető darab, bár a faszékek szedett-vedett együttese inkább hétköznapibb hangot üt meg.

Cseppfelfogó falburkolat: A cseppfelfogó hátfalat egy vékony sor csempe alkotja. A mozaik stílusú, állatmintás sor illik a helyiség természetes témájához, s visszatükrözi annak semleges tónusát.

Edénytartó sín: A fémlábasok és -kellékek fémes csillogása elegáns kontrasztot teremt a fával és a kővel. A rusztikus stílusú edénytartó egyéni jelleget kapott, a fém csőváz kortárs ívével lehetőséget nyújt arra, hogy az edények megcsillanthassák gyönyörű felületüket.

Bohém egyveleg

Látvány: Egy karakteres és színgazdag konyha ugyanúgy tökéletes a gyönyörű kincsek bemutatására, mint az étel előkészítésére. A nyitott bútorok és a gazdagon díszített falicsempék egyedi látványt teremtenek.

Színek: A lágy színek csoportja nagyon jól mutat egymás mellett. A meleg, rózsaszínes falak és a hozzá illő padlóburkolat kellemes és barátságos atmoszférát kölcsönöz a helyiségnek, a konyhabútor sötét fatónusa, valamint a polcok viszont tradicionálisabb hangulatot idéznek.

Egyfajta gyengébb kontraszt figyelhető meg a krémszínű sparhelt és a halványkék, retrostílusú hűtőszekrény között, míg az erősebb, zöld árnyalatok és a cseppfelfogó falburkolat csempéinek tarkabarka, vidám mintái mexikói ízt adnak a konyhának. A polcokon elhelyezett tálak és egyéb dísztárgyak élénk színvilágukkal és gazdag mintázatukkal tovább fokozzák az összhatást.

Tipp: A dupla méretű, nagy teljesítményű tűzhely különféle színekben kerül forgalomba. Ezekben egyesül a hagyományos látvány és a speciális főzőfunkciók. A karcsúbb modellek kisebb konyhákba is beilleszthetők.

Konyhabútor: Ha nem igazán kedveljük a beépített konyhaszekrény egységes megjelenését, nyitott polcokkal alakítsunk ki egy sokkal könnyedebb látványt.

A munkapult alatt lévő polcokra elhelyezhetjük a tálakat és az edényeket, továbbá a rusztikus stílusú fonott kosarakat, melyek a kisebb tárgyak rendezett tárolására tökéletesen megfelelnek. Az egyedi látványt kialakíthatjuk más helyiségekben, például a hálóban vagy a nappaliban használatos bútorok beillesztésével is. A képen látható konyha sarkában egy kis üvegvitrin található, melyben ritkábban használt, főzéshez szükséges alapanyagokat tárolnak.

Kiegészítők: A színekben gazdag tálak, könyvek, dísztárgyak és üvegek Aladdin barlangját idézik, s hatásukat még inkább hangsúlyossá teszi az ablakkeretek felett végigfutó lámpasor varázslatos fénye. A kincsek a fal egész felületén végighúzódó, nyitott polcrendszeren mutogatják bájaikat, melyek még a kis ablakokat sem hagyják szabadon.

Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 101 konyha című könyvből közölt részleteket.

Ha épp a leendő konyhádat tervezed, vagy a jelenlegit alakítanád át, nem kell nyakadba venned a várost, elég, ha fellapozod a BBC Good Homes magazinjának 101 konyha című praktikus kézikönyvét, amiből hozzájuthatsz minden ötlethez és tanácshoz, amelyekre szükséged lehet. A könyv a következő stílusok, illetve kategóriák szerint csoportosítja az enteriőröket: kortárs, klasszikus, Shaker, retró, rusztikus és költségkímélő.
Minden egyes konyhát egy egész oldalas színes fotó illusztrál, amit a BBC Good Homes magazin csapatának információi, továbbá szakmai titkai kísérnek az adott stílus egyes részleteiről, ideértve a színeket, a világítást, a kiegészítőket és a padlóburkolatot is. Egyben van tehát minden, ami egy ízléses konyha kialakításához szükséges.

Szerző: Julie Savill
A könyv címe: 101 konyha – ötletek különféle stílusban
Kiadó: Alexandra Kiadó »
Ár: 1499 Ft
Kiadás éve: 2006

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top