Otthon

Válassz kisállatot menhelyről

Az állatmenhelyek zsúfolásig vannak gazdára váró, szeretetéhes bundás cimborákkal, akik csak egy gondos gazdira várnak, akit tiszta szívükbõl szerethetnek. Te is örökbe fogadnál egyet? Elmondjuk, mit kell tenned…
Válassz kisállatot menhelyrõl Épp egy új kis cimborát szeretnél, aki a legkedvesebb barátoddá válhat? Nemcsak a pedigrés bundások lehetnek a kedvenceid, hiszen az állatmenhelyek, állatotthonok zsúfolásig vannak gazdára váró, olykor nagyon szomorú sorsú, szeretetéhes kutyusokkal, cicusokkal és más kisállatokkal. Ismerd meg, hogyan válhatsz szerető gazdijukká.

A menhelyi állatokról

A befogadóállomások között megkülönböztetünk gyepmesteri (sintér-) telepeket, állatmenhelyeket, állatotthonokat. A szomorú különbség közöttük az, hogy az előbbinél az oda kerülő állatok egy részét sajnos egy bizonyos idő elteltével elaltatják, míg az állatmenhelyek általában addig tartják maguknál a gazdátlan jószágokat, amíg azok gazdira nem lelnek.

A menhelyen élő gazdátlan állatok zöme nem fajtatiszta, így sorsuk meg van pecsételve, hacsak nem akad rájuk még időben a jó szerencse egy szerető gazdi formájában. Mindig gondolj arra, hogy ezek a jószágok is csupán szerető gazdira vágynak, sőt hányatott sorsuk ellenére jobban igénylik a gondoskodást, mint szerencsésebb társaik.

Ha ellátogatunk egy menhelyre, bizony nehéz szívvel jövünk el onnan, még akkor is, ha újdonsült kedvencünk már ott battyog a lábunk mellett, mert az ember lánya ugyebár legszívesebben a menhely összes elárvult jószágát a hóna alá csapva hagyná el a szívfacsaró helyszínt.

Válassz kisállatot menhelyrõl


Hogyan válasszunk?

A menhelyi kutyák/cicák mind gazdira várnak, ez tény. De érdemes fontolóra vennünk azt is, hogy ne feltétlenül a saját szempontjainkat előtérbe helyezve válasszunk, hanem érdeklődjünk a menhelyen, hogy melyik állatnak van leginkább szüksége arra, hogy mihamarabb békés, szerető otthonra és gazdira leljen (pl. idős, beteg kutyusok stb.).

A választásban segítségünkre lehet az internet, ahol előzetesen is tájékozódhatunk egy-egy menhely „kínálatáról”, az állatokról készült katalógusokhoz is hozzáférhetünk, általában az állat fényképe alatt megtaláljuk a pontos vagy saccolt életkorát, a befogás helyét és egy rövid, néhány mondatos jellemzést. A leghelyesebb mégis az, ha nem fotó alapján döntünk, hanem személyesen, a helyszínen választjuk ki leendő kedvencünket.

Örökbefogadás előtt

Ha kutyát vagy cicát szeretnél örökbe fogadni, először mindenképpen a sintértelepeken sorsukra váró állatokra gondolj, és legyél gazdija egy ilyen védencnek. Érdeklődj a lakóhelyed környékén lévő menhelyen, gyepmesteri telepen. Mielőtt magadhoz vennél egy vagy több állatot, gondold végig azt is, hogy alkalmas vagy-e gazdának. Meg tudod-e teremteni a megfelelő életteret az állatnak, tudod-e biztosítani az élelmezését, az alapvető orvosi költségeit?

További információk: állatmenhely.lap.hu »

Néhány állatmenhelyen nemcsak kutyák és cicák élnek, hanem örökbe fogadható hörcsögök, tengerimalacok, deguk, görények, nyuszik, teknősök, madarak, sőt lovak is.

