Hamis mézes
Ne a klasszikus mézeskalács receptjét vegyük elő, mert ezek a díszek gyurmából készülnek! A hagyományos sütiformákra azért szükség lesz, azokkal szaggathatjuk ki a figurákat. Még a cukormázszerű minta sem az, aminek látszik, mert puffadós festékkel írtuk a mintát, a cukorkák pedig kicsi, fehér babszemek. Ezeket a mézeseket sütni sem kell, mert levegőn egy-két nap alatt keményre száradnak.
Alapanyagok:
terrakotta-, levegőre száradó gyurma (795 Ft/500 g)
puffadós festék (720 Ft)
fehér bab
4-5 m kenderzsinór (160 Ft/gombolyag)
fagyöngyök formánként 1 db, kb. 1 cm-es
Egyéb kellékek:
sütiszaggatók
nyújtófa
Nyújtsuk ki a gyurmát kb. 0,5 cm vastagságúra. Szaggassuk ki a formákat, nyomjuk a képlékeny gyurmába a babszemeket. Hagyjuk a díszeket megszáradni, majd írjuk meg a puffadós festékkel a mintákat. Forró hajszárítóval fújjuk kb. 5 percig a mintát, míg a festék fel nem dagad.
Dércsípte tobozok
Mintha színes dér lepte volna ezeket a tobozokat, amelyeket szalagokra kötve adtunk vissza a fenyőnek. Egy kis trükkel besegítettünk az időjárásnak, mivel a dér nem más, mint a gyertyakészítéshez használatos színes viaszpor. A beragasztózott toboz felületén jól megtapadnak az apró szemcsék, és olyan hatást keltenek, mintha fagyott, de színes pára ülne rajtuk.
Alapanyagok:
tobozok
színes gyertyaviasz (250 Ft/csomag)
30-50 cm színes szalag tobozonként (30 Ft/m-től)
Egyéb kellékek:
ragasztóspray
ragasztópisztoly
A tobozokat egyenként papírdobozba téve fújjuk be alaposan ragasztóspray-vel, majd hempergessük meg azonnal viaszporban. Ütögessük le a felesleget, és újságpapíron hagyjuk egy napig száradni. Le is lakkozhatjuk. A szalagok egyik végére kössünk egy-egy kis masnit, majd a csomóknál cseppnyi ragasztóval rögzítsük a tobozok aljára.
Alkotó: Kurdi Gabi
Fotó: Kurdi Zoltán
További ötleteket találsz a Praktika decemberi számában!
Tipp: a Praktika magazin honlapja »