Otthon

Az őszi virágtrend meseszép fotókkal

Népművészeti hangulat, falusi romantika, már-már kissé vad virágkompozíciók... Kíváncsi vagy, milyen virágok játsszák a főszerepet az őszi trendben? Nézd meg a szebbnél szebb fotókból álló összeállításunkat!

Örömünket leljük a kertészkedésben, vagy abban, hogy mi magunk sütünk kenyeret. Mindez persze nem jelenti azt, hogy időben visszamentük egészen a zűrzavaros hetvenes évekig, de mégis ehhez az életstílushoz hasonlít mindaz, amit most teszünk. Autentikus, természetes megjelenésű, hamisítatlan termékeket keresünk. Ugyanakkor ne tévesszük össze a nosztalgiával teli vágyakozást a régimódisággal. Arról van szó, hogy sokkal inkább a népművészettel átitatott, friss, korabeli környezetre vágyunk. Ennek megfelelően az őszi virágtrend fő értékei az őszinteség, nyíltság és valóság. Ebben a gondolatvilágban a liliom játszik főszerepet, nem is véletlenül, hiszen a liliom hagymás növényként szinte egy a földdel.

 

Egyensúlyban

A népművészeti hangulatot árasztó kompozíciókat nevezhetnénk falusinak, sőt kissé vadnak is. Ezen a földművesélet jellegzetes elemeit értjük, mint például a füvet, a búzát és a gyümölcsöket. Ugyanakkor teljesen egyensúlyban maradnak egymással a természetes színek és a népművészet jellegzetes színei. A csokorformák szélsőségesen eltérőek lehetnek; nagyrészt a felhasznált anyagok határozzák meg jellegüket. Ezek az erőteljes, falusias stílusú csokrok leginkább robusztus vagy korabeli vázákban elhelyezve mutatnak jól. Mindemellett a meglepetés erejével hat ez a régi stílus megújított formában.

Az őszi trend virágai

A liliom a szezon sztárja
A liliom a szezon sztárja

Liliom (Lilium): tiszta és elegáns
A liliom erőteljes, mégis elegáns virág. A stílusos virág letisztult, egyszerű formája már-már rusztikusnak is nevezhető. Azt az érzést képviseli, amelyre mindenki vágyik – nyugalmat és élvezetet –, s ezt a hatást a virág tömegének, tisztaságának és fűszeres illatának tulajdoníthatjuk. A liliomok az ősz árnyalatait jelképező színekben is megvásárolhatók.

Őszirózsa (Callistephus): vidám, hangsúlyos színek
Az őszirózsa megjelenésével olyan, mintha egy vidám család tagja lenne. A szirmokból álló virágkorona egyenesen elbűvölő, ráadásul számos színben vásárolható meg a rózsaszíntől kezdve a sárgán és a lazacszínen keresztül a liláig és a pirosig. Ebben a virágtrendben az őszirózsa hangsúlyos színeinek köszönhetően kontrasztokban gazdag csokrokat alkothatunk.

Őszirózsa (Aster): a hanyag stílus megalkotója
Az apró virágok mezei virág hatását keltik és nyugalmat árasztanak. Tipikus vidéki kertre emlékeztetnek; a csokor népies megjelenésével gyönyörű összképet fest. Olyan, mintha épp most szedték volna a kertből. Az őszirózsa jellegzetes tulajdonságait megtartja a csokor teljes élettartama alatt.

Sáfrányos szeklice (Carthamus): erős és megbízható
Tömött virágú, levelei durvák, és évek óta folyik a termesztése. Így egy abszolút megbízható virágról beszélünk, s bokorszerű, vad megjelenésével mi sem illeszthető jobban ehhez a népies stílushoz, mint ez a virág. A bimbók csodás sárga vagy narancsos színűek. Ami a virágot különlegessé teszi, az az, hogy a régi időkben ruhafestésre is használták.

