Otthon

Tuti tippek fafelületek ápolásához

Ismét fénykorukat élik a valódi fából készült bútorok és burkolatok, de vajon hogyan kell ápolni őket? Eláruljuk!

Minél több természetes anyagot használunk lakásunk berendezéséhez, annál harmonikusabb lesz otthonunk. Nem véletlen, hogy számos divathullám után ismét fénykorukat élik a valódi fából készült bútorok és burkolatok. Ha megfelelően vigyázunk rájuk, valóban időtálló darabok lehetnek.

Vissza a természethez!

Sokat segít, ha elfogadjuk, hogy az anyag, amelyből kedves tárgyaink készültek, a valamikor kivágott fa otthonunkban „él” tovább. Folyamatosan változik, veszít nedvességtartalmából, s az évek múlásával színe is mélyül. Gondos ápolást, törődést igényel tehát minden valódi fából készült bútor, de megéri időt és energiát fordítani rájuk. Ha másért nem, hát azért, mert a fabútorok és -kiegészítők meleg hangulatot teremtenek.

Hogyan ápoljuk a parkettát?

A legnagyobb fafelület a lakásban a parketta. Legfőbb ellensége a víz, hiszen a nagy mennyiségű nedvességtől megdagad, foltos lesz, kiszáradás után pedig összezsugorodik, és hézagok keletkezhetnek a parkettaelemek között.

Tuti tippek fafelületek ápolásához

Ezért tisztításához csak teljesen kicsavart, „kőnedves” felmosóruhát szabad alkalmazni. A langyos vizes felmosást mindig kövesse ápolószeres törlés. Ha körültekintően járunk el, hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül élvezhetjük a fafelület természetes szépségét!

Nyersbútorok kezelése

A háztartási boltokban kapható szerek mellett érdemes kipróbálni az olívaolaj és a citromlé 1 : 1 arányú keverékét. (Semmi esetre se használjunk étolajat!) A citromlé – az ecethez hasonlóan – fertőtlenít, és felfrissíti a színeket, az olívaolaj pedig védi és ápolja a fafelületet a fűtés szárítóhatásától. Puha pamutkendő segítségével kenjük be a natúr fafelületet, majd egy másik ronggyal töröljük át. A célnak kiválóan megfelel egy agyonhasznált textilpelenka is.

Tipp: a citromos keverék használatával takarítás után mindig kellemes illat marad a lakásban!

Viaszolt felületek gondozása

Sokan ódzkodnak a méhviasz felületű daraboktól, pedig megfelelő ápolás mellett lényegesen hosszabb ideig lehetnek szépek, mint például a politúrozott bútorok. Az általános koszt langyos vízben megnedvesített, jól kicsavart ruhával távolíthatjuk el róluk. Makacs szennyeződések eltüntetéséhez bútorboltban és háztartási üzletekben kapható természetes ápolószereket használjunk. Semmiképp se próbálkozzunk zsíroldó hatású tisztító- és súrolószerekkel!

Tuti tippek fafelületek ápolásához


Tipp:
ha az ápolószer önmagában nem segít, itassuk át vele a konyhai mosogatószivacs dörzsi oldalát, s óvatosan „csiszoljuk át” vele az elcsúnyult felületet!

Politúrozott búrok ápolása

Mivel az ilyen felületek kialakítása igényli a legnagyobb szakértelmet, ápolásuk is odafigyelést igényel. Kéthetente törölgessük át hagyományos ápolószerrel. Sérülés, horpadás, repedés stb. esetén forduljunk szakemberhez.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top