Otthon

Budapest természeti kalauza

Nem tudom, akad-e még egy főváros, vagy világváros, amelyik annyiféle természeti értékkel rendelkezik, mint Budapest.

Budapest természeti kalauzaEz a gazdagság alapvetően az eredeti természeti környezetből adódik. Mert a város magáénak tudhat középhegységi, folyamai és ártéri, illetve síksági élettereket – megannyi benne rejlő részlettel, sokszínűséggel. A dolog anakronizmusa mégis abban rejlik, hogy a város, különösen a 20. és 21. századi város, nehezen összeegyeztethető a természettel. Mondhatnánk úgy is, hogy a város maga a természet-ellenesség. Az átlag-Budapest is ilyen. Sőt! És erre föl kiderül, hogy tenyérnyi-talpnyomnyi foltokban – nem csak a perifériákon, de mélyen benn a városban is – ott rejtőzködik még, virul vagy tengődik – a természet egy-egy darabkája. Nem csak azé a természeté, amelyik igénytelensége folytán bárhol lehetne a világon.

Bajor Zoltán (hivatásos természetőr és természetfotós – barátai szerint „főállású madarász”) azokat a védett vagy védendő értékeket gyűjtötte ebbe a zsebkönyvnyi színes kalauzba, amelyek különlegességüknél, ritkaságuknál, hírmondó voltuknál fogva mindenütt a világon említésre méltók és védelemre szorulók volnának. Ezek némelyikét megközelíthetetlensége védi, mint a Gellért-hegyen tenyésző sárgás habszegfűt, vagy számos barlangot lakóival együtt, másokat a körülvevő víz, vagy kerítés, vagy csak egy tábla. Vagy talán még az sem. Ez a könyvecske is azért íródott, hogy útmutatóként használhassuk, hol és mit kívánunk magunknak a jövő időkig megőrizni.

Budapest újabb korszakát éli: újra terjeszkedik, minden eddiginél gátlástalanabbul. Mintha a jelenség mögött megbúvókra is ez a jelző illene. Figyelnünk kell tehát, résen lennünk, és kellő időben megálljt parancsolnunk. Máskülönben Budapest sem büszkélkedhet majd ennyiféle természeti értékkel, nevezetes látnivalóval. Pedig – itt kanyarodok vissza a sokféleség tényéhez – ez idáig az embernek is volt szerepe és része abban, hogy annyi minden fennmaradt. Most változnánk éppen rossz irányba? Vagy inkább még jobba? Ez utóbbihoz segítség mindenkinek a Budapest természeti kalauza, amely kötetet a fiatal szerző remek, láttató fotói díszítik.

Szerző: Bajor Zoltán
A könyv címe:
Budapest természeti kalauza
A könyv ára: 3.990 Ft
Kiadó: Kossuth Kiadó, 2009
Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron a Polc.hu weboldalon! »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top