Otthon

Felesleges energiafalók – kell ez nekem?

Miért engedünk be a lakásba olyan tárgyakat, amik jó eséllyel egy fiók mélyén vagy a kamra hátsó polcán végzik? Főleg, ha könnyen megvagyunk nélkülük, és még energiát is spórolunk.

További ötletek a FigyelőNet Energiatippek rovatában »

Zöldhullám blog »

Elsőre szórakoztatónak tűnhet egy világítós párna, elektromos körömlakkszárító vagy elemes buborékfújó, de a múló öröm messze nincs arányban azzal a környezeti teherrel, amit legyártásuk és használatuk okoz. Vajon hány elektromos morzsaporszívó, tollseprű vagy táncoló mikulás árválkodik használaton kívül a lakások eldugott zugaiban? Ha minden magyar háztartás egyszerre határozná el, hogy lomtalanítja felesleges energiafalóit, megdöbbentően magas kacathegyet építhetnénk – hívja fel a figyelmet az Energia Klub.

Még a látszólag hasznos dolgokat is tökéletesen helyettesítik hagyományos elődjeik. Gondoljunk csak bele: kenyeret vágni igazán nem igényel nagy izommunkát, mégis sokan választják kényelemből az elektromos kést, pedig semmivel sem szeletel jobban, mintha kézi erővel csinálnánk. Elektromos dugóhúzóra beruházni csak az igazán nagy borfogyasztóknak éri meg, hiszen néhány palack kinyitásától még senki sem kapott izomlázat, de ugyanez vonatkozik a borsőrlőre vagy az orrszőrnyíróra is.

Ha pedig elgondolkodnánk egy elektromos lombfúvó vagy masszírozós fotel beszerzésén, jó ha előtte tisztába kerülünk vele: ezek már az igazán nehézsúlyú energiapazarlók műfaját képviselik! Bármilyen extra célszerszámunk is legyen otthon, nem szabad megfeledkezni arról, hogy standby-ban ezek is sokat fogyaszthatnak, a vezeték nélkül használható modellek esetében elemet kell venni beléjük vagy rendszeresen feltölteni az akkumulátorukat, ami szintén pénzbe kerül.

Legjobb tehát, ha egyszerűen elkerüljük az ilyen felesleges eszközöket, így több pénz marad a zsebünkben, és a lakásunkat is megóvjuk attól, hogy évek során kivénhedt, felesleges gépek lomtárává váljon Mi az, amit a környezettudatos vásárló biztosan nem ajándékoz családtagjainak? Nézz körül a kerülendő termékek között Felesleges Áruk Fóruma gyűjteményben!

További pénztárcakímélő ötletekért kattints a Figyelőnet Energiatippek rovatára.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top