Otthon

Fergeteges Állatünnep az Állatkertben

Nyolcnapos rendezvényt szervez a Fővárosi Állat- és Növénykert az Állatok Világnapjához kapcsolódóan. A programsorozat vasárnap, Assisi Szent Ferenc napján veszi kezdetét az állatkerti nevelőszülők hagyományos találkozójával.
Az Állatünnep fesztivál főbb eseményei:

• Október 4. (vasárnap): Állatkerti Nevelőszülők Napja, részvétel az állatvédők hagyományos felvonulásán
• Október 5-9. (hétfőtől péntekig): Az Állatünnep fesztivál hétköznapi programjai
• Október 10-11. (szombat és vasárnap): Az Állatünnep fesztivál hétvégi programjai
• Október 10. (szombat): pedagógusok őszi nyílt napja
• Október 11. (vasárnap): Vipera Nap

Nyolcnapos rendezvénnyel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert az Állatok Világnapjához kapcsolódóan. Az Állatünnep elnevezésű programsorozat október 4-én vasárnap, Assisi Szent Ferenc napján, vagyis a tulajdonképpeni Állatok Világnapján kezdődik az Állatkerti Nevelőszülők Találkozójával. A csaknem két évtizedes hagyományra visszatekintő rendezvény 11 órakor kezdődik a hivatalos megnyitóval. Ezután tematikus állatkerti vezetésen vehetnek részt a kert egy-egy lakóját jelképesen örökbefogadó nevelőszülők, és természetesen a szokásos „szülői értekezlet” sem marad el. A rendezvényt tombola és sok más program teszi teljessé. Az esemény díszvendégei között lesz Papp Krisztina középtávfutó, Pálmai Krisztina és Vaskuti Éva, a női kajakpóló válogatott tagjai, valamint Katus Attila aerobic világbajnok és Zsivóczky Attila tízpróbázó, akik maguk is örökbefogadnak egy-egy állatot.

Ugyancsak vasárnap rendezik meg az állatvédők hagyományos felvonulását, amelyen az Állatkert is részt vesz. A fővárosi Szent István Bazilikától délelőtt 10-kor induló, és az Andrássy úton a Hősök terére tartó menetben egy csacsi és egy alpaka fogja képviselni a városligeti intézményt, természetesen gondozóikkal együtt.

Fergeteges Állatünnep az Állatkertben
Az Állatok világnapja hagyományai

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünneplik meg szerte a világon. Minden esztendőben október 4-re, az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc napjára esik. Magyarországon a rendszerváltás óta emlékeznek meg erről a napról a hazai állatvédők.

Hétfőtől megkezdődnek az Állatünnep fesztivál hétköznapi programjai. A kert területén öt állomáspontból álló játékos vetélkedő, állatbemutatók, kézműves műhely és játszóház várja az érdeklődőket. Egy-egy standdal bemutatkoznak a legjelentősebb hazai civil állatvédő, illetve természetvédelmi szervezetek, így az Orpheus Állatvédő Egyesület, a Fehér Kereszt Állatvédő Liga, a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Jane Goodall „Rügyek és Gyökerek” Környezet- és Természetvédelmi Egyesület is. Külön bemutatkozó sátra lesz a Magyar Természettudományi Múzeumnak, ahol a „Híres nagy vadászok” program keretében a ragadozókkal ismerkedhetnek a látogatók: kézbe vehetik például egy kardfogú tigris koponyáját. Minden nap 11 órakor vezetett állatkerti séta indul a Főbejárattól, a japánkerti Darwin-sátorban pedig ismeretterjesztő rövidfilmeket vetítenek.

A fenti programok hétvégén, vagyis október 10-én és 11-én továbbiakkal egészülnek ki. A Főbejáratnál felállításra kerülő színpad mindkét nap sas-szemle, szombaton kutyatréning bemutató, mesejáték, vasárnap bábjáték, zenés gyermekműsor és shaolin kung-fu bemutató színhelye lesz. A Darwin-sátorban szombaton egész nap ismeretterjesztő előadásokat tartanak érdekes témákról, például Darwinról, a természet mérgeiről, a hazai dinoszauruszokról, az állatkerti állatorvoslásról és a dzsungelbéli élményekről. Az előadók közt lesz Jankovics Marcell író, rendező, kultúrtörténész, valamint Juhász Árpád geológus is. A hétvégén önálló standdal jelen lesz a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, a csillagász sátorban pedig az állatövi jegyekkel ismerkedhet meg a nagyközönség.

A szombati, október 10-i nap egyúttal a pedagógusok számára megrendezett őszi nyílt nap időpontja is. Az Állatünnep fesztivál programjai mellett a tanárokat, tanítókat és óvópedagógusokat külön zoopedagógiai állomás várja, ahol megismerkedhetnek a városligeti intézmény által kínált pedagógiai lehetőségekkel. A pedagógusokat emellett külön tematikus vezetések is várják a szombati nap folyamán.

Vasárnap, azaz 11-én a viperavédelemnek szentelnek kiemelt figyelmet. Ennek részeként a mérgeskígyók és más mérges állatok világát megismertető vezetést és bemutatót tartanak a nagyközönség részére.

A Darwin-sátor programja

A japánkerti Darwin-sátorban október 10-én szombaton, 10 és 16 óra között ismeretterjesztő előadásokkal várják a látogatókat az alábbi program szerint:

10.00 Hanga Zoltán: Ki is volt Darwin? 10.45 Zacher Gábor: Mérges – mérgező, féljek – ne féljek? 11.30 Főzy István: Magyar dinoszauruszok; 12.00 ebédszünet; 13.00 Dr. Sós Endre: Állatkerti állatorvoslás; 13.45 Jankovics Marcell: Sámánok és lelkesek, állatok a totemizmusban; 14.30 Juhász Árpád: Szerepváltások az élet színpadán; 15.15 Csatádi Katalin: Salonga kalandok – Kutatás és túlélés a kongói dzsungelben

A Darwin-sátor apropója, hogy a 2009-es esztendőt a természettudomány világában Darwin emlékévnek nyilvánították. Az idei évre esik ugyanis Charles Darwin születésének 200., illetve korszakalkotó műve, a Fajok eredete megjelenésének 150. évfordulója.

Bővebb információ: www.zoobudapest.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top