Otthon

20+1 tipp lakástextilekhez

Ha szeretnél némi színt, egy izgalmas mintát, friss változatosságot, na és persze nagy adag kényelmet csempészni otthonod sablonos falai közé, ideje alaposabban megismerkedned a lakástextíliák adta lehetőségekkel.

Textíliák otthonunkban:

• fényáteresztő függönyök,

• sötétítők, rolók,

• drapériák,

• kárpitok,

• párna- és paplanhuzatok,

• ágytakarók,

• díszpárnák és ülőpárnák,

• padlószőnyegek és faliszőnyegek,

• terítők, szalvéták és tányéralátétek,

• konyharuhák, törülközők.

Mert bizony többről van itt szó, mint hogy a párnára ráülünk, a sötétítő meg fogja a napot. A textilezés, vagyis a lakás felöltöztetése különböző anyagokkal a lakberendezés végső fázisa, enélkül otthonod kíméletlenül meztelennek hatna. És hogy miért érdemes alaposan meggondolni a dolgot?

A lakástextíliák vitathatatlan gyakorlati funkcióik mellett jelentős esztétikai és stílusértékkel bírnak. Ez a valóságban annyit tesz, hogy egy jól eltalált ágytakaró vagy padlószőnyeg jelentősen feldobja a már-már unalmasnak ható helyiség arculatát. Egy modern szín vagy minta még a nagymamától örökölt ütött-kopott karosszékbe is életet lehel. Néhány pihe-puha díszpárna meg egy meleg takaró meghitt kényelmet csalogat otthonodba, melyet a különféle színű, mintájú és anyagú kelmékkel igazán egyedivé varázsolhatsz. Ráadásul nem is olyan vészes áron, hisz ha már felújításról van szó, a textíliák cseréje még mindig a legolcsóbb módja a dolognak. Íme néhány ötletes tipp, ha belevágnál.

 

Textilek a lakásban

 

1. Egy-egy helyiség meghatározó színvilágát a falak mellett a lakástextíliák adják. Ha nem akarod, hogy ez a színvilág fejetlenségbe torkolljon, fontos, hogy a textíliák stílus, anyag, szín és mintázat alapján igenis passzoljanak egymáshoz! Tehát ha már a Kelet mesés világát idéző színek és bársonyos anyagok mellett döntöttél, véletlenül se keverd az összhatást modern mintákkal és puritán anyagokkal!

 

Fontos a harmónia, Biggie Best
Fontos a harmónia – Biggie Best

2. De ezzel még nincs vége a passzításnak. Szintén alapkövetelmény, hogy a kiválasztott kelmék harmonizáljanak a falak színével és a már meglévő bútorzattal, amelyet, ugye, nem valószínű, hogy kétévente fogsz cserélgetni. Ha otthonod berendezése modern, az antik hatású, bojtos bársonyfüggönyöket bizony nem neked találták ki. Ezeket hagyd meg inkább a klasszikus stílus kedvelőinek, és válassz szimplán tartórúdra aggatott, letisztult vonalú, egyszerű anyagú, viszont izgalmas színű ablakravalót!

3. A harmonizálás alapszabályainak becsületes betartása mellett azonban bátran játssz a színekkel, vagy voksolj a jópofa minták mellett! Ne feledd, a legsemlegesebb, legunalmasabb szobát is megbolondítja egy izgalmas színű, például olajzöld, khaki vagy narancs ágytakaró. A mutatós minták, mint a kockás, a csíkos vagy a geometrikus, mozgalmassággal töltik meg a helyiséget, és itt is az az igazi, ha a választott minta több felületen visszaköszön. Csak arra vigyázz, nehogy túl zsúfolt legyen a végeredmény. Ha a falakat mintás tapéta borítja, a nagyobb textíliákból mindenképpen válassz valami egyszínűt!

4. Harmonikus, egyszerű, de mégis modern, ha egyazon szín különböző árnyalatai tűnnek fel a falon, a szőnyegen, a függönyön, a kanapén, a díszpárnákon és az egyéb kiegészítőkön.