 

Kardvirág (Gladiolus): korabeli vidéki stílus
A nosztalgikus hangulatú virág a vidéki kertekre emlékeztet. Ha rápillantunk, azonnal a vidéki stílus jut eszünkbe róla. Hosszúsága, kedves formája, változatos színei miatt a virág magabiztosságot sugároz. Használatával a kompakt, ódivatú biedermeier csokrok korabeli vidéki hangulatú kompozíciókká változnak.

Ördögszem (Scabiosa): kecses hangsúly
Az ördögszem kerek, tiszta virágformája kellemes kontrasztot alkot a szeszélyes liliommal. Virágai kicsik, és letisztult színeivel kecses hangsúlyt kap a csokor. Mi az, ami még izgalmasabbá teszi ezeket a hegyes pontocskákat? Az, hogy nemcsak virágzó állapotban, hanem száraz virágként is jól használhatók a csokrokban.

Variációk őszi csokrokra


Hangulatteremtő csokrok

 

Liliom ördögszemmel, kányabangitával és hóbogyóval

Ez a hagyományosan kötött csokor a saját szárán megáll, így helyezték egy lapos vizes tálba. Nagyon sokfajta virág használatával – az ördögszemtől és a liliomtól kezdve a kányabangitáig – egy vidékies stílusú mezeivirág-csokor hatását érhetjük el, ami eszünkbe juttatja a friss zöld mezőt és a szép látóhatárt.

 

Liliom őszirózsával
Ennél jobban már nem lehet visszaadni a vidéki hangulatot! A falusi hangulatú csokor, a létra, a kutya és a háziállat mintás csomagolópapírban a liliom és az őszirózsa. Ez így együtt a népművészet megnyilvánulása a legjobb formájában.



Liliom és
kardvirág díszalmával, szamárkenyérrel, rebarbarával
Az erős emberek szeretik az erőteljes csokrokat. Ez egy óriási kompozíció, nagyméretű, természetes stílusú virágokkal és ágakkal. A kardvirág és a liliomok adják meg a csokor hosszát.

 

Modern csokrok


Liliom, pampafű, kányabangita

Olyan, mintha a virágok spontán nőttek volna ki a búzakötegből – mintha egy mezőn lennénk. A laza és szorosan összekötött részek dinamikája lehetővé teszi, hogy bármilyen térben jól mutassanak az alkotások. Ez a modern összeállítás tényleg harmóniában van a képen látható berendezéssel.


Liliom

Rövidre vágott liliomok adják itt a dekorációt, s ezzel a szokatlan megjelenéssel garantálják, hogy ők legyenek a figyelem középpontjában – épp mint egy show-műsor főszereplői.


Liliom ördögszemmel

Reggeli vörös liliomokkal díszített szalmaszármezőn? Ugye jó lenne úgy ébredni, hogy ilyen reggeli vár ránk? Nem is kell hozzá különleges alkalom, ez a virágfüzér a reggelizőasztalra hozza a vidéki hangulatot.

 

Klasszikus csokrok


Liliom, ördögszem
Királyi vacsora középkori módon. Fekete búzakötegekkel takarták a tálalóedényeket, amivel méltóságteljes, tekintélyes hatást értek el. A liliom és színellentéte igazán csodás hatást kelt. Az edények elegáns vonalvezetését a virágok teszik teljessé. Jó étvágyat!

Liliom, kardvirág, fáklyaliliom, Atriples, sáfrányfű, árnyékliliom és szerelemvirág
Nem csupán a föld feletti részek szépek, hanem a föld alatti részek is izgalmasak: innen származnak például a meglepő vázát formáló rózsakrumplik! Ezt a csodás őszi hangulatot virágok, bogyók, levelek és gyümölcsök összessége alkotja, de érdemes a csigákra is vetni egy pillantást!



Liliom szilkesarkkal, hólyagvesszővel, sáfrányfűvel és szerelemvirággal

Micsoda elegáns gyűjtemény! Szinte megszólal, és azt mondja: nézd, mi nő a szobámban! Az asztal tökéletesen kifejezi a természet őszi kínálatát, és ez az elrendezés az egésznek egyedülálló megjelenést kölcsönöz.

 

Forrás: Holland Virágiroda

Virág.lap.hu
Virágterápia.lap.hu
Virágkötészet.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top