Otthon

Kidobás helyett javíttassunk!

Kézenfekvő, mégsem tesszük, pedig régen a javíttatás magától értetődő volt. Az igénytelen, egyszer használatos tárgyak és a divatkövetésre sarkalló reklámok mind azt sugallják, hogy a minőségi problémákra a tárgyak sűrű lecserélése az ideális megoldás.

A minőségi termék választásánál a javítás jobban megéri, mint egy új készülék megvétele. Ebből következik, hogy az ésszerűség már a vásárláskor legyen szempont: a háztartáshoz kapcsolódó bevásárlás, illetve az azokkal kapcsolatos döntések gyakran hárulnak a nőkre, hiszen ők ismerik az otthon „működtetésével” kapcsolatos részleteket, ők tudják, hogy a gyerekeknek éppen mire van szüksége és így tovább. Keressünk olyan termékeket, amelyek lehet, hogy egy kicsivel drágábbak, de jó minőségűek, tartósak, van szervízhálózatuk és alkatrész hozzájuk. Kerüljük a piacokon, megbízhatatlan boltokban a minőségi tanúsítványt nélkülöző olcsó bóvlikat, és ne hagyjuk annyiban, ha a vásárlás másnapján szétszakad, tönkremegy az, amit megvettünk.

Az életünket körülvevő tárgyak jelentős része javításkor nem igényel különösebb szakértelmet, legfeljebb egy kis gyakorlást, vagy a barátoktól, szülőktől ellesett néhány ügyes fogást. A hobbi kézműveskedés virágzásával a hölgyek is rengeteget tehetnek azért, hogy kevesebb tárgy váljon hulladékká. A kilyukadt ruhákat, terítőket és egyéb textiliákat foltozzuk be, a régi lámpabúrát frissítsük fel egyedi ötletekkel, a kopott asztalokat takarjuk le szép terítővel vagy tegyünk rá egy üveglapot, és fedjük a hibákat fotókkal. A székeknek varrhatunk divatos huzatot, a tönkrement textilekből zsákokat a kamrába vagy tornazsákot a gyerekeknek. Tekintsünk úgy a javításra, mint az önkifejezés egyik formájára, és így biztosan kreatív megoldásokkal fogunk előállni. Annak kitalálása szintén egyedi ötleteket kíván, hogy egy régi tárgyat vajon mire lehet még használni, és megtaláljuk azt a funkcióját, ami az eredetitől lehet, hogy távol esik (pl. a konzervdobozból díszes ceruzatartó, a régi varrógép lábából asztalláb, a polcokból sámli vagy ülőke, a régi naptárakból ajándékcsomagolás, üres üvegekből kerti járdaszegély). Az egész családot vonjuk be a javítási munkákba, a férfitagok megmutathatják mire képesek, amikor helyrehoznak egy csöpögő csapot vagy egy biciklit, a gyerekek számára pedig ez az időtöltés nem csak érdekes, hanem hasznos is, mert sok gyakorlati dolgot tanulhatnak, ami sajnos egyre kevésbé jellemző.

A javítóműhelyek életben tartásával, a mesteremberek szolgáltatásainak igénybevételével segítjük a munkahelyek megtartását is, és azt, hogy ne szűnjenek meg végleg az iparos szakmák, ugyanis a műhelyek száma drámaian csökken. Ennek keretében kezdődött el a javítóműhelyek internetes adatbázisának kialakítása. A gyűjtés közcélú, azaz a hulladékcsökkentés érdekében történik, és bárki számára nyitott az adatbeküldés.

A javítás lényege az újrahasználat, vagyis, hogy ne váljon hulladékká az, amit egyszer a pénztárcánk mélyére nyúlva megvettünk. A javítás a környezettudatosságunk része azáltal, hogy kevesebb hulladékot termelünk, és lemondunk olyan új termékekről, amelyeknek a gyártása újabb terhelést jelent a környezetre nézve – lásd a felhasznált energiát, nyersanyagokat, a szállítás és a gyártási folyamat által okozott szennyezést. Ha elkerülhetetlenül meg kell vennünk bizonyos termékeket, akkor pedig törekedjünk arra, hogy az ellenőrzött, de használt termékek közül válasszunk. Minden egyes tárgy kidobása előtt, gondoljuk végig, hogy tényleg a hulladéklerakóban a helye, vagy mégis ki lehet még hozni belőle valamit?

Amennyiben Ön is nyitott arra, hogy háztartásában a tárgyak még sokáig a család hasznára legyenek, és örülne, ha otthona néhány hónap alatt környezettudatossá válna, nevezzen a HuMuSz KukaDiéta versenyére itt: www.kukadieta.humusz.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top