Otthon

A hűtő tekeri legjobban a villanyszámlát

A hűtőgép egy átlagos család áramfogyasztásának harmadáért felel, és mivel folyamatosan működik, különösen fontos, hogy energiahatékony legyen. Ez azonban nem minden - a helyes használattal akár évi ötezer forintot is spórolhatunk a villanyszámlán.
További ötletek a FigyelőNet Energiatippek rovatában »

Zöldhullám blog »

Már a vásárláskor elkezdhetjük a spórolást egy energiahatékony gép megvásárlásával. Lehetőleg A, A+ vagy A++ energiaosztályba tartozó és kevésbé zajos berendezést válasszunk. A paraméterekről az energiacímke tájékoztat, amit a forgalmazók kötelesek feltüntetni a terméken. Kevesen tudják azonban, hogy a hűtő fogyasztása nem csak attól függ, milyen energiaosztályba tartozik. Évente 3-5 ezer forinttal biztosan alacsonyabb lehet a villanyszámlánk, ha egy kicsit több figyelmet fordítunk a család kedvenc „bútordarabjára”.

 

Mekkorát vegyünk?

Mindig akkora hűtőszekrényt vásároljunk, amekkora háztartásunk igényeinek megfelel! Többszemélyes háztartás esetén felnőttenként 60 literes térfogattal számolhatunk. Ha túlságosan nagy hűtőt veszünk, akkor jó eséllyel vagy üresen fog kongani, vagy teletömjük felesleges, soha fel nem használt élelmiszerekkel. Mindkét változat felesleges luxus.

Hova tegyük?

A leghatékonyabb működés érdekében célszerű a meleg helyektől – a radiátor közeléből, a napsütötte ablaktól vagy a gáztűzhelytől – minél messzebb elhelyezni a hűtőnket. Ha ez nem megoldható, tegyünk hőtükröt a hűtő oldalához, például a sütővel közös szekrény válaszfalához — tanácsolja az Energia Klub. Szintén fontos a hűtő hatékony működéséhez, hogy a hátsó hőleadó rács jól tudjon szellőzni.

Hogyan használjuk?

Ne tegyünk bele meleg ételt, illetve kerüljük a hűtő ajtajának gyakori nyitogatását. Minél több meleg levegő kerül ugyanis a hűtőszekrénybe, annál több energiát használ fel a gép a lehűtéshez. A fedél nélkül párolgó meleg ételtől ráadásul gyorsabban jegesedik a hűtőfelület, a jégréteg pedig rontja a hűtő hatásfokát, és akár 30 százalékkal is megnövelheti az energiafogyasztást. Érdemes tehát időnként leolvasztani hűtőgépünket.

Az élelmiszerek tárolásához elegendő, ha a hűtőszekrényben +5, a fagyasztóban pedig -18 Celsius-fok van. A túlhűtés nincs hatással az élelmiszerbiztonságra, áramszámlánk viszont nő.

Időnként ellenőrizzük a szigetelőanyag állapotát a hűtő ajtaján! Ennek legegyszerűbb módja, ha egy papírdarabra rácsukjuk az ajtót – ha könnyen ki lehet húzni, ideje kicserélni a szigetelést. A csere költsége elenyésző a rossz szigetelésből adódó energiaveszteséghez képest.

A következő részben a fagyasztáshoz adunk praktikus, pénztárcakímélő ötleteket. Ha további energiatippekre vagy kíváncsi a fűtéssel, a helyes vízhasználattal, vagy a világítással kapcsolatban, kattints a FigyelőNet Energiatippek rovatára.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top