Otthon

Szenzációs alakítások – állatok a filmvásznon

Az állatok már régóta nem csupán cuki háttérszereplői a filmeknek, hanem gyakran önálló karakterrel bíró, a cselekményben akár főszerepet is vállaló "színészek". Lássuk a legemlékezetesebb alakításokat!

Az állatok már régóta nem csupán cuki háttérszereplői a filmeknek, hanem gyakran önálló karakterrel bíró, a cselekményben akár főszerepet is vállaló „színészek”. Egy tehetséges idomár és némi CGI (számítógépes grafika) segítségével ma már szinte bármit képesek eljátszani, ezért az állatok világnapja apropójából összeszedtük azokat a szerepköröket, melyekben már számos alkalommal bizonyíthattak. Az animációs filmeket ezúttal hanyagoltuk, mivel ott a határ valóban a csillagos ég.

 

A bajkeverő

Egy vígjátékban alapvető karakter, aki feltűnésével mindig bajt okoz, ezáltal teremtve komikus szituációkat a vásznon. Egy tehetséges állatszereplő is simán képes megoldani ezt a feladatot, mivel egy mindent szétrágó és a gazdájára egyáltalán nem hallgató ebnél (Kutyám, Jerry Lee, Marley és én), egy elpusztíthatatlan, magát a ház urának képzelő kisegérnél (Egértanya) vagy egy luxushotelben randalírozó csimpánznál (Majomparádé) nehéz elképzelni problémásabb bajkeverőt. Bajkeverésben akár egy halott állat is jeleskedhet, mint például a dékán „baleset során” lelőtt vak kutyája a Wonder Boys – Pokoli hétvégében, akinek tetemét napokig rejtegetik, vagy a megfőzöttnek hitt házi kutya A rózsák háborújában.

Marley és én
Marley és én

Néznivaló: Egértanya »

A csábító

Bár az ember és állat között szövődő erotikus/szexuális kapcsolatokat a büntető törvénykönyv nem nézi jó szemmel, ettől még a filmiparban a fajok közti erotika nem számít teljesen tabunak abban az esetben, ha komikus céllal használják. Ilyen volt a szenzációs szamárshow a Shop-stop második részében, vagy A bárányok harapnak című horrorparódia gyomorforgató, de azért őrülten vicces szexjelenete bárány és ember között. A majmok bolygóját vagy a Howard, a kacsát nem illik idesorolni, mivel azokban erősen humanizálták az állati szereplőket.

A gonosz

Egy film főgonosza nem szükségszerűen ember, kísértet, démon, szörnyeteg, netán valamilyen idegen bolygóról érkezett lény, hanem a célnak tökéletesen megfelel egy turistákra vadászó, méretes cápa (Cápa), egy emberhúsra éhező medve (A vadon foglyai, Medvebarát), egy veszett bernáthegyi (Cujo), egy vécén lehúzott, a csatornában felnövő aligátor (Aligátor), a sátán fekete kutyája (Ómen), egy dzsungel mélyén rejtőző óriáskígyó (Anakonda) vagy egy haragos vaddisznó (Razorback) is. Kifinomultabb gonosz alakítást igényel egy áruló eljátszása, de a Halálos nyugalom kutyájának még ez is sikerül, amikor gazdája helyett inkább a hajóra felengedett gyilkos parancsait követi.

Néznivaló: a „klasszikus” – Cápa

 

 

 

A legjobb barát

Talán a gondjaink megbeszélésére nem a legalkalmasabbak, de tény, ha szükség van rájuk, egy állat is tud valódi barátként viselkedve társaságot és vigasztalást nyújtani az embernek, ráadásul még közös programokra is akad lehetőség, legyen szó akár egy kis erdei rókáról (A róka és a gyerek), egy okos és gazdáját megvédő német juhászról (Legenda vagyok), egy rendőröket ugrató kis korcs ebről (Horgász a pácban), egy folyton nyáladzó rendőrkutyáról (Egyik kopó, másik eb), egy kóbor farkasról (Farkasokkal táncoló), egy űrutazó macskáról (Alien) vagy akár egy jókora beszélőkével megáldott hátaslóról (Lucky Luke).

A róka és a gyerek
A róka és a gyerek

 

Néznivaló: A róka és a gyerek

 

 

 

A vezéregyéniség

Egy ember és állat közti kapcsolatban nem feltétlenül az ember tölti be a domináns szerepkört, hiszen nem minden állat betörhető, és akár alárendelt vagy egyenrangú szerepbe is kerülhetünk. King Kongnak a szigetlakó bennszülöttek mindig áldozattal hódolnak, Garfieldnak eszébe sem jut, hogy engedelmeskedjen gazdájának, sőt inkább Jon ugrál az ő kénye-kedve szerint, azon pedig sokáig vitatkozhatnánk, hogy Dooley nyomozó vagy Jerry Lee irányítja-e a kettejük közti kapcsolatot (Kutyám, Jerry Lee).

Néznivaló: Garfield

 

 

 

Az áldozat

Az áldozat figurája általában a filmek fő mozgatórugója, hiszen a főhős többnyire arra koncentrál, hogy megmenthesse őt. Elrabolt gyerekek vagy megfenyegetett fiatal lányok helyett időnként megteszi egy veszélyeztetett gyilkos bálna (Szabadítsátok ki Willyt!), egy focicsapat elrabolt kabaladelfinje, Hópihe (Ace Ventura – Állati nyomozoo), egy betegeskedő versenyparipa (Vágta), egy levágandó kismalac (Malac a pácban), egy édesanyjától távol kerülő medvebocs (A medve), emberek fogságába esett tigriskölykök (Két testvér) vagy akár egy veszélyeztetett gorillafaj (Gorillák a ködben) is.

Néznivaló: Szabadítsátok ki Willyt! – a megható zárójelenet

 

Képgalériatipp: még több jelenet a filmekből »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top