Otthon

Hogyan kerüljük el a kókler mesterembereket?

Ha otthonunkban elromlik valami, vagy felújításra készülünk, igyekszünk mesterre bízni a munkát, de a sok hirdetésből nem könnyű kiválasztani a jó szakembert, aki jól és gyorsan dolgozik, és nem tűnik el a pénzünkkel.

Kis utánajárással és odafigyeléssel kivédhető, hogy olyan embert hívjunk a lakásba festeni vagy megjavítani valamit, aki végül nagyobb számlát nyújt be az előzetesen megbeszéltnél, nem készül el időre, vagy csak összecsapja a munkát, esetleg lelép a kialkudott előleggel.

Keressük a megbízhatót!

Aki semmiképp sem akarja szélhámosra bízni a munkákat, biztosra mehet, ha olyan vállalkozót választ, akinek van valamilyen minőségi tanúsítványa. A legnagyobb ilyen rendszer az ISO, mely több mint 100 nemzet szabványainak nemzetközi szövetsége. Az a cég, amelynek van ISO-minősítése, garantáltan nem fogja cserbenhagyni a megbízót. A tanúsítványokból kiolvasható, milyen az adott cég személyi, gazdasági és műszaki felkészültsége.

Hogyan kerüljük a kókler mesterembereket?

 

– Interneten könnyedén utána lehet nézni, mely vállalkozásnak van minősítése. A legátfogóbb adatbázis pillanatnyilag a www.imcc.hu oldalon található.

Az építőipari cégek minősítésével foglalkozik az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. – www.emi.hu.

– Garanciát jelent a kamarai tagság is. Ennek ellenőrzése leginkább a generálkivitelezőknél ajánlott, de sok kisebb vállalkozás is tagja a testületnek. 2000-ig kötelező volt minden cégnek, vállalkozónak belépnie a Magyar Kézműves és Iparkamarába, ma ez is önkéntes alapon működik. A www.mkik.hu címen épületfelújítással, építkezéssel foglalkozó társaságokat ajánlott keresni.

Mivel minőségi elbírálást kérni nem kötelező, a cégek önkéntesen, a saját költségükön szerezhetnek tanúsítványt, nem lehet azt mondani, hogy akinek nincs minősítése, az megbízhatatlan, csak azt, hogy akinek van, az biztosan megbízható.

 

Szemben az árral

Kérdezzük meg ismerőseinket, ismernek-e megbízható szakembert, lapozzuk át a helyi hirdetési újságot, böngésszünk az interneten! Legalább öt árajánlatot érdemes beszerezni a munkákról. Nem mindig a legolcsóbb a legjobb: aki a legkevesebb pénzt kéri, annál érdeklődjünk, milyen anyagokkal dolgozik, milyen pluszköltségek merülhetnek még fel. Az igazán jó vállalkozó még azt is elmondja, milyen változtatásokkal lehetne spórolni.

 

TIPP: magad uram!

Vannak munkák, amelyeket magunk is elvégezhetünk. Ilyen lehet a régi csempe, vakolat leverése. Kis időráfordítással máris spóroltunk pár tízezer forintot.

Részletekben lehet a meglepetés

Előre tisztázzuk

Festés esetén a takarítás, a bútormozgatás benne van-e az árban; a fal felületébe beleszámolják-e a nyílászárókat.

Burkolásnál az aljzatkiegyenlítés, a padlólapfektetés módja, az alátétfólia fektetése, a küszöb és a lábazat kialakítása mekkora pluszköltséget jelent.

Szerződés és számla

Komolytalan és megbízhatatlan az a vállalkozás, amely nem ad számlát. Lehet, hogy alacsonyabb lenne az ár, ha feketén dolgoztatunk, ám úgy később nem lesz lehetőség reklamációra.

Fontos még az előzetes egyezséget írásba foglalni: a munka árát, az esetleges előleget, a határidőket és az elvégzendő feladatokat. Arról is ajánlatos megállapodni a kivitelezővel, hogy mely munkákra és mennyi időre vállal garanciát. Ilyen szerződéssel utólag számon kérhető a mesterember, és ez el is riasztja a szélhámosok többségét. Aki nem hajlandó írásba adni vállalásait, abban ne bízzunk meg!

Hogyan kerüljük a kókler mesterembereket?

Óvatosan az előleggel!

Gyanús lehet az a kivitelező, aki foggal-körömmel ragaszkodik az előleghez. Egy magára valamit is adó vállalkozásnak van annyi tartaléka, hogy tudja fedezni a munkakezdés költségeit. Aki az anyagbeszerzésre hivatkozva kér pénzt előre, annál ajánljuk fel a közös vásárlást!

Más a helyzet, ha építkezésről van szó, ott a munka nagysága miatt méltánytalan lenne utólag rendezni a teljes számlát, részletekben ajánlott fizetni, de feltétlenül szerződésbe kell foglalni, mely munkafázisok elvégzése után mekkora összeg jár.

Utólag is van remény

Ha kiderül, hogy minden elővigyázatosságunk ellenére nem a várt minőséget kaptuk, akkor is van megoldás. Első körben írásban kell kártérítést vagy a hiba kijavítását kérni a vállalkozótól. Amennyiben ezt elutasítja, akkor a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóság békéltető testületénél próbálkozhatunk. Ezek listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján, a www.nfh.hu-n található. Garanciális javításra, kártérítésre csak akkor van esély, ha kértünk számlát az elvégzett munkáról. Ha ez elmaradt volna, segíthet az APEH-et vagy a munkaügyi főfelügyelőséget megemlíteni. A legtöbben ilyenkor készségesebben keresik a megoldást a problémára.

Ha egy vállalkozó eltűnik a felvett pénzzel, mielőtt befejezné a munkát, a rendőrséghez lehet fordulni. Ilyenkor általában elég, ha a csaló megtudja, hogy akár 3 év börtönre is ítélhetik.

Ehhez azonban meg kell találni a vállalkozót, vagyis csak leinformálható emberrel dolgoztassunk!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top