Otthon

Tavaszi virágtrend – fotókkal

Furán hangzik, hogy a szürke is lehet színes? Nézd meg a tavaszi virágtrendről készült összeállításunkat, és nem fogsz hinni a szemednek!

Főszerepben a szürke

Manapság egy új irányvonalat figyelhetünk meg a dizájnban: a nagyobb harmóniára való törekvést környezetünkkel. Az egyik erre utaló jel például a puha tapintású anyagok használata, ami mellett a főszerepet a szürke szín kapja. Ebben a békés, harmonikus környezetben természetesen a virág áll a középpontban. Ilyen például a gerbera a maga egyszerű formájával, óriási színválasztékával, színárnyalataival. A virágok ragyogást kölcsönöznek környezetüknek, így a szürke soha nem válik unalmassá. Ez ihlette a tavaszi viráginspiráció sokatmondó elnevezését is: „színes szürke”.

Egyszerű formák

A tavaszi trendhez kapcsolódó formák kiegyensúlyozottak, tömörek és egyszerűek. A felhasznált anyagok szándékosan nem mintásak, így jobban hangsúlyozzák a kompozíciókban használt anyagok formavilágát. A kiegészítők és virágok lehengerlő megjelenésének lehetünk itt tanúi: vessünk csak egy pillantást a pirosra, narancsra, lilára vagy a világos rózsaszínre!


Harmonizáló színek

A kompozíciók többségénél egyetlen színt alkalmaztak. A csokrok esetében a felhasznált kiegészítők színei a lehető legközelebb állnak egymáshoz, hogy ezzel is bájos, harmonikus, nyugodt összképet nyújtsanak.

A formák erőteljesek, tiszták és tömörek, akár geometrikusak is lehetnek. A vázáknak csupán virágtartószerepüket használjuk ki játékos ötleteink megvalósításához, mivel gyakorlatilag beleolvadnak a környezetükbe.

A „színes szürke” számos módon értelmezhető, de a lényeg, hogy kifejezze a modern, a klasszikus és a hangulatteremtő belső terek stílusát.

A modern lakásbelső tiszta vonalvezetésű, kontrasztokban gazdag, ahol a szürke különböző árnyalatait egyedi színekkel emeljük ki.

A hangulatteremtő stílus puha anyagokat használ, és egyszerű kiegészítőket variál élénk, vidám színekkel. A szürke meleg színárnyalata keveredik a világos, színes kiegészítőkkel és virágokkal.

A klasszikus belsőnek nosztalgiát árasztó hangulata van, és elegáns formák jellemzik. Ez a stílus kitűnően alkalmazza az élénk, meleg árnyalatokat, ahol az ellentéteket a színek teremtik meg.

Variációk gerberára

1. Modern stílus

Gerbera – Ezek a kis összeállítások akár egy múzeum berendezésének részét is képezhetnék. A vázák alsó fele szürke, könnyedén beleolvadhatna a háttérbe – ez azonban még sincs így a vázák egyedi formavilága miatt, és ráadásul nincsen közöttük két ugyanolyan. A vázák festett felső része lenyűgöző ellentétben áll a szürke háttérrel. A gerberák színe ugyanolyan árnyalatú, mint a vázák festett felső része, így a hatás még inkább fokozódik. A látvány a tavaszt varázsolja elénk, és elűzi a fagyos, hideg, szürke telet.

Gerbera és jácint (Hyacinthus) – Ebben a térben a rideg, erőteljes anyaghasználat a jellemző, így rendkívül mulatságos hatást kelt ez a gerberakompozíció a virágszárakat körülvevő rózsaszín jácintfelhővel. A tiszta, egyenes vonalak ridegsége ellenére a jácint használatával puha, lebegő, könnyed érzést kelt az összeállítás. Az azonos színhasználat az egész kompozíciót összefüggő egységgé varázsolja.


2. Hangulatteremtő stílus

Lednek és minigerbera – Konyhai eszközök – mint a kuglófforma is – könnyedén használhatók a virágkötészetben. Rakoncátlan Lathyrus-fejek kukucskálnak a sütőformák peremén túl, és minigerberák lökdösődnek a legjobb helyek megszerzéséért ezekben az újfajta virágedényekben. Azt is gondolhatnánk, hogy a virágokat ottfelejtették az asztalon egy ízletes étel részeként.

Ornitogallum (Ornithogalum), kála (Zantedeschia) és gerbera – Az összeállítást egy érdekes, harmonikus sarok kialakítására használhatjuk az otthonunkban. Változatos formák teszik izgalmassá a látványt; a szürke árnyalatai csodálatosan kiemelik a sárga virágköteget. A végeredmény egy meleget árasztó csendélet.

3. Klasszikus stílus

Kalapácscserje (Cestrum), minigerbera és kála – Amennyire egyszerű, olyan sikerrel vonzza a tekintetet a vörös gömb a szürke megannyi árnyalatát felvonultató pici helyiségben. A kalapácscserje, a minigerbera és a kála természetes formává fonódik össze. Az egységes vörös szín gondoskodik arról, hogy a háromféle virág tökéletes gömböt alkosson.

Gerbera, boglárka és kalapácscserje – A klasszikus enteriőrben az elegáns forma keveredik a meleg színekkel. Ez a csokor tökéletesen egyesíti magában mindkét elemet. A változatos formájú virágok és a sárga szín megadja a szoba áhított melegségét. A végső hatás maradéktalanul természetes.

 

Forrás: Holland Virágiroda

Dísznövény.lap.hu
Virág.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top