Otthon

3 tuti fürdőszobatipp

Játszadozz el a színekkel, formákkal, anyagokkal, dobd fel, alakítsd át, újítsd meg! Íme három tuti tipp, ha fürdőszobádat szeretnéd átvarázsolni, hangulatosabbá, stílusosabbá tenni!

Fürdőszobánk terveit valószínűleg éppúgy meghatározzák a hely adottságai, mint a rendelkezésünkre álló pénzösszeg. A régebben épült ingatlanokban, amelyek mellékhelyisége nem a lakásban volt, alkalomadtán egy-egy hálószobát áldoztak fel, hogy fényűzően tágas fürdőt teremtsenek – a legszertelenebb esetekben szófával, kanapéval berendezve. Többségünk számára azonban ez a lehetőség csak álmainkban létezik, míg a valóságban a modern otthonok sokkal kisebb léptékű fürdőszobáival küszködünk, amelyeknek egy nyüzsgő család összes igényét kell kielégíteniük.
Most három különféle stílusú fürdőszobát mutatunk be nektek.


1. Rusztikus hangulatban, lambériával

Látvány – Ha egyszerű, fehér szaniterünket fából készült lambériával burkoljuk, már félig kész a vidékies látvány. Rusztikus fakiegészítők, egyszerű pipereholmik és friss virággal teli kancsók teszik teljessé a képet.

Színek – Vidámságot sugárzó rusztikus fürdőhöz kitűnő választás ez az érett sárga árnyalat. Amellett, hogy napsütötte gabonamező hangulatát sugározza, szépen keveredik a természetes fatónusokkal. Minden asztalosmunkán ugyanazt az árnyalatot használva egyszerű és hatásos hátteret biztosíthatunk a kisebb kiegészítőknek, amelyek hozzájárulnak a látvány karakteréhez. A padlódeszkák és a falak felső részének hűvös, törtfehér árnyalata tartja egyensúlyban a sárga felületek melegségét, és nyújt tágasságot, valamint magasságot a térnek.

Berendezés – Ha a modern szaniter funkcionalitása a mi ízlésünk számára túl erőteljes, megpróbálhatjuk festett faburkolattal elrejteni és álcázni. A hornyolt deszkaburkolat egy lakályos, vidéki fürdőkabin látványát kölcsönzi a helyiségnek, és olcsó, egyszerűen beszerelhető burkolat mind a falak, mind a kád számára. Ha értünk az asztalosmunkához, akár magunk is megépíthetjük a mosdószekrényt. Ha nem, keressünk egy asztalost, aki a terveink alapján elkészíti. A képen látható darab MDF-lapok és készen kapható ajtók felhasználásával készült, hagyományos stílusú szekrény, amely a mosdókagyló alatt tárolóhellyel szolgál.

Kiegészítők – Ha kedveljük az otthonos látványt, bátran játszhatunk a kiegészítőkkel. A madár- és hajóminták dekoratív elemei egyediséget sugároznak, míg a bekeretezett képeslapok nosztalgikus érzéseket keltenek. A rusztikus hatást erősíthetjük uszadék fából készült képkeretekkel, agyagedényekkel és egyszerű csomagolású, természetes színű pipereholmikkal. A Shaker stílusú kellékek nagyszerűen hatnak bármelyik vidékies enteriőrben – itt ilyenek a kényelmet a stílussal ötvöző fa hintaszék és a törülközőtartó.


2. Tág terek mozaikkal

Látvány – Keverjük az urbánus elegancia elemeit – mint például a hűvös színeket, az ötletes dizájnt és a fényvisszaverő anyagokat (például az üveget és a fémet) –, amelyek együttesen minimalista környezetet teremtenek.

Színek – A halvány parketta és az üdítő színek biztosítják a világos, modern összhatást. A tetőablakon beáradó fény megcsillan a fehér falakon és a sima faparkettán, míg a vízkék csempének köszönhetően a zuhanykabin hangulata hívogató. A falak nagy részét üvegmozaik fedi, de a szabványméretű türkiz csempeszegély segít összekapcsolni a vízkék és a fehér területeket. A vörös törülközők, meleg színfoltjaikkal, életre keltik az összeállítást.

