Otthon

Hogyan fessünk mediterrán hatású falat?

A terrakottaburkolat, a kovácsoltvas bútorok, a natúr textíliák és a pozsgás növények mellett az egyik legmeghatározóbb mediterrán stíluselem az antikolt falfelület. De vajon hogyan készül?

Vadonatúj ódon felületek

A jó minőségű antikolt fal élethűen tűnik patinásnak. Rücskös, töredezett, kopottas, olyan, mintha legalább százéves lenne. Persze senki ne gondolja, hogy egyszerű előállítani egy hitelesen öregnek látszó falfelületet! A feladat annyira speciális, hogy elkél hozzá a szakember segítsége. A bátrak persze próbálkozhatnak maguk is, a legfontosabb tudnivalókat nekik foglaltuk össze.

Hogyan lesz mediterrán hatású a fal?

 

Az antikolt fal előnyei

A mediterrán falfestés nem éppen olcsó technológia, de sokak szerint megéri!

A hagyományos falfestéshez képest ugyan akár tripla árral is számolhatunk, jó hír viszont, hogy az így kezelt felület legalább ötször tovább szép marad, sőt! Az antikolt falak erénye, hogy az idő nemhogy rontana, de inkább javít állapotukon. Ahogy telnek az évek, falunk egyre patinásabb, egyre érettebb, azaz egyre szebb lesz. Mindezzel együtt fontos információ, hogy a mediterrán módra kezelt falfelület mosható, akár súrolható is! Ráadásul akár húsz évig nem kell újrafestetni!

Legyen rücskös a fal!

Az antikolt felület minden esetben strukturált, azaz egyenetlen, töredezett, hepehupás, olyan, mintha mállana. Ez a hatás úgy érhető el, hogy a sima, de szennyeződésmentes falra barkácsboltokban kapható, erre a célra kifejlesztett glettanyagot viszünk fel. Ezt többkilós kiszerelésben, műanyag vödrökben árulják, maga az anyag törtfehér színű, sűrű fehér massza. (Anyagszükséglet kb. 1-5 kg/m².)

A kívánt végeredménytől függően válasszunk anyagminőséget: létezik finomabb és durvább változat is. Ez utóbbit a tapasztott vályogszerű felületekhez javasolják. Az anyag felviteléhez használjunk ecsetet, glettvasat. A műveletben nincs ördöngösség, egyenletességre nem kell törekedni, így bármelyik ügyes kezű apuka meg tudja oldani. A glettanyag száradása után jön a munka neheze.

Tipp: soha ne gletteljünk tapétára vagy porózus vakolatra!

Hogyan fessünk mediterrán hatású falat?

Színfelvitel

A mediterrán hatásúnak szánt felületeket tilos hagyományos diszperziós falfestékekkel bekenni! A falat minden esetben lazúrral kell kezelni, mely sűrű, de a méznél folyékonyabb, áttetsző anyag. Hozzáértők szerint ezen a munkafázison áll vagy bukik a végeredmény minősége.

Az alaplazúrhoz egyszerű színezőpasztát keverünk, így állítjuk be a kívánt színt. A lazúrt egymást átfedő foltokban szivaccsal, ecsettel vagy természetes anyagú rongy segítségével visszük fel a strukturált falra. Akkor dolgozunk jól, ha az anyag sűrűn megáll a felületen. Ahol a foltok találkoznak, ott mélyebb színárnyalatot kapunk. Szinte azonnal megkezdjük az egybedolgozást: tengeri szivaccsal megtapogatjuk, nyomkodjuk a felületet – vagyis visszaszedjük az anyagot, koptatjuk, összemossuk a foltokat. Így jön létre a különleges, márványos hatás. Igény szerint megismételhető a művelet, úgy a végeredmény még izgalmasabb lesz. A második réteghez szerencsés egy picit sötétebb árnyalatú lazúrt választani. A szivacsos színösszedolgozást természetesen ezúttal is végig kell csinálni” – avat be a kulisszatitkokba Schmidt András, az antik falfelületek kialakítására szakosodott Mediterran Master munkatársa.

 

Fontos a gyorsaság!

Viszonylag gyorsan kell végezni a lazúr felhordását, mert a foltok összedolgozása előtt az anyag nem szikkadhat meg. Beszáradt felülettel nem működik a technika! Éppen ezért jó, ha egyszerre többen nyomkodják a falat. 10 m²-nyi felület fölött nem is tanácsos egyedül nekilátni az antikolásának!

A levegő magas hőmérséklete gyorsítja a száradást. Aki nyárra halasztja a munkát, számítson arra, hogy hajnali 4 és 7 óra között tud csak dolgozni. Szerencsés inkább a hűvösebb tavaszi hetekben vállalkozni a feladatra.

Tipp: minden esetben készítsünk egy mintatáblát, amelyen begyakoroljuk a struktúranyag fölvitelét, illetve a lazúrozást.

Változatok

A mediterrán stíluson belül több irányzat létezik. A falak minőségének és színének illeszkednie kell az elképzelt vonalhoz. Íme néhány festésre vonatkozó irányelv:

Provence-i (francia) stílus Toszkán (olasz) stílus Arab stílus
Színei: levendula, fahéj, tejsavó. Színei: terrakotta, olívzöld, melegbarna. Színei: sötétbordó, bíbor, sáfrány.
A belső terek falait gyakran stilizált virágmintás bordűrrel díszítik. A belső terek falait gyakran díszíti szőlős vagy olajbogyós körbefutó minta. Jellemző rá a központi falra festett, nagyméretű centrális minta, illetve az aranyozás.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top