Otthon

Madárparadicsom a kertben

Ahogy hidegebbre fordul az idõ, egyre több kismadár bukkan fel a kertünkben, az erkélyünkön vagy az ablakpárkányon. Segítsünk nekik átvészelni a telet, és készítsünk madáreleséget, -etetõt!
Az egyre hidegebbre forduló időjárás félreérthetetlenül jelzi, hogy nyakunkon a tél, amely a vadon élő madarak számára igen nagy erőpróbát jelent. Egy kis segítséggel azonban mi is gondoskodhatunk arról, hogy tollas barátaink könnyebben átvészeljék ezt a zord időszakot, és minél többen éljék meg közülük a jövő tavaszt. Ha még nem tettük meg, itt az ideje, hogy gondoskodjunk egy madáretetőről.

Mikor kezdjük el az etetést?

A fagyok beálltáig a madarak gondoskodnak magukról, a mesterséges táplálásukat csak november derekán, december elején érdemes elkezdeni. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy ha már egyszer elkezdtük az etetést, akkor tél végéig (február vége, március eleje) folyamatosan biztosítsuk számukra az eleséget, mindig az aktuális időjárásnak megfelelően. Enyhe napokon kevesebbet adjunk, a hidegebbeken azonban bőségesen terítsünk a szárnyas látogatóknak. Akár még önetetőkkel is megoldhatjuk a folyamatos ellátásukat, különben az etetéshez szokott, majd magukra hagyott madarak a keményebb hidegben akár el is pusztulhatnak.


Milyen a jó etető?

Aranyszabály nincs, de bizonyos szempontokat érdemes figyelembe vennünk a madáretető elhelyezésével kapcsolatban:

• Figyeljünk rá, hogy az etetőt vagy etető híján az eleséget mindig olyan helyre tegyük, ahol szárazon marad. Célszerű fedéllel ellátott etetőt választanunk, amelyben nem ázik el az eleség.

• A nyüzsgő madársereglet a kertünkbe csalogathatja a környékbeli macskákat, így jobb az óvatosság. Igyekezzünk macskabiztos helyet választani az etetőnek.

Nem kell ragaszkodnunk az előre elkészített etetőhöz, ugyanis remek családi program lehet, ha házilag barkácsolunk össze egyet.

• A legegyszerűbb megoldás, ha egy műanyag flakont alakítunk át etetővé. A palack oldalába vágjunk egy ajtóként funkcionáló nyílást, s töltsük fel madáreleséggel.

• Ennél sokkal természetesebb megoldás a lopótökből készített madáretető.

• Ha még ennél is színvonalasabb és strapabíróbb etetőt szeretnénk, akkor fából készítsük el kis vendégeink étkezőjét.


Ablakpárkány mint madáretető


Előfordulhat, hogy csupán az ablakpárkány áll rendelkezésünkre a madarak etetésére. Lássuk be, ennél kézzelfoghatóbb megoldást nehezen tudnánk elképzelni a kis tollasok megvendégelésére. Ugyanakkor ha ezt az etetési módot választjuk, azt úgy tegyük, hogy az alattunk lakókat ne zavarja a lehulló maghéjtörmelék, ürülék, ezért a keletkező piszkot napi rendszerességgel takarítsuk össze.


Mi kerüljön az etetőbe?

A madarak számára télidőben a magas olajtartalmú eleség a legjobb, ami bőséges energiaforrást biztosít a hideg napokra. A legkönnyebben beszerezhető, sőt a kertünkben is könnyen megtermelhető leggyakoribb téli eleségük a napraforgómag. De a többi olajos mag, mint a tökmag, lenmag, a köles is kedvelt csemegéjük. Dióbéllel és zsírtartalmú eleséggel, a húsokról lefaragott sótlan faggyúdarabokkal is kedveskedhetünk tollas vendégeinknek.

Fontos: kenyérmorzsát, lágy kenyeret és sózott, füstölt szalonnát sose adjunk a madaraknak, mert megbetegedhetnek tőle!

A fekete rigó és a vörösbegy előszeretettel fogyasztják például a reszelt sárgarépát, almát, de a konyhai ételmaradékokból is kiválogatják a nekik való falatokat. A számukra összeállított élelmet a talajon helyezzük el, akár egy bokor tövében, vagy egy etetősátor alá, a lényeg az, hogy szélvédett és csapadékmentes helyen terítsünk meg nekik.

A kis testű magevő madarak (cinege, zöldike, tengelic vagy más néven stiglic, pintyek) részére ideális táplálék a héjas napraforgó vagy a készen megvásárolható magkeverék (napraforgó, búza, köles és kukorica). A gazdaboltokban beszerezhető, kis hálóban található gombócokat is szívesen fogyasztják, mivel ezek általában faggyúba préselt különböző magvakat tartalmaznak, így igen magas energiatartalmúak.

Ne feledkezzünk el az itatóról sem!

Az etetés mellett legyen gondunk a madarak itatására is. Télen minden reggel friss vizet öntsünk ki nekik, és helyezzünk az itatóba egy nagyobb méretű tiszta kavicsot, amely leterheli az edényt.

Madáreleségek saját kezűleg

• Köleskoszorú

Szerezzünk be egy vashuzalt, majd egy csípőolló segítségével készítsünk belőle egy koszorút. A fürtös köleseket jó sűrűn kötözzük a dróthuzal köré rafiaszalag segítségével. A koszorúra vékonyabb drótból tekerjünk felülre egy kis akasztót.

Kellékek: dróthuzal, csípőolló, rafiaszalag, köles.

• Tobozba rejtett magvak

A célnak a nagyobb méretű, kinyílt fenyőtobozok felelnek meg leginkább. A tobozok pikkelyeit alaposan tömjük tele különféle magvakkal, majd lógassuk fel őket a fák ágaira.

• Kölescsillag

A konyhai süteményesformák közül válasszuk ki a csillag alakú formát (de bármilyen más alakú süteményesforma is megteszi). Béleljünk ki egy tálcát alufóliával, majd erre helyezzük rá a formákat, és körülbelül a háromnegyedéig töltsük fel őket kölesmaggal, majd öntsük rá az olvasztott faggyút.

A kölescsillagokat hagyjuk kihűlni, de még mielőtt teljesen megdermedne a faggyú, nyomjunk egy-egy zsinórt a képlékeny masszába, hogy felfüggeszthessük őket a fa ágaira vagy az ablak elé.

• Madárkalács házilag

Némi ügyeskedéssel mi magunk is készíthetünk madárkalácsot. Csupán marhafaggyúra és magvakra lesz hozzá szükségünk. A megolvasztott marhafaggyúba keverjünk kétmaréknyi magot (napraforgót, kölest, esetleg mogyoró- és diódarabkákat), majd az egészet öntsük egy edénybe. Amikor kezd megdermedni a massza, de még éppen alakítható, formáljunk belőle gombócokat, kötözzük őket hálóba, végül akasszuk fel egy fa ágára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top