Otthon

Életek és otthonok szappanért

Gondoltad volna, hogy ha pálmaolajat tartalmazó kozmetikumokat használsz, fajokat sodorsz a kihalás szélére?

Rúzsok, szappanok, mosószerek, fagyi vagy porleves. Csak néhány termék, melyek olcsó, Indonéziából származó pálmaolajat tartalmaznak. Ki gondolta volna, hogy miközben jólesően szappanozzuk, kenegetjük és kényeztetjük magunkat valamelyik ismert szépségápolási termékkel, a készítésükhöz felhasznált pálmaolaj miatt fajok veszítik el otthonaikat és kerülnek a kihalás szélére…

A pálmaolaj egy olcsó növényi olaj, melyet az olajpálma terméséből nyernek ki, és széles körben használják, legfőképpen a szépségiparban. A globális piaci kereslet napról napra növekszik iránta. Ahhoz, hogy ezt az igényt ki lehessen elégíteni, az üzemi mezőgazdaság óriásai gátlástalanul kaszálják le az esőerdőket, felbecsülhetetlen károkat okozva ezzel a Földnek.

A pálmaültetvények létesítésének érdekében végzett hatalmas esőerdő-pusztítás főleg Indonézia, Malajzia és Pápua Új-Guinea esőerdőit és annak lakóit sújtják. Paradoxon, hogy Indonézia egyike a világ legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátóinak, miközben tudatosan rombolja az egyetlen, ez ellen némi természetes védelmet jelentő megoldást, az esőerdőket, melyek, mint egy hatalmas zöld tüdő, segíthetnének harcolni a klímaváltozás ellen.


A piaci előrevetítések szerint a pálmaolaj iránti kereslet 2030-ra megduplázódik, 2050-re pedig triplázódni fog. A tudósok szerint 2010-ben – ha az erdők pusztítása változatlanul folytatódik – nem lesz már őserdő Szumátra szigetén. Nem nehéz kitalálni, hogy mindez milyen óriási mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Orangutánok otthon nélkül – biztos ezt akarod?

A kontrollálatlan pusztítás végtelen károkat okoz, hiszen az őslakosok mellett a már most is kritikusan veszélyeztetett orangutáncsaládok ezrei és sok más állatfaj marad otthon nélkül vagy kerül a biztos kihalás szélére. Csak néhányat említve: a szumátrai tigrisek, orrszarvúk, elefántok, paradicsommadarak és megannyi más csodálatos élőlény. A világ orangutánállományát tekintve Borneó és Szumátra ad otthont az utolsó fennmaradt populációknak. Az Orangutánvédő Központ hivatalos adatai szerint csak 2006-ban több mint 1500 orangután pusztult el az esőerdőt pusztító munkások szándékos támadásainak következtében.

 

Esőerdő, és ami utána marad (Greenpeace)
Esőerdő és ami utána marad (Greenpeace)

Mi az, ami segíthet?

Jelenleg csak egy teljes érvényű nemzetközi moratórium. Ezzel talán sikerül időt nyerni, hiszen amíg tilos az esőerdők pusztítása, nőhet a nyomás a megfelelő szabályozások kidolgozására az esőerdők védelme érdekében. A Greenpeace ezért teljes leállást, azonnali tilalmat követel.

2008 április 21-e óta aktivistáink és támogatóink szerte Európában tiltakozásukat fejezték ki azon cégek ellen, amelyek Indonéziából származó pálmaolajat vásárolnak fel, és felhasználják termékeikben. A cégképviseletek előtt orangutánnak öltözött aktivisták fogadták az alkalmazottakat, hogy tegyenek annak érdekében: ne rombolják le az orangutánok utolsó természetes élőhelyeit a pálmaolaj-termesztés miatt.

Te is felelős vagy!

Aki segíteni szeretne, először is jól nézze meg, hogy amit megvásárol, vajon tartalmaz-e pálmaolajat. Sok kicsi ugyanis sokra megy, és rajtunk is múlik, lesz-e még hely ezen a bolygón az orangutánoknak…

 

További hírek, cikkek a FigyelőNeten »

Zöldhullám blog »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top