Otthon

2 szuper potpourri recept

A potpourrik otthonunk illatos és dekoratív kiegészítői lehetnek. Most két különleges receptet ismertetünk, amit te is könnyedén elkészíthetsz.

A potpourrinak három összetevője van: az illatanyag, a fixatív, vagyis rögzítőszer és a töltelékanyag. Az illathordozók az olajok és a fűszerek keverékéből állnak, a fixatívok megakadályozzák az illatok gyors elpárolgását, a töltelékanyag alkotóelemei pedig a szirmok, levelek, termések és más anyagok, amelyekből tulajdonképpen a potpourri készül. Ha már összeállítottuk a keveréket, érleljük az összetevőket lezárt edényben hat hétig, így az illatot megköti a töltelékanyag, amely ezalatt veszít kezdeti nyers állagából.

Fűszer-szigeteki potpourri-alapanyagok:

2 teáskanál őrölt ánizs
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál jamaicai szegfűborspor
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál benzoéfa
25 csepp fahéjolaj
10 csepp gyömbérolaj
1,75 l száraz töltelékanyag (egész csillagánizs, paradió, csilik, fahéjrudak, egész szerecsendió és bakuligubó)

 

Az eszenciaolajokat és az egész vagy őrölt fűszereket, illetve a fixatívokat megvásárolhatjuk gyógynövényboltokban, herbáriákban és speciális üzletekben.

A következő receptekben használt fixatív az Iris florentiana, a flórenci nőszirom őrölt gyökértörzse és a benzoéfa, a Styrax benzoin gyantája.

Fűszer-szigeteki potpourri
Fűszer-szigeteki potpourri

Száraz potpourrik készítéséhez adunk recepteket, mert a nedves potpourrik előállítása sokkal időigényesebb, és az illatuk sokkal finomabb, tetszetősebb, mint az állaguk.

Ne tegyük a potpourrit erős fényre, mert a virágok gyorsan kifakulnak. Keverjük meg az összetevőket, hogy illatukat kibocsássák. A potpourri felfrissítéséhez tegyük vissza a keveréket az érlelőedénybe, keverjük össze új fűszerekkel és olajokkal, és gyors fixálóként permetezzünk rá néhány csepp konyakot.

Fűszer-szigeteki potpourri

Ezúttal diófélék, gubók, fűszerek és csilik keverékét ajánljuk fűszer- és faolajokkal dúsítva. Ez a rusztikus potpourri igen tetszetősen mutat fa- vagy kerámiatálban. A töltelékanyaghoz felhasználhatjuk azokat a csonthéjasainkat, amelyeket nem fogyasztottunk el karácsonykor, és újakkal helyettesíthetjük azokat az egész fűszereinket, amelyek már túl régóta lapulnak a szekrényünkben.

Keverjük össze a fűszereket és a benzoéfát egy mozsárban. Keverjük bele az olajokat egy mozsártörővel nedves porrá. Mérjük ki a töltelékanyagot egy nagy tálba, és adjuk hozzá az olajos és a fűszeres keveréket. Tegyük a potpourrit fedeles kerámia- vagy üvegedénybe, és hagyjuk benne hat hétig, időnként keverjük meg. Ezután a kész potpourrit lapos tálba tehetjük.

Őszi potpourri

Ennek a potpourrinak a finom, lágy árnyalatai csodálatos módon idézik az őszt narancsszínű és zöld lampiontermésekkel, tölgyfalevelekkel, makkokkal és tobozokkal. A fűszerek és az olajok szokatlan elegye tiszta, erős illatot ad a keveréknek.

Keverjük össze a fűszereket és a benzoéfát egy mozsárban. A mozsártörővel keverjük hozzá az olajokat, így az nedves porrá lesz. Mérjük ki a töltelékanyagot egy nagy tálba, és keverjük hozzá a nedves port. Tegyük a keveréket egy nagy, fedeles kerámia- vagy üvegedénybe, és hagyjuk hat hétig érni, időnként keverjük és rázzuk össze. Ekkor már kész a potpourri.

Figyelmeztetés: Várandós nőknek, illetve azoknak, akik orvosi kezelés alatt állnak, nem ajánlatos bizonyos eszenciaolajokkal foglalatoskodniuk. Némelyik olaj irritálhatja a bőrt, ezért tanácsos gumikesztyűt viselni, amikor olajkoncentrátumokat és fűszereket keverünk össze.

Alapanyagok:
1 evőkanál durvára őrölt fekete bors
1 evőkanál frissen őrölt koriander
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál benzoéfa
20 csepp gyömbérolaj
20 csepp zöldcitromolaj
5 csepp bazsalikomolaj
5 csepp borókaolaj
1,75 liter száraz töltelékanyag (lampiontermés, földicseresznye, tölgyfalevél, makkok,
kis tobozok, aranyszínű gombák)
A lampiontermések kellemes színfoltjai az őszi potpourrinak
A lampiontermések kellemes színfoltjai az őszi potpourrinak

 

Cikkünk az Aréna Kiadó gondozásában megjelent Ízek, illatok, fortélyok című könyvből közölt részletet.

A pazar fotókkal illusztrált könyv 40 remek fortélyt mutat be otthonunk díszítéséhez és illatosításához, 70 zamatos étel receptjét ismerteti, többek között pikáns savanyúságokét, finom bonbonokét és zamatos befőttekét. Egyszerű és természetes patikaszerek, illatos szépítőszerek készítésének titkaiba avat be, és az évszakra jellemző természetes díszekkel és ételekkel is megismerkedhetünk. Több mint 300 kép varázsolja elénk a vidéki udvarházak, gyümölcsösök, zöldségeskertek hamisítatlan hangulatát.

A könyv címe: Ízek, illatok, fortélyok – Remek, jól bevált receptek, ötletek minden évszakra
Szerző: Stephanie Donaldson
Sorozat: Otthon Könyvek
Ár: 4390 Ft
Kiadó: Aréna Kiadó »

Tipp: rendeld meg a könyvet kedvezményes áron, 3073 Ft-ért a www.polc.hu oldalon »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top