Otthon

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy

Vajon hogy lehet az, hogy akár egy háztömbön belül is, egymás alatt és felett, ugyanannyi négyzetmétert és szobát ezerféle módon alakítunk ki, és töltünk meg bútorokkal? Vajon te melyik típushoz tartozol?

Ugyanerre a kérdésre kereste a választ Matteo Abis, egy milánói piackutató cég igazgatója, aki felmérései és kutatásai során egész Európa lakosságának lakberendezési szokásait elemezte, és meglepő eredményre jutott. Az egy évtizedes munka eredményeként hétféle lakástípust különböztetett meg, a színek, lakterek méretei, a bútorok mennyisége, minősége és a terek elosztása, főképp ennek használhatósága, funkciója értelmében.

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy

A kisebb alapterű lakások is kiválóan alkalmasak barátok fogadására, családi összejövetelekre. Nem kell mást tenni, csak alkalomadtán lekapni a kanapét díszítő színes párnákat, a parkettára dobva máris kényelmes ülőalkalmatosságként szolgál elegendő szék hiányában. Az összecsukható asztal minden méretben kapható, legyen fa vagy könnyen tisztítható műanyag, akár egy beépített szekrény hátsó részében is elfér a ruhák mögött, nagyobb társaság esetén viszont kiváló megfelel a célnak.

Ha ilyen „otthonos fészek” lakója vagy, biztosan nem riadsz meg az újításoktól, a könnyed, játékos megoldásoktól, vagyis az innovatív, kezdeményező típusba sorolhatod magad.

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy

Közös főzés a konyhában, akár öten-hatan a pult körül? Majd az azt követő kártyaparti még mindig az üres tányérok és a fűszernövények társaságában zajlik? Hiába a száz négyzetméter feletti tér, kényelmes, mutatós bútorokkal berendezve, mindannyian a tágas konyhát részesítitek előnyben a kanapék, puffok és karosszékek helyett. Nemhiába, akinek a lakása „tűzhelyorientált”, szívesen időzik a tökéletesen felszerelt és a legújabb technikai csodákkal megáldott konyhában, ahova a barátai nemcsak miatta, hanem a csodálatos olasz presszókávégép miatt is feljárnak hozzá. „Életöröm” – valószínűleg ez a mottód, az élet minden ízével-illatával.

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy

A „fórum” típus házához hatalmas kert, de minimum egy csodás terasz tartozik, zöld növényekkel és ápolt lakókörnyezettel. Kutya, macska csak óvatosan, hiszen komoly kárt okozhat munkája eredményében, a szépen nyírt pázsitban. A ház mediterrán stílusú, sok kővel, pasztellszínekkel, hangulatos függönyökkel, kényelmes kerti bútorokkal, funkcionális kertigrill-szettel. Ha magadra ismersz, akkor rád vonatkozik az is, hogy tökéletességre törekszel, precíz vagy. Idő hiányában kevesebbet utazol, így számodra kiemelkedő fontosságú a környezeted pihentető látványa és érzete.

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy

Délután hatkor az utolsó e-mailjeidet már csak otthon nézed meg, és úgy döntöttél, hogy majd egy kellemes fürdő után este folytatod a munkádat az erre a célra kialakított szobádban? Akkor te is egy „irodában” élsz, tágas otthonod kisebb szobáit saját céljaidnak megfelelően kialakítva: gardrób, dolgozósarok, pihenősarok, esetleg egy házi fitneszterem vagy könyvtárszoba. Mindennél fontosabb számodra a kényelem, szereted saját magad és otthonodat, ahol szívesen töltesz akár napokat úgy, hogy ki sem kell mozdulnod, mégis mindent megtehetsz, ami a napi rutinod része.

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy

Otthonod inkább egy „színházi” díszlet, mintsem meleg fészek. Utazásaid helyszínének élményeit viszontlátod a falakon, polcokon, barátaid pedig múzeumlátogatásra járnak hozzád, igaz, nagy kedvvel, mert mindig megleped őket valami újdonsággal, legyen ez akár egy kézzel csomózott afgán szőnyeg vagy a legújabb aromájú török gránátalmatea. Ezek szerint sikerorientált, sokat utazó ember vagy, kifinomult ízléssel és műgyűjtőszenvedéllyel, otthonod funkcionalitását az önmegvalósítás felülmúlja. Csak vigyázz! Hamarosan kiköltözhetsz otthonodból, ha nem tudsz lemondani arról, ami megtetszik.

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy

Éppen csak hazajársz aludni, ezért otthonodban sok mindenre nincs szükség. A minimálnál minimálisabb módon berendezett vagy épp be nem rendezett lakásod csak egy hely, amely „sátor” módjára alapvető szükségleteid kielégítésére szolgál. Felfedező ember vagy, még nem igazán tudod, mit akarsz, hol akarsz élni, mikor, hol, meddig maradsz. Az életed előtted áll, bárhol és bármilyen helyzetben feltalálod magad, alkalmazkodóképességed irigylésre méltó.

Mutasd az otthonod! Megmondom, ki vagy

Az „alkotóműhely” típusú lakás nem is otthon. Persze alvási célra is kiválóan alkalmas, tágas, fényárban úszó, fürdőszobával és konyhával felszerelt tér. Lehet ez táncstúdió, festőműhely, jógaórák helyszíne. A lényeg, hogy sokan elférnek benne, könnyen tisztán tartható a padlózat, mobilizálhatók a bútorok. Ez az örök reformerek és művészek kedvelt helye. Igazi otthonod valahol másutt van, ha van. Könnyedén veszed a csapásokat, bármi legyen is az. Úgy gondolod, az élet megy tovább, bármi történjék is, te pedig mindig kihozod a legjobbat belőle.

Gondoltad volna?

A németek több mint ötven százaléka csak bérli a lakását, így a használhatóságot helyezik előtérbe a berendezésnél. Ellentétben az angolokkal, ahol a legkonvencionálisabb stílusjegyek figyelhetők meg. Az olaszok és a franciák szeretik mutogatni újonnan szerzett darabjaikat, és a dizájnerkonyhák szerelmesei. A spanyolok előnyben részesítik az otthoni összejöveteleket, és lelkesen díszítik otthonukat, az oroszok e téren a leglustábbak, és ők azok, akik az átlagos legkisebb területen, 65 négyzetméteren élnek.

 

Még több lakberendezési tipp és ötlet a www.otthon.hu weboldalon! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top