Otthon

Variációk bazsarózsára – 5 szuper tipp

Az istenek biztosan jókedvükben teremtették ezt a virágot, hiszen gyönyörű, fenséges az illata, és a szirmaival a bőrünket is ápolhatjuk. Mi pedig eláruljuk a titkot, hogyan lesz belőle lakásillatosító, pompás rozé vagy kölni.
1. Rózsaborsos potpourriszirmok

Ha igazán természetes lakásillatosítót szeretnénk, készítsük el bazsarózsából és illatos fűszerek keverékéből. A szirmokat napon, szellős helyen szárítsuk ki, majd cseppentsük rá a kedvünkre való illóolajakat. Egy marékhoz 2 csepp szükséges. Szórjuk meg rózsaborssal, és tegyük jól záródó fémdobozba, befőttesüvegbe. Hagyjuk így állni 2 hétig, majd tálkákban helyezzük a lakás különböző pontjaira.

Variációk bazsarózsára - 5 szuper tipp

Tipp: Az illóolajokkal különféle hatások érhetők el. A vaníliától érzékibb lesz a hangulat, a mirtusztól keleties. A citrommal felfrissíthetjük a levegőt, a kamilla nyugtat.

2. Arcpakolás a csészéből

Próbáljuk ki a selymesítő rózsás-joghurtos pakolást! Egy marék bazsarózsaszirmot fél pohár joghurttal turmixoljunk össze, és tegyünk bele 1-2 csepp finom olajat. Ez lehet olíva-, jojoba- és búzacsíraolaj is.

Variációk bazsarózsára - 5 szuper tipp

 

Tipp: A megtisztított arcfelületre kenjük fel, majd 15 perc pihentetés után langyos vízzel mossuk le a pakolást.

3. Bazsarózsás rozé

Mivel az alkohol kioldja az illatanyagokat, kedvenc nyári rozénkat is megbolondíthatjuk. Fogyasztás előtt egy-két nappal egy kancsóba öntsük ki a bort egy marék bazsarózsasziromra, és lefedve tároljuk hűtőben. Mielőtt a poharakba töltenénk, szűrjük le!

Variációk bazsarózsára - 5 szuper tipp

 

Tipp: 8-10 Celsius-fokon szolgáljuk fel a rozét.

4. Antikba burkolva

A vázába tett bazsarózsa fényét kiemelik az antik, virágos tárgyak, textilek, vázák. Vegyük elő őket a fiók mélyéről!

Variációk bazsarózsára - 5 szuper tipp

 

Tipp: Ha még nincsenek ilyen darabjaink, vadásszunk kincsekre a bolhapiacokon, régiségkereskedésekben.

5. Bazsarózsás kölni

Alkohollal a legtöbb növényből kivonhatjuk a mennyei illatokat. 2 dl vodkába tegyünk 5 csepp rózsaolajat és 20 ml glicerint. (Ez utóbbi patikákból beszerezhető.) Az egészet öntsük rá kb. 5 dkg összetépett bazsarózsasziromra. Az így elkészült keveréket 3 héten át naponta rázzuk fel, majd töltsük egy szép üvegcsébe.

Variációk bazsarózsára - 5 szuper tipp

 

Tipp: Mivel nincs benne tartósítószer, 2-3 hónap alatt használjuk fel.

Amit a bazsarózsáról tudni kell: Elviseli a félárnyékot, ám napos helyen jobban érzi magát. Humuszban gazdag, nedves, de jó vízelvezetésű talajban virágzik igazán. A magas növésű fajtákat meg kell támasztani. Ősszel vagy kora tavasszal tőosztással szaporítható. Ha a hajtások elszáradnak, megbarnulnak, az a botrytises fertőzés jele. A megtámadott részeket a talaj szintje alatt vágjuk le, a többit gombaölő szerrel permetezzük le.

 

Forrás: Otthon magazin

Variációk bazsarózsára - 5 szuper tippCikkünk az Otthon magazin 2009. júliusi számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

• A legszebb zuhanyzók
• Hogyan építsünk kerti tavat?
• 20 dekorációs ötlet, ami a párodnak is tetszik
• Vigyázat, tiszta festék
• Ó, te csodás bazsarózsa
• Ha a férfi lakberendez
• Szevasz, terasz!

Extra tipp: Még több lakberendezési tippet, ötletet találsz a megújult Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top