Otthon

Gondoltad? Az állatok is szimulálnak

Egyes állatokon megfigyelték, ha valamit nagyon nem akarnak, az emberhez hasonlóan hajlamosak betegséget is szimulálni.

Napjainkban a kutyákat, macskákat – de akár vadászgörényeket is – mindinkább társállatként, szinte „gyerekként” tartják, melyek – lehetőség szerint – osztoznak gazdájuk minden percén. Igaz ez a külföldi nyaralásokra is, ahol az emberek mellett az állatokra is átragad a szeleburdiság, amely sok furcsa helyzetet, nem várt kellemetlenséget okozhat.

A nők kutyái rosszabbul bírják a nyaralást

Mindez fokozottan igaz a nők kedvenceire, náluk valahogy hamarabb megtörténik a baj. Egy biztosító cég statisztikái szerint a házi kedvencekre kötött utasbiztosítások közül a kifizetések több mint 70 százalékában hölgy az állat tulajdonosa. Stefan Siman állatterapeuta szerint ennek valószínűsíthető oka, hogy a nők hajlamosabbak eltúlzott érzelmekkel viszonyulni kedvencükhöz. Ritkábban fegyelmezik őket, kevésbé határozottak állataikkal, mint a férfiak, így azok hamarabb és gyakrabban kerülnek veszélybe vagy megbetegedést okozható helyzetbe. A nyaralás alatt a sok élmény hatására a gazda intenzív figyelme csökken, amit az állatok általában zokon vesznek. A megszokott érdeklődés visszaszerzése érdekében sokszor olyan nyaktörő mutatványokra is képesek, amelyek miatt azonnal az orvosi rendelőben kötnek ki.

Gondoltad? Az állatok is szimulálnak

 

A statisztika még egy különös jelenségre is felhívja a figyelmet. Kiderült, hogy a nyaralás alatt orvoshoz került állatok közel 10 százaléka esetében a szervi tünetek mögött gyakorlatilag pszichikai jelenségek vannak. Különös panaszokkal, étvágytalansággal, levertséggel kerülnek orvoshoz, ahol az derül ki, hogy semmilyen kimutatható szervi bajuk nincs. Ha az állatnak van rossz utazási tapasztalata, akár már a bőröndök elővételekor, vagy az utazás más jeleire is belekezdhet egyfajta színjátékba – mondja Stefan Siman. Lógatja az orrát, támolyog, betegnek mutatkozik. Ez az utazás közben is előfordulhat, ha négylábú barátunk mellőzve érzi magát. Természetesen ilyen esetekben a megoldás nem az, hogy nem törődünk a tünetekkel, mondván „úgyis csak szimulál”, hanem fokozott odafigyeléssel megelőzzük, hogy kedvencünk ilyen trükkökre kényszerüljön. Ha pedig mégis valódi a baj, nem árt az állatorvosi kezelésekről jó előre biztosítással is gondoskodni.

Az egyre erősödő ügyféligények miatt hazánkban is kínál a QBE biztosító a belföldi és külföldi utazásoknál egyaránt igénybe vehető kisállat-biztosítást – nyilatkozta a társaság vezetője. Dénes Attila elmondta, az Atlasz utasbiztosítások mellé kérhető kiegészítés az emberekéhez hasonló tartalmú, de annál szerényebb összegű, 500 eurós (150 000 forintos) fedezetet nyújt. Ez az állat balesete, megbetegedése esetén állja a külföldi állatorvosi vizsgálat, a legfontosabb beavatkozások és gyógyszerek költségeit.

A biztosításon túl egyszerű körültekintéssel is sokat tehetünk kedvenceink biztonságáért. Mindig legyünk pontosan tisztában a célország és az esetleg igénybe vett légi-, hajózási- vagy vasúttársaságok állatokra vonatkozó szabályaival, és tartsuk is be azokat. Az azonosító chip, az oltási könyv és az utazás előtti féregtelenítés ma már elengedhetetlen, de az egyes országok további követelményeket támaszthatnak a beutazó állatokkal és gazdáikkal szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top