Otthon

Fogadj örökbe egy kutyust!

Néhány éve történt. A leghidegebb decemberi napon, karácsony előtt. Egy gyönyörű angol szetter a pórázánál fogva egy fához kötve álldogált a Blaha Lujza téren, a nagyáruház előtt.
“…egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél…”
(Antoine de Saint-Exupéry)

Várt, egyre csak várt. Éhes volt már, és szomjas, de legfőképpen rettenetesen fázott. Nem volt nagy bundája, csak rövid, selymes szőre. Sokan látták dideregni, de azt hitték, mindjárt jön a gazdája, aki nyilván a karácsonyi bevásárlását intézi. Egy hajléktalan figyelt fel rá, hogy a gyönyörű fekete foltos fehér kutya tegnap is itt volt, sőt, mintha már tegnapelőtt is… Ami igazán furcsa volt, az a nyakában lógó reklámszatyor. Az iratai voltak benne. Az oltási könyve, amelyből a gazda nevét és címét gondosan kikaparták. Aztán a pedigréje, amely arról tanúskodott, hogy előkelő, csupa verseny-győztes felmenői voltak.

Athosz, mert ez volt a neve, a budaörsi menhelyre került. Nagybetegen, tüdőgyulladással. Ott nyitott kennelek voltak, a hideg betonon nem maradhatott. Az egyik lelkes segítő, Gabi néni saját otthonába vitte gyógyítani. Egy család pont aznap ment kutyanézőbe a menhelyre. Előző négylábújuk az égi vadászmezőkre távozott helyette kerestek újabb kedvencet. Sokáig nézegették a csahosokat, de sehogysem találtak olyat, aki szívüket megérintette volna… Alaposan átfáztak. Gondolták, majd a következő vasárnap ismét kijönnek. Ekkor Gabi néni beinvitálta be őket egy forró teára. Miközben beszélgettek, hirtelen egy óriási fekete-fehér „felhő” szinte átúszva a szobán, a gyerekek között ülő édesanyánál landolt. Nagy fejét az ölébe fektette, és onnan egy tapodtat sem mozdult.

Kiválasztotta a gazdáját. Athosz karácsonyra otthonra talált…

De rajta kívül több mint 300 ezer kóbor kutya él szerte az országban. Az ő sorsukon kíván javítani az Országos Örökbefogadási Program, amelynek eredményeként már 400-nál több kutya lelt igazi otthonra, és 3 millió forintnyi adomány gyűlt össze a menhelyek támogatására. Nagy szó ez a mai, nehéz gazdasági viszonyok között. Köszönet minden segítőnek. (Képünk illusztráció)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top