Otthon

Tippek, trükkök a gyönyörű gyepszőnyeghez

Itt a kerti piknikek, grillezések ideje, nem csoda hát, hogy mindenki szeretné felfrissíteni, megszépíteni kertjét. Az egészséges, gyönyörű gyepszőnyeg ennek egyik legfontosabb kulcsa.

Mindegy, hogy gyermekeink fociznak rajta, vagy csupán a teraszon üldögélve, távolról csodáljuk, mindannyian szép gyepszőnyegre vágyunk. Az angolok szerint az ő harsogóan zöld fűjüknek csupán egy titka van: nyírják és locsolják. Igaz, néhány száz éve. Nekünk azonban nincs időnk ennyit várni, így most kell mindent megtennünk a gyönyörű, élénkzöld füves kertért.

 

1. Füvesítsünk!

A kert füvesítésére a legtökéletesebb időpont a kora tavasz, illetve a kora ősz, bár tél kivételével nincsen tiltott időszak. Lehetőleg azonban ne válasszuk a kánikulai napokat, mert ilyenkor még gyakrabban kell locsolni a magokat.

A szakemberek azt javasolják, hogy pázsitfű és sportfűmag keverékét használjuk, ez a mix ugyanis erős és élénk színű gyepszőnyeget eredményez.

Fontos a talaj előkészítése is. Legyen egyenletes, „morzsás”. Távolítsunk el minden nagyobb követ, esetleges szemetet. Ha építkezés után füvesítünk, bizonyosan még több munkánk lesz a törmelék kibogarászásával, de ez a nehézség mindenképpen megéri. Így lesz ugyanis szép, egyenletes gyepünk.

Egy négyzetméternyi területre körülbelül 4-5 dekagrammnyi fűmagot szórjunk. Érdemes először kijelölni ezt a területet és pontosan kimérni a mag mennyiségét, így a kert többi részében már látni fogjuk, milyen sűrűn kell elszórnunk a fűmagot.

A mag szórása után gereblyézzük át a területet; a magnak körülbelül fél centiméter mélyre kell kerülnie a földben. Majd jöhet a hengerelés, amellyel tömörítjük a földet. Ez azért fontos, mert a mag így tud a talajhoz szorulni és könnyebben megkapaszkodni. Ha nem tudunk hengert szerezni, lapáttal „verjük” végig a földet.

Most már csak a locsolás a feladatunk; naponta legalább kétszer, de forró időben akár háromszor is meglocsolhatjuk a bevetett felületet. Semmiképpen ne nyírjuk le az éppen kikelő füvet, míg az el nem érte a 12-15 centiméteres magasságot.

2. Újítsunk!

Ha tavasszal úgy látjuk, hogy már meglévő gyepszőnyegünk némi felújításra szorul, érdemes azonnal munkához látni. Előfordulhat, hogy rengeteg gyomnövény nő a pázsit közé, ilyenkor bizony kilátástalan harcot indítunk, ha egyenként próbáljuk kihúzni a fű közé tolakodó gazokat. Ez esetben válasszunk inkább megfelelő vegyszert a gyomok kiirtására (a gazdaboltokban, kerti centrumokban kérjünk felvilágosítást). Ha azonban még nem vették át a gyomok teljesen az uralmat, vasvillával vagy kézzel is kihúzhatjuk őket.

Amikor úgy döntünk, hogy újrafüvesítjük a területet, hosszú hetekig tartó procedúrát vállalunk fel. Egyrészt már a gyomirtás során 10-15 napot kell várnunk a gazok pusztulására, másrészt, ha az irtás után felássuk a területet, el kell távolítanunk a kipusztult növényeket, köveket, törmeléket, és két-három hétig hagyni kell ülepedni a talajt.

3. Fodrászkodjunk!

A fűnyírás valójában nemcsak a kert szépsége miatt fontos, hanem így a fű ellenálló képessége is nő. A szakemberek 7-10 naponkénti fűnyírást javasolnak, a fű magasságát pedig 3-5 centiméteres magasságban tartják ideálisnak.

4. Szellőztessünk!

Fontos, hogy a fű és a talaj megfelelő mennyiségű levegőhöz jusson. Ha a kertben fák, bokrok is találhatók, amelyekről lehullanak a levelek, mindenképpen gereblyézzük össze, mert ezek elzárják a fűtől a levegőt. Fűnyírás után is gereblyézzük össze a levágott és elhulló szálakat. A gyep szellőztetésére ma már különleges gépek szolgálnak, de megoldhatjuk más eszközökkel is ezt a feladatot. Vasvillával szurkáljuk meg a talaj felszínét 5-8 centiméter mélységben. Így fellazítjuk a föld kemény, felső részét, és könnyebben bejut a levegő. Még hatékonyabb megoldás a fűszellőztető cipő, amelynek alján szögek találhatók. Ezzel végigsétálva a gyepszőnyegen szintén sokat tehetünk a fű szépségéért.


5. Öntözzünk!

A gyep átlagosan 1-7 milliméternyi vizet igényel naponta, ám ha a hőmérséklet 30 Celsius-fok felé emelkedik, akkor egy négyzetméterre 6-7 liter vizet kell eljuttatnunk. A leghatásosabb öntözési módszernek azt tartják, ha a locsolócsőre kis lyukakat fúrunk, és ezeken át, nagyon kis nyomás mellett, több órán keresztül folyatjuk a vizet a pázsitra.


6. Gondoskodjunk!

A gyepszőnyeg egyik legfontosabb tápanyaga a műtrágya. A gazdaboltokban kapható termékeken pontos útmutatást kapunk a trágyázás elvégzésére, azonban van néhány általános szabály, amelyet fontos szem előtt tartanunk. Lényeges például, hogy ha a trágyázást követő két-három napon nem esik eső, akkor meg kell locsolnunk a területet, ugyanis a tápanyagok csak így jutnak el a növény gyökereihez.

Forrás: Meglepetés

fűnyíró.lap.hu
öntözéstechnika.lap.hu
kert.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top