Otthon

Vidd nyaralni a kutyát is!

Ha négylábú barátod hűséges társad a hétköznapokban, miért hagynád ki a nyaralásból? Összeszedtünk minden fontos tudnivalót ahhoz, hogy akár külföldre is felkészülten indulhass vakációzni a kutyáddal.

Fürdőruhát és naptejet ugyan nem kell a kutyádnak csomagolni, de egy kis intéznivaló azért akad még utazás előtt, ha úgy döntesz, hogy nem szeretnéd itthon hagyni kedvencedet.

Útlevél az állatorvostól

Vidd nyaralni a kutyát is!Állatútlevelet minden olyan állatorvos kiállíthat, aki a veszettség elleni oltás beadására is jogosult. Az okmányt némi adminisztrációt követően gyakorlatilag azonnal megkapod, 4-5 ezer forint körüli összegért. Útlevelet azonban csak tetovált vagy mikrochipes állatok kaphatnak, vagyis ha eddig nem volt ilyen azonosítója a kutyának, akkor most kötelezően beinjekcióznak a nyakába egy mikrochipet (kb. 5 ezer forint). Innentől kezdve az útlevél az Európai Unión belül az állat élete végéig érvényes, de csak akkor, ha a veszettség elleni oltása is megvan, amelyet évente kötelező beadatni. Az útlevél mellett ajánlott a kutya oltási könyvét is elvinni az útra. Elsősegélycsomagot is állíts össze neki: legyen benne sebfertőtlenítő, kullancsok kiszedéséhez csipesz, és mindegy egyéb, amit itthon is sűrűn használtok.

Hová igen, hová ne?

Az Európai Unión belül Svédországba, Írországba és az Egyesült Királyságba nem érdemes egy pár hetes nyaralásra magunkkal vinni a kutyát: ezeknek az országoknak olyan bonyolult és hosszadalmas egészségügyi és karantén-előírásai vannak, amelyeknek nem érdemes kitenni se magunkat, se a kutyát. A hosszú repülés és az országonként eltérő szabályok miatt ugyanez igaz a tengerentúli nyaralásokra is.

Ha unión kívüli országba utazol, akkor is szükség van az útlevélre, hiszen hazafelé, ahogy átléped a schengeni határt (amely lehet épp Magyarország határa is), kérik, kérhetik az eb útlevelét. A schengeni határokon belül nem valószínű, hogy bárhol ellenőriznék ezt az okmányt, de ha valami baj történne utazás közben a kutyával, akkor viszont szükség van rá. Ha netán útközben elvesztenéd az állat útlevelét, egy helyi állatorvosnál kérhetsz (és kifizethetsz) egy újat.

Kocsival, vonattal, repülővel

Ha kocsival utaztok, neked is, a kutyának is jót tesz, ha másfél-két óránként megálltok. Válassz lehetőleg árnyékos helyet, olyan területet, ahol a kutya biztonságosan rohangászhat egy kicsit, és minden megállónál adj neki friss vizet. Ne felejtsd el, hogy nyáron az aszfalt iszonyú meleg lehet, és a kocsiból kiugró kutya talpának ez nem feltétlenül esik jól, úgyhogy igyekezz inkább füves terület mellett megállni.

Vidd nyaralni a kutyát is!

Ha vonatoztok, lehetőség szerint utazz a kutyával a kerékpárszállító vagonban: neked nem biztos, hogy kényelmes lesz, de a kutya jobban elfér, általában a levegő is jobban jár, és a kevésbé kutyabarát útitársakkal sem kell konfrontálódni. Vonaton a kutyajegy mellett alapesetben előírás a póráz és a szájkosár is, de megfelelő körülmények között a szájkosártól időnként eltekintenek a kalauzok. Találkoztam már extrémen jó fej kalauzzal is: mikor megállt a vonatunk egy csendesebb vidéki állomáson, szólt nekünk, hogy még öt percet úgyis kell várni az ellenvonatra, addig lemehetek a fűre mászkálni egyet a kutyával…

Repülős utaknál mindig az adott légitársaságnál kell érdeklődni, hogy náluk milyen feltételekkel lehetséges a kutyaszállítás. Elvileg legfeljebb 5 kilós kutya szállítható az utastérben, megfelelő bokszban, de ezt is időben kell jelezni, mert fedélzetenként legfeljebb egy kutya utazhat. Ennél nagyobb blökit csak élő poggyászként lehet feladni – én ettől az élménytől inkább megkímélném a kutyámat, de lehet, hogy nem okoz maradandó károsodást a lelküknek a csomagtérben, ketrecben történő repülés.

Hurrá, nyaralunk!

Szállásfoglalásnál értelemszerűen csak azok a helyek jöhetnek szóba, ahol szívesen látják a kutyát is: van, ahol felárat kell fizetni, de létezik sok olyan szállás is, ahol a kutya ingyen lakhat velünk (és ahol szinte jobban kényeztetik, mint a kétlábúakat). Ha kempingeztek, akkor is kérdezz rá a dologra, mert bármennyire is szabadtéri műfaj, nem minden sátortáborba engednek be kutyát.

Vidd nyaralni a kutyát is!

Akárhová mentek, érdemes megtudni a kutyával kapcsolatos helyi szabályokat: például hogy mi az előírás szájkosárral és pórázzal kapcsolatban, vagy hogy természetes vizekben hol (nem) fürödhet az eb, van-e a közelben kifejezetten kutyás strand. A lényeg, hogy se az utazás, se a pihenés ne okozzon aránytalanul sok kellemetlenséget – se a kutyának, se a gazdának, se pedig azoknak, akikkel útközben találkozunk.

Kutyás szálláshelyek Magyarországon: kutyas-szallodak.lap.hu »

Kutyás szálláshelyek Európában »

Ha mégis itthon hagyod a blökit: kutyapanziók

Airport Panzió a reptér közelében »

Újpesten »
A 16. kerületben »

További – vidéki és külföldi – kutyapanziók: kutyapanzio.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top