Az örökbefogadás felelőssége

Minden menhely elsődleges célja, hogy minél több állatnak mihamarabb jó és szerető gazdit találjon, ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül az örökbefogadással járó felelősség sem. Az örökbefogadáshoz mindenhol személyi igazolványt kérnek, s megfontolt döntést várnak az embertől. A menhelyről befogadott kutyák mindig sokkal ragaszkodóbbak, és hálásak megmentésükért életük végéig. Csak akkor vállalkozzunk az örökbefogadásra, ha teljes felelősséggel és odaadással tudunk a későbbiekben is gondoskodni a „megmentett” kedvencről. Menhelyről történő örökbefogadás esetén az állatot mindenképp mutassuk meg állatorvosnak, mert lehet valamilyen lappangó vagy fertőző betegsége, amelyet a szakember gyorsan ki tud kezelni.

Összeállításunkban néhány Pest és Pest környéki állatmenhely szerepel, ebből megtudhatjuk, hogy milyen feltételekkel hozhatunk el állatokat, és azt is, hogy a kutyusokon kívül milyen állatok közül választhatunk magunknak kedvencet.

Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepe – Illatos út

Az Illatos úti telep nem menhely, hanem a kóbor állatokat gyűjti be, így a befogott állatokat (abban a reményben, hogy eredeti gazdája rátalál) a befogástól számított 14 napon át csak az állat eredeti gazdájának adhatják ki. Ha ezen idő alatt nem jelentkezik az állat gazdája, és új örökbefogadója sem akad, az állat helyhiány esetén elaltatható. A gazdájuk által leadott állatokat a telepre kerülés után azonnal örökbe fogadhatjuk, a közterületről befogott állatokat azonban csak két hét várakozási idő leteltével vihetjük el. A telepen találhatók cicák is, természetesen ők is örökbe fogadhatók.

A telepen szigorúan csak gondozó jelenlétében közlekedhetünk. Fontos tudni, hogy ide 12 éven aluli gyermekek még szülői felügyelettel sem mehetnek be, de lehetőségük van megismerkedni a leendő kedvenccel az iroda előtt várakozva.

Örökbefogadás: az állatokat jelképes, 1000 Ft-os díj ellenében vihetjük el, ez az összeg tartalmazza az oltás és a féreghajtás költségeit. Ha örökbefogadási céllal érkezünk, mindenképpen vigyünk magunkkal nyakörvet, pórázt, esetleg szájkosarat, illetve kölyökkutyához vagy cicához szállítókosarat.

Cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A
Telefon: 1-280-6832
Megközelíthető: a Boráros térről 54-es vagy 55-ös autóbusszal (8 megálló)
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 10–14 óráig, vasárnap és munkaszüneti napokon 10–13 óráig
Bővebb információ a telep honlapján »

Budapesti HEROSZ-állatotthon

 

Budapest XXII. kerületében, kellemes környezetben található a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület Állatotthon, amely már kezdettől fogva a legkülönbözőbb állatoknak ad otthont. Itt nemcsak kutyák, hanem cicák, rágcsálók, hüllők is menedéket lelnek, ezért azok is bátran keressék fel a menhelyet, akik nem pont kutyusra vágynak. Vannak itt gazdájuk által leadott, de talált állatok is. A HEROSZ-ban nem altatják el a kis védenceket, így azonban nem is tudnak létszámon felül állatot befogadni, csak ha épp üresedés van.

A látogatókat mindennap (ünnepnapokon is) 10–15 óra között várják, de a gazdára váró állatokról érdeklődhetünk a 24 órás telefonos ügyeleten is.

Gazdira várnak: kutyusok, cicák, madarak, kígyók, békák, teknősök hörcsögök, deguk, tengerimalacok, nyulak, egerek, patkányok, csincsillák.

Örökbefogadás: mindennap, látogatási időben 10–15 óráig. Feltétel: az örökbefogadási szerződés aláírása.

