Otthon

Otthonteremtés angol módra

Catherine Dickens az egyik legnagyobb angol klasszikus, Charles Dickens ükunokája, lakberendező. Évekkel ezelőtt Magyarországon telepedett le, és úgy döntött, hogy kis hazánk fiainak is bemutatja, milyen az igazi angol stílus.

Catherine az itt töltött évek során rátalált a megfelelő kivitelezőkre, évente ellátogat Párizsba textilbemutatókra, és angliai hazaruccanásairól is mindig valami újdonsággal tér vissza. Így mindazt, amit beleálmodik az aktuális munkájába, maradéktalanul megvalósítja, mégpedig a legújabb trendeknek megfelelően.

Ebben a tágas belvárosi otthonban falbontással kezdődött az átalakítás. A nappali és a jelenlegi konyha közötti falat az eredeti elképzelés szerint csak félig bontották volna ki, ám munka közben, amikor Catherine meglátta a beáramló fényt, a teljes nyitás mellett döntött.

A lakásban három hálószoba található, mindegyikhez tartozik külön fürdő. Megmaradt – kissé átalakítva – a beépített szekrényes közlekedő, és létrehoztak egy hatalmas helyiséget, ahová egy légtérbe került az étkező, a konyha és a nappali. Minden víz-, gáz- és elektromos vezetéket kicseréltek, majd utána elkezdődött a munka látványosabb, izgalmasabb része.

Igyekeztek a lehető legkevesebb hidegburkolatot használni. A nappalit és a konyhát egyaránt tömör tölgyparketta fedi, amit kétkomponenses ipari lakkal vontak be, hogy jobban bírja a mindennapos használatot. A hálószobák és az átjáró padlóját természetes, kézi munkával előállított tengerifű szőnyeg fedi. Nemcsak impozáns látványt nyújt, de nagyon könnyen is kezelhető, és az sem utolsó szempont, hogy általa egy kicsit a lakásba költözik a természet.

 

A konyában a falat a főzőlap mögött átlátszó üveg védi a szennyeződésektől, de a mosogató mögé különlegesebb megoldást kerestek, így a tapéta mintázatával megegyező üveglapra esett a választás. A magasfényű, fekete frontok retrohangulatot árasztanak, ám a melléjük választott rusztikus, erdélyi bútorok tompítják ezt a hatást – így válik ez az otthon igazán egyedivé.

A nappaliban lévő összes bútor – a merész minták ellenére is – harmóniában van egymással. Alig hinnénk, hogy beszerzési helyeik milyen különbözőek: az egyik a bolhapiacról származik, a másik egy nagyáruházból való, de van itt saját tervezésű darab is. Kizárólag jó ízlés, sok ötlet, no meg egy kis bátorság kell a társításukhoz.

A fekete-fehér összeállítás már önmagában is látványos, ám egy-két élénk kiegészítő – mint a nappali sárga függönye vagy a közlekedőben, a tükör előtti vázákban lévő piros selyemvirág – csak fokozza a hatást.

A dohányzó és az előtérben lévő konzolasztal egyedi tervezésű, Catherine tervezőasztalán született. Az azonos motívumok csak erősítik az amúgy is összhangban lévő terek egységét. Mint mindenhová a lakásban, ide is került rusztikus elem – ebben az esetben egy régi tükörre esett a választás, melynek keretét a többi bútorhoz igazodva wengeszínűre festették.

 

A három hálószoba hangulata egymástól teljesen eltérő – s ezt a különbséget a Hephaistos Házából való tapéták is erősítik. Az egyik szobában az ágy mögé épített álfal került, ami mögött praktikus tárolórész rejtőzik. A két kisebbik háló közül az egyik a modern, letisztult vonalat képviseli a baldachinos fekhellyel, míg a másik romantikusabb, a régi felújított parasztbútorral és a virágmintás tapétával.

 

Kétségtelenül az otthon leglátványosabb része a hatalmas egybenyitott tér, a virágos és csíkos minták kavalkádja. A fekete-fehér összeállítás pedig a legújabb lakberendezési divatok egyike.

Forrás: www.otthon.hu »

Tipp: Catherinedickens.com »
Lakberendezés.lap.hu »
Lakberendező.lap.hu »
Enterior.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top