Otthon

Variációk patióra

Ugye szeretnél egy elbűvölő kis zugot a kertben, ahol megpihenhetsz, relaxálhatsz? Ahova kiülhetsz reggelizni, ahol jókat olvashatsz? Tíz ötletet is adunk, hogy csináld!

Toszkán hangulatban
Toszkán hangulatban

A patio (spanyolul udvar) hagyományosan egy ház belső, többnyire szögletes, kis alapterületű, fedetlen udvara. Közepén sokszor szökőkút áll, és rengeteg virág, növény teszi igazán elbűvölővé. Szerepe nem más, mint hogy tökéletes helyszínt nyújtson a kikapcsolódásra, feltöltődésre. Spanyolországban ma is igen gyakoriak, de némi fantáziával te is a kertedbe varázsolhatsz egy hasonlóan barátságos kis kuckót, ahol elszürcsölheted a reggeli kapucsínódat, vagy ahova kiülhetsz egy izgalmas könyvvel meg egy limonádéval a vasárnapi ebéd után. Tíz, különböző stílusban berendezett kis oázist mutatunk most be neked – válassz kedvedre!

Mielőtt belevágsz a nagy munkába, érdemes néhány dolgot átgondolni.

• Stílus, terület – döntsd el, hogy milyen stílusban, mekkora területen szeretnéd berendezni a kis szabadtéri oázisodat. Ezt persze nagyban befolyásolja, hogy milyen célra fogod használni. Lustálkodni szeretnél itt, vagy inkább nagyokat enni? Csendes olvasósarokra vágysz, vagy a gyerekekkel játszanál itt? Különleges alkalmakra tartogatod, vagy esténként ücsörögnél itt egy jó pohár borral? Ennek megfelelően kell majd kiválasztanod az anyagokat, textileket, a színeket és a díszítőelemeket, dekorációkat.

• Bútorok – kellő körültekintéssel dönts róluk, mivel a szabadban használod majd őket, mostohább időjárási körülményeknek lesznek kitéve. Semmiképp ne válassz például olyan darabokat, amelyekben egy esetleges nyári zápor kárt tehet. A legjobb, ha a könnyen tisztítható műanyag, fa- vagy fémbútor mellett döntesz, a kényelmes ülőfelületet pedig levehető, kimosható párnákkal oldod meg. Alapdarabnak számít az asztal (mérete a funkciójától függ) és valamiféle ülőalkalmatosság – székek, padok.

Esti borozgatáshoz ennyi is elég.
Esti borozgatáshoz ennyi is elég

Tipp: ne válassz fémből készült bútort, ha napsütötte, meleg helyre kerülnek, mert hamar átforrósodnak.

Padlózat, burkolat – el sem hiszed, hányféle anyagot használhatsz fel erre a célra. Itt is döntő, milyen hosszú időre tervezel. Ha időtálló, tartós burkolatot szeretnél, válassz ezek közül: beton, csempe, járólap, márvány, tégla, térkő. Nem utolsó szempont, hogy ezeket a felületeket takarítani is egyszerűbb. Használhatsz még kavics-, homok-, fű- és faburkolatot is, de ezek már kevésbé lesznek időtállóak, viszont nagy előnyük, hogy sokkal olcsóbbak, mint a tartósabb megoldások.

Kiegészítők – a bútorok mellett rengeteg olyan dekorációs kellék, kiegészítő létezik, amellyel még otthonosabbá, kényelmesebbé teheted a kis kuckódat. Nézzük, miből válogathatsz.

Párnák – legyen belőlük minél több, amire leülhettek, aminek nekidőlhettek.
Napernyő – véd a széltől, naptól, akár esőtől, mindenképp szerezz be egyet.
Virágcserepek, kaspók – üde színfoltjai lehetnek a patiónak a szivárvány minden színéban pompázó növények.
Szobrok – egy-egy jól eltalált műalkotás a patio ékköve lehet.
Fáklyák, gyertyák, lampionok – ha esti időtöltést is tervezel, nélkülözhetetlen kellékek.
Gyékény, szőnyeg – növelik a komfortfokozatot, melegek, puhák, mezítláb is lazíthatsz itt.
Zsúrkocsi – ha a szabadban piknikezel, vagy vendégeket hívsz vacsorára, nem kell tizenötször fordulnod.