Tipp: ha szívesen segítenél egy-egy árva kutyának, de nincs lehetőséged magaddal vinni az állatot, akkor fogadj örökbe egyet virtuálisan! A virtuális örökbefogadás lényege, hogy a menhelyen megsétáltatatod, megszeretgeted a kutyust, és segítesz számára jó gazdát találni. A védenced ellátását pedig általad meghatározott összeggel támogathatod.
Segíteni szeretnél rajtuk? Klikk ide! »

Cím: 1223 Budapest, Brassói u. (megközelítés a Nyél utca felől)
Nyitva tartás: naponta 10.00–15.00 óráig
Telefon: 061-362-3278
Bővebb információ a menhely honlapján »

Noé Állatotthon Alapítvány

A Noé Állatotthon Alapítvány Budapest legnagyobb, mintegy háromszáz állatról gondoskodó állatotthona. A rákoscsabai menhely nemcsak kutyákat és macskákat fogad be, hanem bármely olyan rászoruló állatot is, amelynek megfelelő körülményeket tud biztosítani. Így az emuktól a mosómedvékig, a kecskéktől a megunt húsvéti nyulakig számos állatfaj él az otthonban. Az állatotthon nem altat el egyetlen olyan állatot sem, amelynek még van némi esélye a teljes életre. Az alapítvány legnagyobb programja, a MiniMenhely projekt 2004 óta végzi szervezett formában a sintértelepi és megkínzott állatok szervezett mentését és testi-lelki rehabilitációját.

Örökbefogadás: itt nem kérnek örökbefogadási díjat, de szerződést kell aláírnunk. A szuka kutyákat általában ivartalanítva adják örökbe, kölyköknél pedig a szerződésben kötik ki, hogy gazdájuk később ivartalanítsa őket (a további túlszaporulat elkerülése céljából). Cicát csak akkor hozhatunk el, ha jól zárható macskaszállító kosárral érkezünk, kartondobozzal ne is próbálkozzunk. Felnőtt kandúrokat és nőstény cicákat szintén ivartalanítva adnak örökbe, a kölyköknél fél éven belüli ivartalanítást ír elő a szerződés, ezt a leendő gazdinak kell elvégeztetnie, az erről szóló orvosi igazolást pedig az állatotthonba visszajuttatnia.

Cím: Budapest XVII. ker., Csordakút út
Levelezési cím: 1108 Budapest, Hang u. 2.
Telefon: a gazdikereső rovatban meghirdetett állatokért ezen a számon jelentkezhetsz: 30/221-12-99, hétfőtől szombatig 10–15 óráig
Noé Állatotthon Alapítvány honlapja »
Minimenhely »

Segítő Mancs Állatvédő Alapítvány

A Segítő Mancs közhasznú alapítvány 2001-ben a Csepel-szigeten állatvédelmi és környezetvédelmi céllal jött létre, hogy segítő mancsot nyújtson a kiszolgáltatott állatoknak.

Örökbefogadás: kutyát csak személyi igazolvánnyal rendelkező felnőttek részére adnak örökbe. Ha nem töltötted be a 18. életévedet, nem adnak örökbe sem kutyát, sem cicát, kivéve, ha szülői felügyelettel érkezel. Az alapítvány szerződést köt az örökbefogadóval, melyben az örökbefogadó vállalja mindazon kötelességeit az állatvédelmi törvénynek megfelelően, ami a felelős gazditól elvárható. Az alapítvány munkatársainak joga van ellenőrizni az állattartás körülményeit, és amennyiben a tapasztalt körülmények nem felelnek meg a szerződésben foglaltaknak, az alapítvány a szerződést felmondhatja, és visszakövetelheti az állatot.

Cím: 2315 Szigethalom, Fiumei u. 121.
Telefon: 06-24-886-766, 70-204-1693
A Segítő Mancs honlapja »

Tipp: Te is segíthetsz – Az alapítvány sürgősen keres megbízható állatbarátokat önkéntesi munkára! Ha úgy érzed, kellő elhivatottsággal rendelkezel az állatvédelem iránt, és van egy kis szabadidőd, akkor szeretettel várják jelentkezésedet! További információt a 06-70-204-1693-as telefonszámon kaphatsz.

Fórumajánló
Állatmenhelyek »
Gazdit keresünk – Nagyon sok gazdi kereső topik nyílik elárvult kutyák, cicák és egyéb állatkák részére, ezért indítunk egy olyan topikot, amelybe mindenki beteheti a gazdára váró vagy elveszett kisállatokat. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top