Otthon

Tippek edénykertészethez

A balkonládákban, cserepekben nevelt növények remekül fel tudják dobni a komor városi épületek egyhangúságát, így némi fantázia segítségével elérhetjük, hogy virágoskert híján is egy oázis közepén érezzük magunkat.
Végre elérkezett a növénybarátok ideje, s bár ennek a kedvtelésnek elsősorban a kertes házban élők tudnak hódolni, azért azoknak sem kell kétségbeesniük, akiknek kert híján egy erkéllyel, vagy ne adj isten az ablakpárkánnyal kell beérniük. Számukra lehet ideális megoldás az edénykertészet (hívják konténeres kertészkedésnek is), hiszen nincs olyan kicsi ablak vagy balkon, amelyet ne lehetne egy-két növénnyel szebbé varázsolni. Egy növényekkel gazdagon benépesített terasz még a legkomorabb épületet is képes egy kicsit természetesebbé, barátságosabbá tenni.

Mibe ültessünk?

A választék óriási, de bármilyen színű, anyagú, formájú és méretű edényt is választasz majd, vedd figyelembe, hogy “kiskerted” dísze lesz az is, így légy körültekintő.

A legolcsóbbak a műanyag balkonládák, melyek számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, ugyanis alul perforáltak, így a felesleges víz egy hozzájuk tartozó tálcába folyik. Ezenkívül könnyűek, viszonylag hosszú életűek (bár az erős napsugárzásnak kitett edényekre ez nem igaz, mert hamar törékennyé válnak), jól tartják a nedvességet, és változatos méretben kaphatók. Faluk vékony, így nem vesznek el sok helyet a virágföldtől.

A fából készült virágos ládikák ugyan esztétikailag sokkal mutatósabbak, csak éppen kevésbé időtállóak, mint műanyag társaik. A korhadást a láda alá helyezett téglákkal tudjuk késleltetni, hiszen így a fa jobban tud szellőzni. Nagyobb termetű növények számára kiválóan alkalmasak a fából készült szögletes virágládák.
Az agyagedények nagyon szemrevalóak, természetes megjelenésűek, ugyanakkor súlyosabbak és törékenyek, s kevésbé tél-állóak, idővel pedig salétromosodik az oldaluk (fehér csíkok keletkeznek a cserép külső oldalán).
A kifejezetten virágültetésre szánt növényládák mellett azonban a kiszuperált és persze esztétikailag is elfogadható állapotban lévő edények, cserepek, kaspók, félbefűrészelt fahordók, dézsák szintén alkalmasak a beültetésre, ez utóbbiba akár alacsony növésű fákat, formára nyírt örökzöldeket is telepíthetünk. A csüngő/futó növényeket természetesen függőkosárban helyezzük el.

Mi kerüljön az edényekbe?
Kora tavasztól késő őszig számos szebbnél-szebb növény áll rendelkezésünkre, hogy balkonunk méltó díszévé váljon – a fűszernövényektől kezdve a hagymás, egynyári és évelő virágokon át a fákig igen széles a skála. Ha kezdő kertészek vagyunk, először természetesen kevésbé igényes fajokkal érdemes próbálkoznunk – a gazdag kínálatban biztosan megtaláljuk a kedvencünket.

A balkonládákban nevelt növények nagy előnye, hogy olyan növényfajokat is nevelhetünk, melyek egyébként nehezen viselnék el hazánk klímaadottságait.

A nagyobb edényekben próbálkozhatunk az egzotikusabb, mediterrán növényekkel, mint a leander, a fukszia, a bougainvillea, a kínai hibiszkusz vagy éppen az angyaltrombita. Mivel ezek fagyérzékeny növények, a hideg hónapokat fagymentes helyen kell tölteniük, így gondoljuk át, van-e számukra alkalmas hely az áttelelésre.

A még ősszel cserepekbe ültetett tavaszi hagymás növények üde színfoltot varázsolnak a legszürkébb balkonra is. Ezek a hagymás, gumós virágok, mint pl. a jácint, a tulipán, a krókusz, a nárcisz már február végén virágba borulnak. S ha eléggé előrelátók voltunk, akkor minden bizonnyal már a mi balkonunkon is ott virít néhány cserépnyi nárcisz vagy tulipán. Ha erről lemaradtunk, akkor vegyük célba valamelyik kertészeti szaküzletet, virágárust, és vásároljunk néhány cserépnyit belőlük, amelyeket aztán beültethetünk egy nagyobb átmérőjű edénybe.

Tipp: A növények elhelyezésénél legyünk tekintettel a fényigényre is, a legideálisabb az árnyékmentes, déli fekvésű hely, de jó pár olyan növény is akad, amely inkább félárnyékos, árnyékos helyen érzi jól magát.

Öntözési technikák
Kerüljük a locsolást napközben, amikor a növények levele erős napsugárzásnak és nagy melegnek van kitéve, ugyanis ha ilyenkor víz éri a leveleket, könnyen “megégnek” (foltosak lesznek). Az optimális locsolási időpont az esti és a kora reggeli órákra korlátozódik. A balkonláda alját lyukasszuk ki, hogy a felesleges víz el tudjon szivárogni. Ha erre nincs mód, tegyünk a láda aljára kavicsot – ez megakadályozza a pangó víz felgyülemlését, és a kellemetlen szag kialakulását.

Ápolás – talajigény
A növények zavartalan fejlődése érdekében meg kell teremteni a számukra optimális életfeltételeket. Figyelembe kell vennünk, hogy életterük a teraszon – egy kerthez képest – sokkal korlátozottabb, telepítésüknél így fokozott gondossággal kell eljárni. A növények beültetésénél vegyük figyelembe a talajigényüket is. Tekintettel arra, hogy az edényes növények számára a tápanyag és a víz korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, gyakrabban kell a tápanyagutánpótlásról gondoskodnunk (a beültetés után néhány héttel érdemes elkezdeni) Persze azért túlzásba sem szabad esnünk, ezért a legjobb, ha vásárlás előtt tájékozódunk, és inkább kikérjük egy szakember tanácsát.

Tipp: a balkonládákat, virágcserepeket, a virágföldet, locsolókannát a következő helyeken szerezheted be: Bricostore, Praktiker, Baumax, Tesco áruházak, kertészetek, virágárusok.

Extra tipp – pillangós ládika

A kiszuperált faládika önmagában nem lenne éppen mutatós dísze balkonunknak, ám egy kis kézügyesség révén vidám virágos-pillangós ládikát fabrikálhatunk belőle. A faládát fessük be fehérre, majd tegyük félre, míg megszárad. Addig is készítsük el a sablont a pillangókhoz, majd a filcanyagra rámásolva vágjuk ki őket – minél több színből készítjük, annál vidámabb összhatást érünk el. A száradás után fessünk színes virágfejeket a láda oldalára, majd ragasszuk fel a pillangókat.
Alapanyagok, kellékek: faládika; sárga, narancs, lila, zöld, világoskék, barna, fehér, fekete színű akril festék; ecset; dekor filc, cserepes virág tetszés szerint

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top