Otthon

Álomfürdőszoba: profi tippek, hogy ne csak álom legyen

Keveseknek adatik meg a tágas, tökéletesen felszerelt és gyönyörű fürdő. Ám néhány trükkel mi is újjávarázsolhatjuk fürdőszobánkat – méghozzá bontás nélkül!

A fürdőszoba hagyományos értelemben a reggeli és az esti tisztálkodás színtere. Itt kezdjük és itt fejezzük be a napot – nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között. Rohanó világunkban szempont lett, hogy pluszenergiához jussunk ebben a helyiségben, erőt merítsünk az előttünk álló nehéz naphoz, és ugyanitt feltöltődjünk a pihentető alváshoz is. A fürdőszoba egyre inkább valódi szobává válik, csak rajtunk múlik, hogy milyenné…

Álomfürdőszoba: tényleg csak álom? Tegyünk rendet!

Mindent elárul a belépő számára, amit első pillantásra lát. Ha őskáosz uralkodik a fürdőben, félig kiürült flakonok uralják a terepet, a rendetlenségérzés mindvégig jellemzi majd az ott eltöltött időt. Akkor tudunk rendet tartani a fürdőszobában, ha van hová pakolni. Ehhez mindössze zárható szekrényekre és néhány nyitott polcra van szükség. Fontos lehet, hogy a kisbútorok legalább egymással összhangban legyenek.

Szüntessük meg a raktár jelleget!

A fürdőszoba gyakran nagyon kicsi és zsúfolt, sokan itt mosnak és teregetnek, illetve tárolják kényszerűségből a takarítóeszközöket. Sajnos a legtöbb lakásból hiányzik a háztartási helyiség, ahol a tisztítóeszközökön és a porszívón, vasalódeszkán kívül akár még a mosógép is helyet kaphatna. Helyszűkében akár az előszobánkban egy zárt szekrényben is tárolhatjuk ezeket az eszközöket. Ha másért nem, hát azért, mert mégiscsak nehéz úgy ellazulni a kádban, ha a sarokból a felmosóvödör kacsingat felénk… Aki csak teheti, próbálja máshol megoldani a teregetést is, a mosógépet pedig takarja le valamilyen textíliával, amikor éppen nem dolgozik.

Csempe

Előfordul, hogy gyakrabban unjuk meg a fürdőszobánkat, mint ahogy módunkban áll újjáépíteni. Csempematricák alkalmazásával viszont viszonylag egyszerűen megváltoztathatjuk a hangulatát. Ez a módszer elsősorban egyszínű csempe esetében ajánlható, viszont nagyon hatásos! Matrica több csempemérethez kapható a barkácsáruházakban, de ugyanitt beszerezhetünk bordűrként használható öntapadós tekercseket is. A csempematrica kitűnően felhasználható sérült vagy repedt csempék hibájának elfedésére is, tisztítása a csempefelülettel azonos módon a szokásos tisztítószerekkel lehetséges. Nagyobb felületek átalakítása öntapadó és vízhatlan tapétával lehetséges.


Törölköző

Néhány évente szánjunk pénzt arra, hogy lecseréljük régi, gyakorta vegyes színű és kopottas törölközőinket. Így a meglévő adottságok mellett – vagyis ami a csempét, a kádat és a mosdókagylót illeti – kis ráfordítással is sokat javíthatunk az összképen. Az egységes kiegészítők meghatározzák és egyben tartják a teret, s az összhang megnyugtatóan hat a fürdőszobát használóra. A törölközőgarnitúra színét, esetleg mintáját minden esetben igazítsuk a csempéhez!

Álomfürdőszoba: tényleg csak álom?

Szőnyeg

Ha kopottas a fürdőszoba aljzata, például töredezett a burkolólap, érdemes kis szőnyeggel, kádkilépővel eltakarni azt. A szőnyeg megválasztásakor vegyük figyelembe az egyéb fürdőszobai textilek, például a törölközők színvilágát!

Megnyugtató, ha a fürdőszobában nagy a tükör és sok a fény.

Függöny

Ha van is ablaka a fürdőnek, az általában igen kicsi. A legritkábban tesznek rá függönyt, hogy minél több fényt kapjon a helyiség. Ám nem minden esetben szerencsés ez a választás, hiszen a kopott, lepattogzott keretű ablakot általában jobb egy kedves függönnyel eltakarni. A függöny színe természetesen illeszkedjen a többi fürdőszobai textíliáéhoz.
Tipp: egy bohókás zuhanyfüggöny a leglehangolóbb fürdőt is feldobja.


A fürdő illata

Ne csak rend legyen a fürdőszobában, hanem tisztaság is! Télvíz idején még rendszeres takarítás mellett is előfordulhat, hogy egy-egy falszakasz penészedni kezd. Ez a folyamat általában az elzárt sarkokban, illetve a fugázás mentén indul el. A penészedés megrontja a levegőt, ezért minden esetben figyeljünk rá, és kezeljük. Rendszeresen fertőtlenítsük ezeket a zugokat, illetve a lefolyókat. Aromamécsessel és illatkosárral (potpourri) állandó jó levegőt biztosíthatunk lakásunk legintimebb helyiségében, a fürdőszobában.

Tipp: hatásos hangulatteremtő lehet a fürdőben elhelyezett cserepes szobanövény, természetes fény hiányában vázába állított szárított virág, például egy csokor levendula.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top