5. Ha viszont izgalmasabb hatásra vágysz, válassz élesen elütő színeket! Hideg árnyalatú falhoz társíts meleg színű textíliákat, vagy épp fordítva. Azonban itt is óvakodj a túlzásoktól, kettő, legfeljebb három erőteljes szín egy szobába bőven elég!

6. Mielőtt textíliát választasz, próbáld meg elképzelni otthonodban! Jól érzed, ez a méterárubolt színkavalkádjának közepette szinte lehetetlen. Teríttess ki magadnak egy nagyobb felületet a választott kelméből! Ha még így is bizonytalan vagy, az esélyes anyagokból vigyél haza egy-egy darabkát, és fontold meg jól a döntést!

Lakástextilek, Biggie Best
Lakástextilek, Biggie Best
Elisabet méteráru, Ikea
Elisabet méteráru, IKEA

 

7. Általános igazság, hogy a nagy minták, a sötét színek kisebbítik a szobát, ellenben az apró mintázat és a világos színek nagyobbnak láttatják.

8. A lakástextíliákkal gyerekjáték a felújítás. Ha meguntad a kopott kanapét, fotelt vagy puffot, de nincs lehetőséged lecserélni, öltöztesd át! Bár a kárpitozás nem olcsó mulatság, számos előnye van. Nem kell megválnod szeretett régi bútoraidtól, amelyek az új bútorszövetben pompázva szó szerint megfiatalodnak, a teljesen eltérő darabok az egyenköntösben pedig összetartozónak hatnak. De készíthetsz te is saját kezűleg ráhúzható vagy ráköthető, könnyen levehető és mosható huzatot bútoraidra, vagy akár egyszerűen leteríted őket egy különleges kelmével.

9. Ha a padlóburkolaton is nyomott hagyott az idő, ideje feldobni néhány színes rongyszőnyeggel. Ezek nem csupán jótékonyan eltakarják a hibákat, de élettel és vidámsággal töltik meg a szobát. Szőnyegválasztásnál amúgy ne csupán a szín, a mintázat és az ár domináljon! Fontos a strapabíró, kényelmes és meleg anyag, a jó minőség, a csúszásmentesség, a könnyű tisztíthatóság, valamint a hő- és hangszigetelés is. Vásárláskor ezekre érdemes rákérdezni!

Andrea szőnyeg, IKEA, 29.990 Ft
Andrea szőnyeg, IKEA, 29 990 Ft

 

10. A textíliák a fürdőszobádat is megfiatalítják, elég egy vadiúj kilépőszett, valamint vele színben harmonizáló törülközők, és még az unalmas csempék is új fényben tűnnek fel.

11. Ha szeretsz nappal szundizni, netán szívesen olvasol vagy tanulsz az ágyra heveredve, mindenképpen szerezz be egy strapabíró, kényelmes ágytakarót! Az, hogy egy klasszikus steppeltet, netán egy izgalmas kígyómintásat választasz, már csak rajtad múlik.

Patchwork ágytakaró, Quelle, 24 995 Ft
Patchwork ágytakaró, Quelle, 24 995 Ft
Isabella ágytakaró, Jysk, 6500 Ft
Isabella ágytakaró, Jysk, 6500 Ft

 

12. Igazán feldobja az ágyat néhány nagyobb méretű, puha díszpárna, de itt sem csupán a látvány fontos, hanem az, hogy valóban kényelmes fekvés essen rajtuk, és jól megtámasszák a nyakat! A legjobb, ha különböző alakúak, így mindig megtalálod a testhelyzetednek éppen legkényelmesebbet. Figyelem, a hengerpárnák újra hódítanak!

13. Ha még egy kényeztető anyagú, könnyű kis takarót is készenlétbe helyezel az ágy környékén, máris csábító nappali pihenőzugot teremtettél magadnak. Még otthonosabbá varázsolhatod egy mutatós, például absztrakt vagy retromintájú, esetleg feliratos faliszőnyeggel.

