Otthon

Vadnövények herbáriuma: Nagy Képes Füvészkönyv

Ha oda vagy a virágokért, a természet végtelen változatosságának csodálatáért, akkor nem hiányozhat a könyveid közül a Nagy Képes Füvészkönyv, ami szerencsésen egyesíti magában a tudós látásmódját és a laikus vizuális gyönyöréhségének kielégítését. Egy biztos: ilyen szép könyvet aligha láttál!

Nagy Képes FüvészkönyvAki a virágot szereti, az valószínűleg a velük foglalkozó könyveket is szereti. Életem legelső füvészkönyvét úgy hároméves korom táján vehettem a kezembe. Ez jutott most eszembe, amikor egy új könyvcsodával, valóságos kinccsel lepett meg a Corvina Kiadó: a Nagy Képes Füvészkönyvvel. A mű egy francia házaspár nagy gondossággal, áttekintéssel összeállított, messzemenően elbűvölő munkája, aminek illusztrálásában olyan új technikai megoldásokat használ, mint az élő növények A4-es méretű lapra való (azonos méretű, kicsinyített vagy felnagyított) beszkennelése, amely eljárásnak rendkívüli módon illusztratív, plasztikus képek az eredményei. Márpedig az a roppant finom szervezeti ornamentika, melynek láttatása alapvetően fontos az egyes növényfajok felismeréséhez vagy egymástól való megkülönböztetéséhez, sok más képalkotó eljárásban elsikkad. Csak a grafikus megoldások képesek ezt a nehézséget áthidalni (lásd Csapody Vera álomképeit!), ezért is jutottak eszembe a réges-régi, gyermekkori füvészkönyv rajzos lapjai.

A magyar olvasó számára szakmai szempontból kevésbé informatív ez a könyv, sokkal inkább esztétikai összhatású etalon, vagyis alapmű. Mégpedig azért, mert túlnyomórészt olyan fajok szerepelnek benne, amelyek főleg a francia flóra karakteres, ritka, vagy legritkább, gyakran veszélyeztetett elemei, amelyek többsége nálunk legfeljebb rokonai képviseletében található meg. Ámbár alkalomadtán ez is hasznavehető információ a növények világáról. A bemutatott fajok száma „mindössze” 275 (ez nem kevés ám!), valamennyien a zárvatermők köréből. Minden egyes oldalpáron a jobb oldalon a képek láthatók, a bal oldalon pedig egy szisztematikus leírásgyűjtemény. Ez utóbbiban optikailag is jól elkülönülő módon a képes oldal magyarázata, a legalapvetőbb termőhelyi adatok, a tudományos elnevezés eredete, a speciális tulajdonságok, és a hasznosság vagy közeli rokonság fontosnak tekintett adatai szerepelnek. Ezek között további 125 faj említése, gyakran képi illusztrálása is megtalálható, így az olvasó ugyancsak gazdag áttekintést nyerhet az adott növényről.

Mi jöhet még ezután? A felkeltett kíváncsiság életszerű kielégítése: botanizálás francia földön, vagy, ha az éppen nem lehetséges, hát idehaza. Elvégre e tekintetben mi sem vagyunk (sokkal) szegényebbek!

Pierre és Délia Vignes: Nagy Képes Füvészkönyv
Kiadó:
Corvina Kiadó, Budapest 2009
A könyv ára: 8990 Ft
Tipp:
rendeld meg a könyvet a www.polc.hu weboldalon »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top