Otthon

Eldugult a lefolyó? Van megoldás!

A fürdőben, konyhában, vécében kialakuló bajt olykor magunk orvosolhatjuk, de előfordulhat, hogy csak szakember segíthet. A legjobb, ha megelőzzük a tortúrát, és rendeltetésszerűen használjuk a vizesblokkokat.
Több mint bosszantó…
Hibaforrás, és így rendszeres dugulás előidézője lehet, ha rosszul megtervezett és kivitelezett a vizes helyiségek vízelvezetése. Sokszor nem megfelelő a lejtés – ha erre gyanakszunk, kérjünk szakembertől kamerás csatornavizsgálatot. Elsősorban társasházaknál előfordulhat az is, hogy szűkebb csöveket fektetnek le, mint amilyenek csúcsidőben képesek lennének elvezetni a lakások vízmennyiségét. Ha valóban erről van szó, úgy a baj megszüntetése meglehetősen költséges.

A lakás több pontján is keletkezhet dugulás, melyet általában a lefolyóba, szifonba, vécécsészébe kerülő, oda nem illő tárgy, esetleg zsírlerakódás okoz. Duguláselhárítással foglalkozó szakemberek naponta szembesülnek olyan esetekkel, amelyeken ők maguk is csodálkoznak.

Roncsek Mátyás, a Csőmester Kft. szakértője talált már több kiló csirkelábat, befőttesüveget, krumpliszsákot, csontokat, mobiltelefont és több gombóc töltött káposztát is a lefolyóban. Könnyen belátható, hogy ilyen esetekben házilag nehéz küzdeni a baj ellen, szakembert kell hívni. Mivel ennek a költsége 10–25 ezer forint is lehet, a legjobb, ha elővigyázatosak vagyunk.

Konyha

A legtöbb gondot a mosogatás során a vezetékbe kerülő ételdarabok okozhatják. Legtöbbször elégséges, ha meggyőződünk a szifon átjárhatóságáról. Baj forrása lehet az is, ha a mosogatás során túl sok mosogatószert használunk, s a sűrű, olajszerű anyag az évek során megtapad a csővezeték oldalán, és leszűkíti azt.

Az elzsírosodás ellen hatásos lehet a forró víz és a „spirálozás”, de a szakember szerint a forgalomban lévő folyékony vagy granulátumos zsíroldókkal óvatosan kell bánni. Ha nem tartjuk be a pontos használati utasítást, akkor ezek a szerek cementszerűen beleköthetnek a lefolyóba, és könnyen bontással végződhet az ügy.

Tipp: tegyünk szűrőt a lefolyónyíláshoz; a lefolyóba csak víz és minél kevesebb mosogatószer kerüljön!

Eldugult a lefolyó? Van megoldás!


Ha orrfacsaró bűzt érzünk, akkor a bűzelzáró szeleppel lehet gond – általában a ritkán használt mosdóknál fordul elő. Ilyenkor eresszünk bele vizet.

Fürdőszoba

Nagyon kiszúrunk magunkkal, ha a fésülködés közben a mosdókagylóba hulló hajat a vízcsap megnyitásával „leküldjük” a lefolyóba. A hajszálak ugyanis rátekerednek a kiálló részekre, csomókba állnak össze, és eldugítják a vezetéket. A kialakuló hajdugóban megtapad a szappan, a fogkrém, végül olyan elegy áll össze, melyet semmilyen vegyszer nem képes feloldani. Szerencsés esetben a szifon átvizsgálása megoldást jelent, ám sokszor csak az ipari „spirálozó” és a nagynyomású vízsugár segít.
Fórum: Eldugult a kád »

Eldugult a lefolyó? Van megoldás!

 

Toalett

Engedjük tele a vécécsészét vízzel, és egy hagyományos vécépumpa segítségével próbáljunk vákuumot kelteni az eszköz hirtelen fel-le húzásával. A feladat elvégzéséhez a kis fejű, rövid, fanyelű típus a legalkalmasabb. Amennyiben toalettkacsa vagy más tárgy pottyant bele a csészébe, és le is húztuk, akkor majdnem biztos, hogy nem tudjuk házilag eltávolítani.

Tipp: sose öntsünk a vécébe sósavat, mert roncsolhatja a vezeték belső felületét, és szennyezi a környezetet!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top