Otthon

5 csodaszép mediterrán lugas a kertbe

Mitől lesz irigylésre méltó a lugasod? Milyen növényekből lesz a legszebb? Hogy kell pergolát készíteni? Tippek álomkertekhez!

1. Mediterrán bougainvillea

Csak dézsában és cserépben neveld ezt a csodás mediterrán növényt. Négy-öt méterre is megnőnek a hajtásai, ha a kert déli, délkeleti vagy délnyugati fekvésű helyére teszed. Párás levegőre van szüksége, ezért a legjobban kerti tavak vagy csobogók mellett fejlődik. A virágzást segítheted, ha hetente egyszer tápoldattal öntözöd. Mindig tartsd nedvesen a földjét. Fagyérzékeny, télre vidd világos, hűvös szobába.

Tipp:
apácarácsra, ívre hajtott rúdra, pergolára is futtathatod.

Bújj, bújj zöld ág!

2. Akácos árnyékolók

Gyorsan nőnek és elég igénytelenek a futtatható akácfélék, a kínai lila-, a kék- és a kúszóakác. Kedvelik a jó vízelvezetésű talajt, ezért agyagos földben ne is próbálkozz velük. Ötven-hatvan évig is elélnek, és 6–12 méter hosszúra nőnek. Áprilistól júniusig hozzák illatos virágaikat.

Tipp:
a megvastagodó ágakat csak vastag támaszték bírja el, használj sűrű rácsot, vastag oszlopot, gerendát.

Bújj, bújj zöld ág!

3. Rózsalugas

Júniustól októberig virágzik a gyepű-, a csipke- és a vadrózsa. Mindegyikük strapabíró, nincs különleges talajigényük. Szeretik a napfényt, közepes vízigényűek. A rózsát lazán kötözd fel a rácsokra, különben gátolod az ágakat a vastagodásban, és könnyebben eltörhetnek. Mivel fagyérzékenyek, télen lombokkal, falevéllel védd meg a növényeket.

Tipp:
vigyázz, mert az illatos virágok vonzzák a rovarokat, ezért ne a ház ablakai vagy a terasz közelébe ültesd.

Bújj, bújj zöld ág!

4. Szőlőtető

Autóbeálló és kerti pihenőhely fölé javasoljuk a lugas- és vadszőlők (közönséges, tapadó-, ötlevélkéjű) felfuttatását. Erőteljes és elágazó gyökerük van, ezért ne ültesd őket cserépbe. A homokos talajt és a sok napsütést kedvelik. Elég a töveket a kerttel együtt locsolni, nincs különleges vízigényük. Ágaik 5–12 méteresre nőnek meg, ezért erős támasztékra, sűrű rácsra vagy vastag oszlopokra van szükségük.

Tipp: figyeld a szőlő leveleit, mert hajlamosak a gombás megbetegedésekre; ha felüti a fejét, azonnal ki kell kezelni vegyszerrel.

Bújj, bújj zöld ág!

5. Futóhortenzia

Színes és illatozó virágokkal örvendeztet meg a nyár első felében a hortenzia. Savanyú, laza földbe ültesd. Nem szereti a tűző napot, ezért inkább félárnyékos, árnyékos helyen futtasd fel a pergolára, rácsra. Ágai 6–10 méteresek lesznek, de elég lassan nő.

Tipp:
a hortenzia nem igényli a visszametszést, sőt jobban virágzik, ha nem ritkítod.

Bújj, bújj zöld ág!

 

Így építs lugast:
Az ágakat mindig vezesd, bújtasd a drótok és a rácsok között. Az oszlopokból sorakoztatott pergolára is fel kell csavarni a növényeket. Amennyiben több oldalról futtatod őket a támasztékokra, hamarabb lesz látványos az összkép.

Építs támasztékot:

• A pergolának a saját súlyán kívül a felfutó növényzetet is el kell bírnia. Ezért a tartóoszlopok vagy pillérek vastagsága legalább 10–15 cm, a köztük lévő távolság minimum 3 méter legyen.

• A tetejéről lecsüngő növényzet csökkenti a belmagasságot, így legalább 250 cm magasra tervezd a pergolát. Az ennél alacsonyabb nyomasztóan hat.

• Fontos, hogy az építmény ellenálló legyen az időjárással szemben, mert az utólagos felületkezeléshez el kell távolítani a felfuttatott növényeket. Használj alapozót, fedőlazúrt és kül­téri festéket.

• A fapergolák oszlopait soha ne süllyeszd közvetlenül a földbe, mert a lecsorgó víz korhasztja az alját. Áss 20 cm átmérőjű, 30 cm mély lyukakat, töltsd fel betonnal, majd ezekbe ágyazd a fém oszloptartó vasakat.

• Azokat a részeket, ahol a virágok nem nőtték be a pergolát, impregnáld kétévente, mert az UV-sugárzás tönkre­teheti a szerkezetet.

Bújj, bújj zöld ág! Cikkünk az Otthon magazin 2009. júniusi számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

• Családi fészek Firenzében
• Vitamindús lakberendezés
• Virágzó kerti bútorok
• Hogyan építsünk galériát?
Kacatból kincset!
• Babaváró átalakítás
• Öltözősarkok

Extra tipp: még több lakberendezési tippet, ötletet találsz a megújult Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

Forrás: Otthon magazin

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top