1. Filléres ötlet – reggeli kávézáshoz, uzsonnához

Nincs is jobb, mint a friss levegőn elköltött reggeli kávé. Minimális energiabefektetéssel hozhatod létre ezt a kedves kis zugot az udvar szinte bármelyik pontján – nincs másra szükséged, mint egy helyes kertibútor-szettre, néhány cserép virágra, egy vidám abroszra, na meg persze a kedvenc magazinodra. Előnye, hogy pillanatok alatt létrehozhatod, mobilis, rossz idő esetén még a bútorokat is esővédett helyre cipelheted.

 

2. Az ideális olvasósarok

A kaviccsal felszórt, buja növényekkel dekorált területet hátsó udvarokban, a házfal tövében alakíthatod ki. Szerezz be egy-két kényelmes széket, pihe-puha párnákat és sok-sok cserepes virágot. Egy picike asztal is jó szolgálatot tesz – ide pakolhatod a teádat vagy a könyvedet, ha épp szunyókálnál egyet. Szintén pénztárcakímélő megoldás.

 

3. Harsány színek – mexikói hangulatban

Ez a patio nem tartozik a legolcsóbbak közé, viszont annál mutatósabb. Megépítése komolyabb előzetes tervezést igényel. A kúszónövényekkel befuttatott pergola alatt kellemes, árnyas területet alakíthatsz ki – igazi oázist. A falat fesd élénk színűre (kék, vörös vagy narancs), és díszítsd színes mozaikberakásokkal. Egy csobogó teheti fel az i-re a pontot, de anélkül is intim hangulatot teremthetsz.

4. Modern városlakóknak

Minimáldizájn, szögletes formák – igazán trendi, bár kevésbé barátságos ez a hátsó udvarban kialakított terület. A kocka alakú fehér műanyag székek, ha nem is túl kényelmesek, igen mutatósak, és könnyen tisztán tarthatók, akárcsak a masszív kőpadló.

 

5. Babaház csak romantikusoknak

Szintén költségesebb móka, de imádni fogod. A barkácsáruházakban különféle méretben kaphatók kész faházak – egy ilyen az alapja ennek a patiónak is. Ha megvan, tetszés szerint alakíthatod – kifestheted például. Rendezd be ízlésed szerint – leginkább egy nádgarnitúra passzol hozzá, kis kerek asztal hozzá illő karosszékekkel. Nagy előnye, hogy fedett, így hűvösebb időben is bátran elvonulhatsz ide egy jó meleg pokróccal. Jó időben viszont ki is költözhetsz asztalostul-székestül a házikó elé.

 

6. Galéria a szabadban

Csak egy asztal meg néhány szék, pár cserép virág, mégis izgalmas tér jön létre a szinteltolásnak köszönhetően. Egy ügyes kezű férfiemberre lesz szükség, aki összebarkácsolja a különböző szinteket, a többi már gyerekjáték. Jól illik ide a bambusz, és egy-két nagyobb méretű gyertya is elkelhet.

 

7. Szürke és vörös – koktélozáshoz

Nyáresti lazulós partik ideális terepe ez a kaviccsal felszórt udvarrész. Válassz bádogból (galvanizált acélból) készült kaspókat, ültess kaktuszokat, pozsgásokat. Ezek persze nemcsak a cserépben mutatnak jól, a földbe süllyesztve is dekoratív elemei a kis kertnek. Már csak egy hátrabillenthető nyugágy és egy pohár mojito hiányzik.

 

8. Társasházi dzsungelkertek

Ha nincs túl nagy rendelkezésre álló területed, csak egy icipici hátsó udvarod, akkor se keseredj el – a növények mindent megoldanak. Zsúfolj össze minél többet belőlük – jöhetnek a cserepesek, a kúszók, a földbe ültetettek, sőt bokrok, cserjék is versenybe szállhatnak. Ha kellő mennyiségűt magad köré gyűjtesz, pillanatok alatt elfelejted, hogy a nagyváros kellős közepén csücsülsz.

 

9. Keleti stílusban

Egyszerű, ám látványos kis sziget a kertben. A fából emelt dobogót fedd be gyékénnyel – akár magát az emelvényt is körbefuttathatod vele. Ide a dizájnbútorok illenek leginkább – válassz áramvonalas, gyékényből vagy nádból készült pihenőt. Itt a kevesebb több elve érvényesül – nincs szükség semmi extra dekorációra, csupán egy rövid lábú asztalkára.

 

10. Ha lemegy a nap

A fal mellé L alakban feállított pad az esti beszélgetések terepe. A hangulatvilágításról a földbe leszúrt fáklyák vagy egy mobil tűzrakó hely gondoskodik.

 

Ajánló:
Kert.lap.hu
Terasz.lap.hu
Lakberendezés.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top