A zuhanyzó – Ha nem szeretnénk kádat a fürdőszobába, akkor egy tágas belépővel hozhatjuk ki a legtöbbet a zuhanykabinunkból. Így zuhanyozáskor elég mozgásterünk lesz, akár két ember is kényelmesen elférhet benne. A színtelen üvegfalak segítenek fenntartani a helyiség tágasságát, sőt a fény visszaverésével még növelhetik is térérzetünket. „Csináld magad”, vagyis barkácsváltozatban ilyen fülkét kialakíthatunk például biztonsági üvegtéglából is.

A mosdó – Ma már sokféle – formájában, színében, anyagában – művészi kivitelű, kisméretű mosdókagyló kapható. Ez az egyszerű, vízkék üvegből készült gömbölyded kagyló, amely különálló talpon nyugszik, a helyiség távolabbi falának fókuszpontja. A konzol üveglapja kétoldalt pultként szolgál. A csap a mosdó feletti falból áll ki.

Kiegészítők – A mosdó kerek formája ismétlődik a nagyméretű falitükrön, megsokszorozva a mosdó dekoratív hatását. A konzol mellett látható diszkrét, krómozott polc rendet tart a tisztálkodószerek között, továbbá a mosdó pultját is megóvja a rendetlenségtől.

3. Karibi színkavalkád – kreatív megoldások

Látvány – A ragyogó karibi színek között úgy kezdhetjük a napot, mintha mindig is szabadságon lennénk. Ebben a kicsi fürdőben a változatos színű csíkok és a nagy felületeket borító alapszínek vidám, karneváli atmoszférát teremtenek.

Színek – A színspektrum szinte egyetlen színe sem hiányzik ebből a fürdőszobából, de a maximális hatás elérése érdekében válasszunk ki néhány kulcsárnyalatot, például erőteljes kéket, sárgát, narancsvöröset, amelyek vibráló kontrasztja az egész helyiséget betölti. A mélykék, amely jelen esetben a padlódeszkák, a lambéria és a kád takarófalának színe, adja meg az összeállítás alapját, továbbá sötét háttérként szolgál a vécé és a rongyszőnyeg tarkabarka csíkjainak. A sárga karibi fénnyel tölti meg a fürdőszobát, míg a kék csillagmintás mennyezet a trópusi ég látványát idézi. A vörösre festett falak, az ajtó- és ablakkeretek tengerzöld részletei tovább fokozzák az egzotikus hangulatot.

Berendezés – A helyiség dekoratív karakterét a tradicionális szaniterek és csapok teszik teljessé. A kád takarópaneljének színe révén már-már beleolvad a falak és a padló kékjébe, míg dekorációja a vécét feltűnő fókuszponttá varázsolta. Ülőkéjének pöttyös mintázata és a sokszínű csíkok zománcfestékkel készültek, amely kisebb kiszerelésben is kapható.

Kiegészítők – A helyiség színvilágát a vécépapírtartó inspirálta, amely Nyugat-Indiában készült. Más egzotikus kiegészítők, mint például az egyszerű, fémből készült fali gyertyatartó és a törzsi fejek a falon a ragyogó karibi témát hangsúlyozzák, míg a trópusi stílusú kilépő és a felfüggesztett halacskák a fürdő vidám és energikus színeit visszhangozzák.

Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 101 fürdőszoba – Ötletek különféle stílusban című könyv alapján készült.

A BBC Good Homes magazinjának 101 fürdőszoba című praktikus kézikönyvéből hozzájuthatunk azokhoz az ötletekhez és tanácsokhoz, amelyre szükségünk lehet fürdőszobánk átalakításához. Minden egyes fürdőszobát egész oldalas színes fotó illusztrál, amelyet a BBC Good Homes magazin csapatának információi, továbbá szakmai titkai kísérnek az adott stílus egyes részleteiről. Egyben van tehát minden, ami egy ízléses fürdőszoba kialakításához szükséges.

Szerző: Julie Savill
A könyv címe: 101 fürdőszoba – Ötletek különféle stílusban
A könyv ára: 1499 Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó

 

Fürdőszoba.lap.hu
Otthon.lap.hu
Lakberendezés.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top