Otthon

Szobafestés? Nem ördöngösség!

Nincs elég pénzünk, hogy mesterembert hívjunk, de szeretnénk, ha lakásunk új színben pompázna? Kapjuk elő az ecsetet, és kezdődhet a festés!

A festés-mázolás természetesen igényel azért egy kis előkészítést, de ha a család összefog, hamar elkészülhetnek a pompás színű falak. Ráadásul a különböző színekkel nagyobbá, melegebbé tehetjük a helyiségeket.

 

1. Válasszunk színt!

Az első és egyben döntő feladat: válasszuk ki a megfelelő színt. Jó, ha úgy érkezünk a festékboltba, hogy a színről már van elképzelésünk. Ne az eladó előtt kezdjen el a család arról tanakodni, hogy milyen színű legyen a gyerekszoba. Választásunknál fontos szerepet játszik a praktikum, illetve a kívánt hatás. Kisgyerekes szülőknél például szerencsésebb a fehér fal, hiszen ezt könnyebb és főképp olcsóbb javítani, átfesteni, mint a kikevert színeket.

 

Ha mégis színes fal mellett döntünk, fontos szempont lehet a szoba mérete, hiszen a világos színek tágítják, míg a sötétek kissé „összenyomják” a tereket. Amikor kiválasztottuk a színt vagy színeket, jegyezzük fel a gyártót és a sorszámot is. Így nagyban megkönnyítjük dolgunkat, ha egyszer javítanunk kell majd a festést. Számoljuk ki pontosan, hány négyzetméternyi felületet kell lefestenünk, és érdeklődjünk a festékboltban, hogy hány rétegben kell felhordani a festéket a tökéletes takarásért.

 

2. Takarásban

Kezdődhetnek az előkészületek! Ilyenkor bizony rengeteg takarófóliára van szükségünk, hiszen ha nem akarjuk, hogy bútorainknak baja essen, meg kell védenünk őket a festékpöttyöktől. Ha elég nagy a helyiség, egyszerűen húzzuk középre a bútorokat, és ott bugyoláljuk be őket alaposan. Azonban előfordulhat, hogy ily módon nem férnénk oda a falakhoz; ilyenkor sajnos nem marad más, mint egyik szobából a másikba cipelni a bútorokat. Szintén takarófóliával vagy papírral védhetjük a padlót: a szabadon maradt felületeket takarjuk le. A tökéletes eredmény érdekében papírszalaggal ragasszuk le a küszöböket, szegélyléceket, ajtó- és ablakkereteket. Ügyeljünk arra, hogy ne csöppenjen festék az üvegfelületekre, mert ezt gyakran csak karcolásokkal tudjuk eltávolítani. Érdemes a szerelvényeket – kapcsolókat, dugaljakat – festés előtt leszerelni, majd száradás után visszaszerelni. Ehhez azonban nem árt szakember segítségét kérni.

3. A tökéletes felület

Ha viszonylag új falfelületünk van, kevés munkával jár a fal felkészítése a festésre. Régi falak esetén azonban több feladat hárul ránk. A tapétát, régi festéket le kell kaparni, ez bizony hosszú és fáradságos munka. Vásároljunk kész glettanyagot, amellyel kijavíthatjuk az esetleges egyenetlenségeket. Egy spakli segítségével tegyük fel az anyagot és simítsuk el. Várjuk meg, míg teljesen megszárad a glettanyag, majd csiszoljuk át a felületet.

 

Az alapozófestéket pontosan és ügyesen kell felvinni, ugyanis ha ezt jól hordjuk fel, a legextrémebb, legvadabb színeket is foltmentesen tudjuk felkenni. Az, hogy hány réteg után tökéletes a fedés, festéke és anyaga válogatja. A nagyobb felületeken használjunk teddy hengert – óvatosan vigyük fel rá a festéket, nehogy foltos legyen –, az aprólékosabb munkát igénylő területeken váltsunk ecsetre. Fontos, hogy az ecsetet mindig tegyük hígítóba, amikor hosszabb időre leáll a munka (például éjszakára), mert a beleszáradt festéket szinte lehetetlen eltávolítani.

Festés után várjuk meg, amíg a felület teljesen megszárad, szellőztessük a falakat, és természetesen a festékszagot is űzzük ki a helyiségből. Teljes száradás előtt ne költözzünk vissza a szobába!

Válasszunk színeket!

A színkör segít abban, hogy a megfelelő hatást tudjuk elérni a festés során, illetve hogy olyan színű kiegészítőket válasszunk, amelyek illenek a falakhoz.

– Egy szín árnyalatai: ha egyetlen szín árnyalatait alkalmazzuk, semmiképpen nem tudunk tévedni. A sötétebb, illetve világosabb árnyalatokkal játszhatunk, és érdekes térhatásokat érhetünk el.

– Harmonizáló színek: a színkörön egymás mellett található színek harmonizálnak egymással. Például a narancsszínt és a sárgát bátran használhatjuk együtt.

– Kontrasztok: ha érdekes, meglepő kontrasztokat szeretnék teremteni, válasszuk a színkörben egymással szemben található színek árnyalatait.

Tipp: a szakemberek úgy tartják, hogy 5 Celsius-fok alatt ne kezdjük festeni a falakat, de természetesen az a legjobb, ha minél melegebb van – ilyenkor ugyanis könnyebben száradnak a falak, és hamarabb vehetjük újra birtokba a szobákat.

Forrás: Meglepetés

Festés.lap.hu »
Festék.lap.hu »
Otthon.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top