14. Az ízlésesen megterített asztal még hangulatosabbá válik, ha az asztalterítő, a szalvéták, a tányéralátétek és az ülőpárnák, mintha csak összebeszéltek volna, egyazon színben pompázva hívogatják a vendégsereget.

Madaras tányéralátét, Mi2en
Madaras tányéralátét, Mi2en
Kasia tányéralátét, Jysk, 1250 Ft/4 db
Kasia tányéralátét, Jysk, 1250 Ft/4 db

 

15. A boldog gyerekkort idéző, meghitt, földön ülős beszélgetéseket csempészed otthonodba, ha vendégeidnek a hagyományos szék helyett babzsák fotelon vagy nagyméretű ülőpárnán kínálsz helyet.

Pásztoros babzsákfotel, Mi2en, 19900 Ft
Pásztoros babzsák fotel, Mi2en, 19 900 Ft
Rózsacsokros babzsákfotel, Mi2en, 19900 Ft
Rózsacsokros babzsák fotel, Mi2en, 19 900 Ft

 

16. Talán a függönyt a legnehezebb jól eltalálni, mert választék aztán van bőven. Családi házaknál és alsó emeleti lakásokban általában szükséges fényáteresztő függöny, mely távol tartja a kíváncsi pillantásokat. Ne ragaszkodj a fehérhez! Próbáld ki bátran a sárgát, narancsot vagy a bronzbarnát valamely fényáteresztő anyagból!

Kétoldalon mintás függöny, Biggie Best
Két oldalon mintás függöny, Biggie Best

Stílusát tekintve választhatsz redőzött vagy kifeszített táblafüggönyt, esetleg függönyrolót. A redőzési mód is sokféle lehet, ezt az összehúzó szalag vagy zsinór alakítja ki. Emellett a legkülönfélébb szegélyekkel, függönyelkötőkkel, zsinórokkal, rojtokkal, bojtokkal, pomponokkal és egyéb díszekkel dekorálhatod a függönyödet a saját ízlésednek megfelelően.

17. Használhatsz drapériát térelválasztásra, a különböző beugrók elrejtésére, nyílászáró nélküli ajtók, illetve boltívek díszítésére is.

18. Növelheted textíliáid élettartamát, ha megvéded őket az erős igénybevételtől, például a tűző naptól vagy a közvetlen hőhatástól. Emellett fontos a tisztítási útmutatónak megfelelő rendszeres ápolás is!

19. Kellő változatosságot lophatsz mindennapjaidba, ha lakástextíliáidból beszerzel egynél több garnitúrát. Vagy vadászd a kétoldalt használható ágyneműhuzatokat, ágytakarókat, díszpárnákat, amelyeknek oldalai különbözőek.

20. Manapság rengeteg anyag és bútorszövet közül válogathatunk, így a lakás felöltöztetése izgalmas kihívás lesz számodra. Mielőtt egy adott anyag mellett voksolnál, ismerd meg tulajdonságait! Strapabíró? Átengedi a fényt? Könnyen gyűrődik? Mennyire kényes? Tartja a színét? Könnyen koszolódik? Jól tisztítható? Esetleg összemegy? Könnyű vele dolgozni? Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni.

+1 tipp: Ha valami igazán egyedit szeretnél, több út áll előtted. Vedd meg az anyagot, és készíttesd el a megálmodott díszpárnát vagy sötétítőt egy varrónővel! Nézz körül olyan vásárokon, ahol textilművészek is árulják a portékájukat, egész biztosan különleges darabokra bukkansz. Vagy ragadj tűt meg cérnát, és állj neki magad! Ha nem vagy otthon a szabás-varrás világában, szerezz be egy jó szakkönyvet, mely lépésről lépésre vezet be a varrás rejtelmeibe. Nem kell vérbeli varrónőnek lenned, hogy az egyszerűbb darabokat könnyedén elkészíthesd, ugyanakkor nagy öröm lesz az otthonod díszeként viszontlátni őket.

Üzletlista:

Biggie Best – 1036 Budapest, Lajos u. 78. »
Mi2en – 1028 Budapest, Hidegkúti út 158. »
IKEA »
Quelle »
Jysk »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top