Otthon

Ilyen az őszi virágtrend – ihletadó fotókkal

Káprázatos színek a szivárvány minden színében – ez a 2009-es őszi virágtrend fő meghatározó eleme. Inspiráló ötletek bámulatos fotókkal!
A szezon virágai

Krizantém (Chrysanthemum) Erőteljes, gömb alakú virágával tiszta erőt sugároz. Sokféle színe, főleg alapszínek rendkívül jól illenek a Szivárványszín koncepcióhoz.

Kardvirág (Gladiolus) Kiváló, színpompás virág függőleges és ötletes kompozíciók készítéséhez. Magas, karcsú megjelenése szép kontrasztot ad a kerekded krizantémnak.

Oroszlánszáj (Antirrhinum) Az oroszlánszájnál oly gyakori kétszínű virágok laza könnyedséget sugároznak. Szép kontrasztban állnak a kompozíció többi tagjával. Sokrétűen felhasználható virág.

Selyemkóró (Asclepias) Játékos alakjával szépen kiegészíti a krizantém határozott, gömbölyded formáját. Figyelemre méltó kettőst alkotnak együtt.

Lángvirág (Phlox) Egyszerű, csavarodó szirmaival, vékony szárával és színpompás megjelenésével a kardvirágtól eltérő hatású. A virágok energiát, életvidámságot sugároznak. A lángvirág egyszerű természetességével jól beilleszthető ebbe a virágtrendbe.

Díszcsorba (Liatris) A kardvirághoz és az oroszlánszájhoz hasonlóan a díszcsorba is vonalas alakú vágott virág. Ideális alkotóeleme a függőleges vonalvezetésű kompozícióknak.

Éljünk tudatosan!

A környezettudatosság azt jelenti, hogy többet törődünk életterünk, közvetlen környezetünk kialakításával. Kevesebb szemetet termelünk, csak annyi természeti erőforrást használunk fel, amennyire szükségünk van. Ezt a szemléletet a jelenlegi gazdasági válság idején is meg kell őriznünk. Sok ember kapcsolatot lát a gazdasági és az ökológiai krízis között, és egyre gyakrabban teszik föl azokat az alapvető kérdéseket: mire van valójában szükségem, és mivel járulhatok hozzá Földünk fönntarthatóságához úgy, hogy közben a bennünket körülvevő környezet vidám és élettel teli legyen? A 2009-es őszi Szivárványszínek virágtrend ennek az igénynek a kielégítésére született.

Valódi természet

A Szivárványszínek virágtrend különleges módon alakítja az egész belső tér megjelenését, hangulatát: sok-sok természetes, nem feltétlenül dekorációs célra szánt anyagot használ, amelyek segítenek abban, hogy lakásunk hangulata igazán természetközeli legyen, és ez szinte tapinthatóvá is váljon. Nagyon fontos szerepet játszanak ebben a virágok, amelyek színt és energiát adnak. Az emberek a színekkel valódi természetüket fejezik ki – közvetlen és átvitt értelemben egyaránt. Ebben a virágtrendben a „holt anyagok” békés, visszafogott árnyalatai a virágok élénk, pezsgő színeivel társulnak.

A felhasznált anyagok – a fém, az üveg és a megmunkálatlan fa – robusztusak, formájuk egyszerű, nyers, ami ennek a trendnek lényeget ad. A minták háttérbe szorulnak, sokkal inkább a textúrák változatosságán van a hangsúly. A virágkompozíciók színei erőteljesek, elrendezésük javarészt függőleges.

