• Kezdőknek • |
• Szárított almakarikák
Az egyik legkönnyebben elkészíthető karácsonyi dísz a szárított almakarika. Az almákat mosd meg alaposan, majd töröld őket szárazra, és héjastul szeleteld leheletvékony karikákra. A szeleteket terítsd zsírpapírra, és helyezd meleg, száraz, szellős helyre, majd hagyd megszáradni, picit megaszalódni (ehhez kell 3-4 nap). Ezután fűzd fel őket cérnára vagy egy nagyon vékony selyemszalagra.
• Aszalt narancskarikák
Az almához hasonlóan narancsból vagy egyéb citrusféléből is készíthetsz szárított díszeket. Mosd meg, majd töröld szárazra a gyümölcsöket, és egy éles késsel vágd fel őket néhány mm-es szeletekre. A szeleteket terítsd egy zsírpapírral befedett vágódeszkára, szétszórtan rendezgesd el a gyümölcskarikákat, s helyezd a deszkát száraz, jól szellőző helyre, akár a fűtőtestre is teheted, ha megoldható.
Hagyd szikkadni néhány napig, időnként persze fordítgasd meg a szeleteket. Ha kellően megszáradtak, és az összes víztartalmukat elvesztették, a közepükön húzz át egy színes rafiaszalagot, amellyel majd felakaszthatod őket a fára.
Tipp: A gyümölcsszeletekből girlandot is készíthetsz. Fűzd fel őket egy hosszabb cérnára, és az így kapott füzért rögzítsd a fenyő ágaihoz.
• Pattogatottkukorica-lánc
Pattogatott kukoricából könnyen készíthetünk karácsonyfaláncot vagy füzért. Semmi másra nem lesz szükséged a díszhez, mint rengeteg pattogatott kukoricára, nagyon erős cérnára vagy gyöngyfonalra és varrótűre. Óvatosan dolgozz, nehogy a fűzés során elszakadjon a készülő alkotás. Szemenként fűzd fel a kukoricákat, úgy, hogy mindegyiknek a közepén szúrd át a tűt, végül, miután elkészültél a fűzéssel, köss csomót a füzér végeire. A munka kissé egysíkú, közben hallgass egy kis karácsonyi muzsikát.
Tipp: A kukoricalánc egyhangúságát megtörheted színes bogyós gyümölcsökkel.
Extra tipp: Hasonlóan mutatós füzér születhet, ha puha zselés cukorkákat fűzöl fel egy vékony cérnára.
• Kandírozott gyümölcsök
Tisztítsd meg az ananászt, és vágd karikákra. Tegyél kristálycukrot egy lábosba, és addig melegítsd, amíg folyékony és áttetsző nem lesz. Mártsd bele a felszeletelt ananászt, és tedd a szeleteket egy rácsra, hogy lecsöpögjön a felesleges cukormassza. Tegyél fémrácsot egy tálca fölé, és rendezd el a gyümölcsöket a rácson. Szárítsd ki meleg, száraz helyen, vagy tedd a sütőbe a legalacsonyabb hőfokon, és süsd addig, amíg a felületük már nem lesz ragacsos.
A kandírozott ananászszeleteket egy hústűvel vagy vastag tűvel fúrd át óvatosan, majd a felakasztáshoz fűzz a lyukba egy cérnát vagy egy vékony aranyszalagot.
• Karácsonyi sétabot
A gyerekek nagy örömére a piros-fehér csíkos, sétabotra emlékeztető nyalókák is remek ehető díszként szuperálnak. A kampós végükkel akaszd őket a fa ágaira. A mókás díszek egy veszélyt rejthetnek csupán, hogy az ünnepek végére erősen megcsappanhat a számuk a fán, így nem árt szemmel tartani a kis lurkókat.
• Linzercsillag
A linzercsillag szintén ízletes dísz lehet, ha fényes dzsemet teszel a közepére, amely meg-megcsillan a ráeső fényben. A csillag egyik ágát lyukaszd át, és fűzd fel egy keskeny szalagra, majd kösd a díszt a fenyőág végére.
• Haladóknak • |
Amire szükséged lesz: • szaggatóforma |
• Díszített mézeskalácsok
Nem könnyű ellenállni a kedves mézeskalács figuráknak, pedig egy ideig a karácsonyfán a helyük. Jó hír viszont, hogy az ünnepek után elmajszolhatod őket.
Mézeskalács: A mézeskalácsrecepteknek se szeri, se száma, így rád bízzuk, hogy milyen alaprecept szerint készíted el a tésztát. A kinyújtott tésztából a szaggatóformák segítségével vágd ki a mintákat, de még mielőtt betennéd őket a sütőbe, fúrj egy akkora lyukat az akasztónak, amelyen a szalag kényelmesen átfér. Miután kivetted a sütiket a sütőből, még melegen ismét szúrd át a lyukakat, majd rakd át a mézeskalácsokat egy rácsra hűlni. Ha kihűlt, kend le a cukormázzal, tedd félre őket száradni, végül fűzd fel a süteményeket egy szép szalagra.
Cukormáz: A díszítő cukormáz elkészítéséhez porcukorra, tojásfehérjére lesz szükséged. A tojásfehérjét a fokozatosan beleszitált porcukorral verd kemény habbá. Ízesítésként pár csepp citromlevet is adhatsz a masszához.
Tipp: Ha színesebb díszeket szeretnél készíteni, öntsd a cukormázat külön tálkákba, és adj hozzá ételszínezéket. Töltsd a mázat habzsákba, és nyomd a mézeskalácsra. A díszítés a fantáziádra van bízva. Ha nincs kéznél habzsák, akkor tölcsért formáló zsírpapírral vagy a sarkán levágott nejlonzacskó csücskével is elkészítheted a dekorációt.
Miután feldíszítetted a mézeskalácsokat, hagyd, hogy a máz megszilárduljon, majd húzz át szalagokat a tetejükön lévő lyukakon. Tovább szépítheted a kalácsokat, ha a mázra (még száradás előtt) ételdekorációt, színes cukorgyöngyöt szórsz.
• Habcsók díszek
Elkészítés menete:
A tojásfehérjét keverd el a porcukorral, majd forróvíz-fürdőben verd kemény habbá.
A habot oszd több részre, hogy néhány csepp ételszínezékkel különböző színűre festhesd. Egy adagot fehéren is hagyhatsz. A habcsókmasszát töltsd nyomózsákba, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe formázd meg a habcsókokat. Nyomózsák hiányában a masszából teáskanál segítségével formázz dió nagyságú halmokat. A süteményeket a sütőpapírral a tepsiből kivéve egy sütőrácson hagyd kihűlni. A habcsók díszeket dekorálhatod apró cukorgyöngyökkel, durva kristálycukorral vagy akár színes tortadarával is.
Amire szükséged lesz:
• 5 tojásfehérje
• 200 g porcukor
• 1 mokkáskanál citromlé
• tetszőleges ételszínezék
• fehér cukordara a díszítéshez
Tipp: Ne feledd, az ehető karácsonyi díszek nem állnak el sokáig, így lehetőleg közvetlenül karácsony előtt készítsd el őket, és ne hagyd fenn a fán túl sokáig.