Otthon

Napi dekortippünk – mutatós asztali díszek

Sodrott papírfonalból pillanatok alatt dekoratív asztali díszeket készíthetünk. Megmutatjuk, hogyan!
Tippünk: Neked is van valamilyen kreatív hobbid? Kíváncsi vagy, hol szerezheted be hozzá a legjobb alapanyagokat? Kattints ide! »

A papírfonal cellulózalapú, textilfestékkel festett természetes anyag. Színtartó, kopásálló, nem szakad, így rengeteg csodaszép dolgot készíthetünk belőle, ráadásul csak olló és ragasztó szükséges a munkához. A papírfonal jól alakítható, gyerekek is bátran kísérletezhetnek vele.

Alapvető tudnivalók:

Előkészítés: Vegyünk a kezünkbe egy 30-40 cm hosszú papírfonalat. Amikor papírzsinórral dolgozunk, ki kell húzni belőle egy szálat. Fogjuk mutató- és hüvelykujjunk közé, feszítsük meg, és sodrásával ellentétesen sodorjuk ki. Egy asztal élén, 45°-os szögben végighúzva „rögzíthetjük” ezt az állapotot.
Tényleges kisodrás: ehhez mindkét kezünk mutató- és hüvelykujját használjuk. Ne simítsuk ki teljesen a fonalat, így jobban alakítható. A különböző vastagságú papírfonalak különböző szélességre sodorhatók ki.

Levélsodrás, lepellevél
A legtöbb esetben nem kell teljesen kisodornunk a fonalat, levélnek hagyhatunk pl. 1-2 cm-es részt kisodratlanul. A lepellevélnél csak középen sodorjuk ki a fonalat, ollóval óvatosan lyukasszuk ki, majd húzzuk fel a szárra.

Az elkészítés menete:

Készítsük el a rózsákat kb. 10 cm-es szárakkal, rózsaszín vagy világoskék 0,8-es papírfonalból. A szirom rögzítéséhez bontsunk ki a szárból 2 cm-nyi részt. Sodorjunk ki 30 cm-es papírfonalat teljes szélességében. Az egyik végét ragasszuk a szárra, és az alsó felére kenjünk ragasztót, majd lazán tekerjük fel. A kész virágfejet illesszük két 6 cm-es, középen kisodort, beragasztózott lepellevélbe. A pohárkoszorú méretét a talpas pohár aljához igazítsuk, hogy majd rá tudjuk húzni. Tekerjünk a kézfejünkre háromszoros kis koszorút, és két oldalán hagyjunk kb. 8 cm-es ráhagyást. Kössük össze egy 20 cm-es darabbal, és a második csomó előtt fogjuk bele a rózsát is. Sodorjuk ki levélszerűen a „bajuszkákat” (ráhagyás).
A szalvétagyűrű is így készül, de ott ötszörös feltekeréssel dolgozunk.

 

Anyagok

• Rózsaszín vagy világoskék papírfonal, 0,8-es vastagságú
• Olló
• Ragasztó

Méretre vágás 1 rózsához
• 35 cm hosszú, teljesen kibontott fonal (sziromnak)
• 2 db 8 cm hosszú fonal (lepellevélnek)
• 10 cm hosszú fonal (szárnak)

 

Ha kedvet kaptál a technikához, a Cser Kiadó „Sodrott papírvirágok” (szerzők: Fodor Katalin–Mudrák Béla) című könyvében további ötleteket találsz – pl. esküvői minikoszorúk, ajándékcsomagolás, ajtókoszorú, sziromkeretek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top