Modern kompozíciók

A faalapzatba állított hatalmas kémcsöveknek tűnő üvegvázák rendkívül eredeti, robusztus keretet adnak a virág-összeállításnak. A kardvirág, a krizantém és a díszcsorba élénk színvilága és formagazdagsága ezzel szemben könnyedséget sugároz. Az egynemű sötét rózsaszín árnyalat megnyugtató. A több oldalról ráeső fényben épített jelleget ölt a kompozíció. (Kardvirág, krizantém, díszcsorba.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

 

Ennek a kedves asztali dísznek a társaságában különösen jólesik a reggeli! A kompozíciót egyedül álló virágok – a kardvirág, a dobverővirág (Craspedia), a krizantém és a selyemtölgy (Grevillea) virágzó hajtása – alkotják, kéreggel bevont üveg csővázába helyezve, és az asztalon ízlésesen elrendezve. A modern hangulatú asztaldísz elrendezésében a virágok egyszerű természetességére kerül a hangsúly. (Kardvirág, dobverővirág, krizantém, selyemtölgy.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

 

Ez a szokatlan ökoasztal gömbölyded görgetegkőből és nyírfatuskókból épül föl, az asztallap pedig fából készült. Erre helyezték el formás vázákban a díszcsorbából, dobverővirágból, lángvirágból és oroszlánszájból álló hatalmas csokrot. Szólószerepet kapott a hasonló jellegű vázába állított krizantém. Ötletes, letisztult alkotás. (Krizantém, díszcsorba, dobverővirág, lángvirág, oroszlánszáj.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

 

Légies megoldások

A környezetbarát papírtáska kiváló tartóként szolgál ennek a vidám színű, energikus virág-összeállításnak. A különféle típusú virágok a krizantémtól az oroszlánszájig rendkívül szép, őszi színvilágú és természetes hatású kompozíciót formálnak. (Kardvirág, selyemkóró, krizantém, rózsa, orbáncfű, oroszlánszáj.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

Virágpolc: bármilyen lakásban könnyen kivitelezhető, élettel teli virágfal. A különböző virágok, terméses hajtások és ágak kombinációja átlátszó üvegedényekbe állítva energikus, ugyanakkor áttetsző dekorációt alkot. (Lángvirág, krizantém, kardvirág, oroszlánszáj, iringó, fürtöshanga, selyemtölgy.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

Falj fel! Virágok a tányéron. A menü: krizantém és selyemkóró. Együtt természetközeli hangulatot kölcsönöznek a hétköznapi tárgyaknak. A tiszta színek gyönyörűen kiemelkednek a hátteret adó fatárgyak nyers színéből. (Krizantém, selyemkóró.)

Ez a csokor akár egy egyszerű, hagyományos vázában is jól mutatna. Ha fehér posztóba csomagoljuk, és fűzfakéreggel átkötjük, még különlegesebb, környezetbarát hatást kelt a kompozíció. A virágdekoráció sokszínű nosztalgiacsokor modernizált formában, amelynek fő alkotói a lángvirág és krizantém. (Krizantém, aszter, lángvirág, babérhanga, rózsa, fürtöshanga.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

Klasszikus virágköltemények

Ez a csokor akár egy születésnapi ajándék is lehetne! A papirusz csomagolóanyag és a török kendő különleges ajándék jelleget kölcsönöz ennek a könnyed csokornak. A domináns sárga szín lendületet, energiát visz az összeállításba. (Krizantém, selyemtölgy, orbáncfű, fürtöshanga, rózsa.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

 

Az egyedi, kézi formázású agyagedényekben jól érvényesülnek a virágok. A figyelem teljes mértékben a virágokra összpontosul. Az alapot adó vaskos tölgylap nyugodt hangulatot kölcsönöz az összeállításnak. (Krizantém, orbáncfű, fürtöshanga, nyár.)

Nem kell feltétlenül csak egy vázában gondolkodni! Három egyforma csokor sokkal szebben mutat! Az egymáshoz jól illő színeknek köszönhetően szorosan egymás mellé helyezve ismétlődő hatást keltenek. Az eredmény egy dús – és a vaskos tölgylapnak és a durva felületű vázáknak köszönhetően – robusztus megjelenés. (Krizantém, oroszlánszáj, kardvirág, selyemtölgy, fürtöshanga.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

A virágokkal csordultig megrakott tálban a fatörzsdarabok mutatós együttest alkotnak a krizantémmal és a lángvirággal. Tartós, természetközeli összeállítás, amelyben hosszú ideig gyönyörködhetünk. (Krizantém, aszter, lángvirág.)

Őszi virágtrend - Szivárványszínek
Őszi virágtrend - Szivárványszínek

Forrás: Holland Virágiroda

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top