Otthon

Minden nő szép konyháról álmodik

A konyha a családi élet legfőbb terepe, minden szempontból a lakás szíve. Itt étkezünk és főzünk, sokszor vendégeinket is itt ültetjük le. A konyha lehet szép és esztétikus, mindemellett az sem árt, ha felépítése praktikus, és könnyű benne dolgozni.

Gondos tervezés

A szép konyha akkor lehet jó, ha már az alapoknál, vagyis a tervezéskor gondolunk a legfontosabb munkaegységek optimális elhelyezésére. Minél kisebb a távolság a hűtő, a mosogató és a tűzhely között, annál kevesebbet szaladgálunk főzés, mosogatás és tálalás közben. Viszont ha a résztevékenységek helyei összekeverednek, ha azok nem megfelelő sorrendben követik egymást, összevissza kell mászkálnunk a főzés során, mindig megszakítva a munka menetét.

Szigetes beépítésű konyha (IKEA)
Szigetes beépítésű konyha (IKEA)

 

Elrendezés

A modern konyhákat szabványos méretezésű (15, 30, 45, 60, 90 és 120 cm széles) elemekből építik. A konyha lehet egyenes, L alakú, vagy szigetes beépítésű. Manapság ez utóbbi a legdivatosabb, és bizony praktikus is! Elsősorban nagyméretű vagy nappalival egybenyíló terű amerikai konyhák esetében alkalmazzák. Előnye az ilyen megoldásnak, hogy szellős, jól körüljárható a munkaterület, a tárolóhelyek és a háztartási gépek könnyen megközelíthetők, és a háziasszony sem szorul ki a szociális térből. Lényeges, hogy aki emellett dönt, válassza szét a hűtésre-tárolásra, illetve a sütésre-főzésre szolgáló elemeket. Praktikus, ha ez utóbbiak kerülnek a szigetblokkba, míg a hűtőszekrény a konyha oldalfalánál kapjon helyet.

Tipp: a bútorokkal telezsúfolt konyha hátráltatja a munkavégzést.

 

Mi az ideális pultmagasság?

Testmagasság/munkapult magassága

150 cm – 85 cm

160 cm – 85-90 cm

170 cm – 90-95 cm

180 cm – 95-100 cm

190 cm – 100-105 cm

Kényelmesen – egészségesebben

Mivel legtöbbet a konyhai pulton dolgozunk, nagyon fontos, hogy ott valóban kényelmesen tevékenykedhessünk. Ezt csakis úgy tudjuk elérni, ha a pult magasságát a saját testmagasságunkhoz igazítjuk. Könnyen belátható, hogy más pultmagasság ideális egy alacsony termetű vagy egy kosárlabdázó-alkatú hölgynek. Hosszú ékek használata során akár gerincproblémák kialakulásához is vezethet a helytelen testtartásban végzett konyhai munka. Talán sokan nincsenek tisztában vele, de a készen kapható konyhai elemek magassága a lábazati résznél található csavaros szerkezet révén állítható.

Tipp: a pult kialakítása akkor a legmegfelelőbb, ha annak síkja a háziasszony behajlított könyöke alatt 10-15 cm-re található.

Praktikus fiókrendszer (IKEA)
Praktikus fiókrendszer (IKEA)

Egyre több a fiók

Nagyon fontos, hogy a munkavégzés során minden kézre essen. Általános szabály, hogy a konyhai eszközök legjobb helye a használat helyén vagy annak közelében van. Főzés közben gyakran előfordul, hogy gyorsan kell cselekedni, pillanatok alatt kell elővenni tálat, habverőt, fakanalat. Ez akkor megy a leggyorsabban, ha a szekrényünkben precíz rend uralkodik. Emellett rendszerezett terekben több edény és eszköz fér el, mint ha csak beledobáljuk a holmikat. Szerencsére számos olyan praktikus megoldás létezik, ami az áttekinthetőséget segíti. Legjobban a fiókrendszereket tudjuk kihasználni. Elhelyezhetünk itt fűszereket, tányérokat, alapvető élelmiszereket, konyhai segédeszközöket. Az egyébként holttérnek számító sarokrészeket forgótálcákkal tehetjük könnyen hozzáférhetővé.

Tipp: újdonság a szintén fiókos elven működő rekeszekre osztott szelektív szeméttároló.

Mitől modern egy mai konyha?

A klasszikus berendezések mellett egyre gyakrabban építenek be a konyhákba mosogatógépet, mely amellett, hogy gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a házimunkát, igen magas hőfokon és víztakarékosan tisztítja az edényeket. Az elszívó szintén egyre fontosabb tartozéka, hiszen a nyitott konyhák esetében nagyon fontos, hogy a főzés közben keletkező, olykor tolakodó szagokat semlegesíteni tudjuk. A hűtőszekrények is sokat fejlődtek az elmúlt években. A legújabb típusok hűtött-szűrt vizet és jégkockát is képesek előállítani.

 

Világítás

A főzőtér megvilágítására is érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Fontos, hogy a konyhát a hagyományos lámpatestek mellett a pultfelületet megvilágító neon- vagy spotlámpákkal is felszereljük. A helyiség közepéből érkező fényt ugyanis megtöri a háziasszony teste, s éppen a munkafelületet árnyékolja be. A szigetelem megvilágítása már könnyebb feladat, ezt a plafonra szerelt elszívóba épített fényekkel vagy a konyha központi lámpatestének gondos kiválasztásával is megoldhatjuk.

Fórumajánló:
• Konyha-álmok »
• Tökéletes konyha »

Konyha.lap.hu »
Konyhabútor.lap.hu »
Lakberendezés.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top