Otthon

19+1 tipp a mediterrán otthonért

Szeretnéd felidézni otthonodban a Provence-i borvidék mámorító színeit? Vágyódsz a görögös kék-fehér kontraszt után? Netán a Földközi-tenger partja nyűgözött le? Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy a lakásodba csempészhess egy kicsit Európa napos oldalából!
A nappali, a mediterrán otthon központja

1. Az itthon kedvelt vastag, süppedős szőnyeg helyett válassz egyszerű, színes rongy- vagy bambuszszőnyeget. A mediterrán vidékeken meleg van, ezért nem jellemző a padlószőnyeg, és a perzsa sem.

2. A kovácsoltvas bútorok és kiegészítők szintén meghatározó elemei ennek a stílusnak. Sokan idegenkednek tőle sötét színe miatt, így először csak óvatosan próbálkozz vele. Egy kovácsoltvas virágállvány, tükörkeret vagy újságtartó pont elég ahhoz, hogy eldönthesd, illik-e hozzád.

3. A mostanság divatos rattan-, bambusz- és fabútorok is jól illenek az összképbe. Egy új garnitúra elég drága mulatság, ezért elég, ha csak egy-két jelzésértékű bútort vásárolsz: egy fotelt vagy pihenőszéket. Ezek önmagukban is feldobják a szoba hangulatát.

Mécsestartó (Jysk)
Mécsestartó (Jysk)
Rondella lámpás (Schafer Butik)
Rondella lámpás (Schäfer Butik)

4. A fény nagyon fontos eleme a mediterrán lakásnak, ám a legfőbb szerep mégsem a csillárnak jut, hanem a kisebb asztali vagy állólámpáknak. Ezekből nem baj, ha van néhány, hiszen így variálhatod, hogy mikor honnan jöjjön több fény. A króm- és ezüstszínű lámpákat hanyagold, mert nem illenek ehhez a stílushoz.

5. A déli országokban sötétítés gyanánt zsalugátereket használnak. Bár kétségkívül impozáns megoldás, ám felszereltetése kissé költséges, épp ezért a zsaluk helyett használhatsz nád- vagy bambuszrolót is. Ezek többféle színben kaphatók, így kedvedre variálhatod a szobákban.
Ha hatásosabb sötétítésre vágysz, akkor maradj a jól bevált sötétítőfüggönyöknél.

Bambuszroló (Kika)
Bambuszroló (Kika)
 Rolós függöny (Jysk)
Rolós függöny (Jysk)

 

A hálószoba, a szerelem birodalma

6. Egy terrakottaszínű ágytakaró máris új külsőt kölcsönöz a szobának. Hálószobába a legjobb színválasztás a mediterrán skálából: a sárga, a narancs, a barna árnyalatai, a bézs és a vanília. Ezeknek a hatása nyugtató és kellemes. A sötétítőfüggöny színe lehet kicsit markánsabb.

7. Ha esetleg a nyaralásról sok kagylót hoztál haza, akkor átlátszó üvegben tedd őket az éjjeliszekrényre, persze csak miután jól megtisztítottad őket.

Mediterrán hangulat a kertben és az erkélyen is

8. A kertbe mindenképp műanyag, bambusz- vagy rattanhatású bútort vegyél. Igaz, ez drágább, de lassabban megy tönkre. Az erkélyre – ha nem nyitott – eredeti bambuszt is választhatsz.

19+1 tipp a mediterrán otthonért

9. Amitől igazán tengerparti érzésed lesz, azok a növények – gondolj csak a gyönyörű leanderbokrokra. Persze a leanderen kívül a különféle pálmák, tuja- és citrusfélék és az örökzöldek is ugyanúgy mediterrán hangulatot árasztanak.

10. Egy-két bambuszfáklya este a kertben vagy a teraszon igazán varázslatos hangulatú!

Tengerparti hangulat a fürdőszobában

11. A fürdőszobában a tenger hangulatát próbáld meg felidézni. A terrakotta vagy a kék és zöld árnyalatai legyenek a domináns színek.

19+1 tipp a mediterrán otthonért

12. Ha nagyon kreatívnak érzed magad, ragassz kagylókat a csempére. Ha esetleg nem sikerül, akkor válassz a különféle csempematricák közül.

13. Természetesen a fürdőbe is kerülhet egy-két fa- vagy rattankiegészítő, csak ne olyan helyre tedd, ahol víz érheti őket.

Asunden fedeles kosár (IKEA)
Asunden fedeles kosár (IKEA)
Szennyestartó (Jysk)
Szennyestartó (Jysk)

14. A műanyag vécédeszkát cseréld le fára.

15. Szappan- és fogkefetartóból válassz halacskás vagy tengericsillag-mintázatút. Könnyen belefuthatsz giccses darabokba, de a legtöbb helyen már nagyon ízléses kínálattal találkozhatsz.

A konyha, ahol összegyűlik a család

 

Antikolt hatású kaspó (Home Fashion)
Antikolt hatású kaspó (Home Fashion)

16. Mivel a konyhabútor nem az a darab, amelyet évente cserél az ember, így a kiegészítőkre kell koncentrálni. A konyhaablakot vagy a konyhapultot rakd tele illatos fűszernövényekkel.

17. A falra tegyél vidám képeket. Ezek lehetnek tájképek is, a lényeg, hogy színesek legyenek, és vidámságot sugározzanak.

18. A mediterrán hangulathoz hozzátartoznak a borok is. Egy impozáns, természetes anyagú bortartóval igazi mediterrán konyhát varázsolhatsz.

19. Szinte fillérekért vásárolhatsz nádterítőt és nádból készült tányéralátétet is, amelyek rögtön új fényben tüntetik fel az étkezőasztalt.

Hangulatos mediterrán kiegészítők a lakás minden szegletébe

+1 tipp: Egy-két jól elhelyezett apró kiegészítő, és észrevétlenül mediterrán hangulat költözik otthonunkba. Egy kovácsoltvas gyertyatartó, néhány illóolajos üveg, kerámiaedények és színes vázák – igazi déli hangulatot árasztanak.

Üzletlista:
Home Fashion – Mammut 2., -2. szint
www.ikea.hu »
www.schaferbutik.hu »
www.kika.hu »
www.jysk.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top