Otthon

Ehető karácsonyfadíszek ínyenceknek

Nemcsak mutatósak, olcsók és könnyen elkészíthetők, de még finomak is! Készíts ehető karácsonyfadíszeket – íme 8 szuper tipp.
Kezdőknek


Szárított almakarikák

Az egyik legkönnyebben elkészíthető karácsonyi dísz a szárított almakarika. Az almákat mosd meg alaposan, majd töröld őket szárazra, és héjastul szeleteld leheletvékony karikákra. A szeleteket terítsd zsírpapírra, és helyezd meleg, száraz, szellős helyre, majd hagyd megszáradni, picit megaszalódni (ehhez kell 3-4 nap). Ezután fűzd fel őket cérnára vagy egy nagyon vékony selyemszalagra.

Aszalt narancskarikák

Az almához hasonlóan narancsból vagy egyéb citrusféléből is készíthetsz szárított díszeket. Mosd meg, majd töröld szárazra a gyümölcsöket, és egy éles késsel vágd fel őket néhány mm-es szeletekre. A szeleteket terítsd egy zsírpapírral befedett vágódeszkára, szétszórtan rendezgesd el a gyümölcskarikákat, s helyezd a deszkát száraz, jól szellőző helyre, akár a fűtőtestre is teheted, ha megoldható.

Hagyd szikkadni néhány napig, időnként persze fordítgasd meg a szeleteket. Ha kellően megszáradtak, és az összes víztartalmukat elvesztették, a közepükön húzz át egy színes rafiaszalagot, amellyel majd felakaszthatod őket a fára.

Tipp: A gyümölcsszeletekből girlandot is készíthetsz. Fűzd fel őket egy hosszabb cérnára, és az így kapott füzért rögzítsd a fenyő ágaihoz.

 

Pattogatottkukorica-lánc

Pattogatott kukoricából könnyen készíthetünk karácsonyfaláncot vagy füzért. Semmi másra nem lesz szükséged a díszhez, mint rengeteg pattogatott kukoricára, nagyon erős cérnára vagy gyöngyfonalra és varrótűre. Óvatosan dolgozz, nehogy a fűzés során elszakadjon a készülő alkotás. Szemenként fűzd fel a kukoricákat, úgy, hogy mindegyiknek a közepén szúrd át a tűt, végül, miután elkészültél a fűzéssel, köss csomót a füzér végeire. A munka kissé egysíkú, közben hallgass egy kis karácsonyi muzsikát.
Tipp: A kukoricalánc egyhangúságát megtörheted színes bogyós gyümölcsökkel.

 

Extra tipp: Hasonlóan mutatós füzér születhet, ha puha zselés cukorkákat fűzöl fel egy vékony cérnára.

Kandírozott gyümölcsök

Tisztítsd meg az ananászt, és vágd karikákra. Tegyél kristálycukrot egy lábosba, és addig melegítsd, amíg folyékony és áttetsző nem lesz. Mártsd bele a felszeletelt ananászt, és tedd a szeleteket egy rácsra, hogy lecsöpögjön a felesleges cukormassza. Tegyél fémrácsot egy tálca fölé, és rendezd el a gyümölcsöket a rácson. Szárítsd ki meleg, száraz helyen, vagy tedd a sütőbe a legalacsonyabb hőfokon, és süsd addig, amíg a felületük már nem lesz ragacsos.

A kandírozott ananászszeleteket egy hústűvel vagy vastag tűvel fúrd át óvatosan, majd a felakasztáshoz fűzz a lyukba egy cérnát vagy egy vékony aranyszalagot.

Karácsonyi sétabot

A gyerekek nagy örömére a piros-fehér csíkos, sétabotra emlékeztető nyalókák is remek ehető díszként szuperálnak. A kampós végükkel akaszd őket a fa ágaira. A mókás díszek egy veszélyt rejthetnek csupán, hogy az ünnepek végére erősen megcsappanhat a számuk a fán, így nem árt szemmel tartani a kis lurkókat.

Linzercsillag

A linzercsillag szintén ízletes dísz lehet, ha fényes dzsemet teszel a közepére, amely meg-megcsillan a ráeső fényben. A csillag egyik ágát lyukaszd át, és fűzd fel egy keskeny szalagra, majd kösd a díszt a fenyőág végére.

 

Haladóknak

 

Amire szükséged lesz:

szaggatóforma
• keverőtál
• kanál
• tepsi
• szárítórács
• cukormáz díszítéshez
• vékony szalag

Díszített mézeskalácsok

Nem könnyű ellenállni a kedves mézeskalács figuráknak, pedig egy ideig a karácsonyfán a helyük. Jó hír viszont, hogy az ünnepek után elmajszolhatod őket.

Mézeskalács: A mézeskalácsrecepteknek se szeri, se száma, így rád bízzuk, hogy milyen alaprecept szerint készíted el a tésztát. A kinyújtott tésztából a szaggatóformák segítségével vágd ki a mintákat, de még mielőtt betennéd őket a sütőbe, fúrj egy akkora lyukat az akasztónak, amelyen a szalag kényelmesen átfér. Miután kivetted a sütiket a sütőből, még melegen ismét szúrd át a lyukakat, majd rakd át a mézeskalácsokat egy rácsra hűlni. Ha kihűlt, kend le a cukormázzal, tedd félre őket száradni, végül fűzd fel a süteményeket egy szép szalagra.

 

 

Cukormáz: A díszítő cukormáz elkészítéséhez porcukorra, tojásfehérjére lesz szükséged. A tojásfehérjét a fokozatosan beleszitált porcukorral verd kemény habbá. Ízesítésként pár csepp citromlevet is adhatsz a masszához.

Tipp: Ha színesebb díszeket szeretnél készíteni, öntsd a cukormázat külön tálkákba, és adj hozzá ételszínezéket. Töltsd a mázat habzsákba, és nyomd a mézeskalácsra. A díszítés a fantáziádra van bízva. Ha nincs kéznél habzsák, akkor tölcsért formáló zsírpapírral vagy a sarkán levágott nejlonzacskó csücskével is elkészítheted a dekorációt.

Miután feldíszítetted a mézeskalácsokat, hagyd, hogy a máz megszilárduljon, majd húzz át szalagokat a tetejükön lévő lyukakon. Tovább szépítheted a kalácsokat, ha a mázra (még száradás előtt) ételdekorációt, színes cukorgyöngyöt szórsz.

Habcsók díszek

Elkészítés menete:

A tojásfehérjét keverd el a porcukorral, majd forróvíz-fürdőben verd kemény habbá.

A habot oszd több részre, hogy néhány csepp ételszínezékkel különböző színűre festhesd. Egy adagot fehéren is hagyhatsz. A habcsókmasszát töltsd nyomózsákba, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe formázd meg a habcsókokat. Nyomózsák hiányában a masszából teáskanál segítségével formázz dió nagyságú halmokat. A süteményeket a sütőpapírral a tepsiből kivéve egy sütőrácson hagyd kihűlni. A habcsók díszeket dekorálhatod apró cukorgyöngyökkel, durva kristálycukorral vagy akár színes tortadarával is.

Amire szükséged lesz:

• 5 tojásfehérje
• 200 g porcukor
• 1 mokkáskanál citromlé
• tetszőleges ételszínezék
• fehér cukordara a díszítéshez

 

Tipp: Ne feledd, az ehető karácsonyi díszek nem állnak el sokáig, így lehetőleg közvetlenül karácsony előtt készítsd el őket, és ne hagyd fenn a fán túl sokáig.

 

Karácsonyfadísz.lap.hu »
Mézeskalács.lap.hu »
Fenyő.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top