Otthon

Virágminta kordában tartva – 4+1 tipp

Az egyik legdivatosabb motívum most a virág: sok formában és színben köszön vissza textilen, tapétán, akár még csempén is. Ezekkel egyszerűen felfrissítheted otthonodat, csak néhány dologra kell ügyelni ahhoz, hogy az összhatás látványos legyen.

1. Figyelj a méretre!

Nagyobb virágmintát a szobában csak egy helyre tegyél! Döntsd el, hogy mit szeretnél kihangsúlyozni: egy régi fotelt vagy kanapét, az ablakot vagy akár egy falszakaszt. Oda válassz karakteres textilt vagy tapétát, az egyéb kiegészítők színben harmonizáló, de kisebb léptékű virágokkal díszített anyagból készüljenek.

2. Mit mivel?

A sok kis és nagy virág együtt nyomasztóvá válhat, ezért jó, ha más motívumokkal is oldod a látványt. Ha az ülőgarnitúra huzata ilyen, a szőnyeg, a fotel, a szék lehet egyszínű vagy csíkos. Ez jó ellenpontja a buja, kacskaringós mintáknak. Nyugodtan engedd el a fantáziádat, és bátran kombináld
a különböző díszítőelemeket! Varrj vagy készíttess olyan „fregoli” díszpárnákat, amelyeknek nem egyforma a két oldaluk, így kedved szerint változtathatod az összképet.

Kattints a képre a nagyobb változatért!

Kattints a képre a nagyobb változatért!

 

3. Plusz egy szín

A fekete-fehér-szürke népszerű színtársítás elegáns látvány, csak figyelni kell a megfelelő keverési arányra. Köztudott, hogy a fekete szűkíti, a fehér tágítja a teret, ezzel az optikai lehetőséggel érdemes játszani, bármilyen mintákban jelennek is meg. Önmagukban azonban könnyen unalmassá válhatnak, ezért kiegészítésként válassz hozzájuk valamilyen karakteres színt: vöröset, pinket, narancsot, merész kivizöldet, lilát és türkizt.

4. Összhangban szebb

Ha van több – különböző korú és formájú – ülőbútorod, könnyen közös nevezőre hozhatod őket, amennyiben egy stílusba rendezett huzatokat adsz rájuk. Ez a régi és az új között egységet teremt, és ha nem a legdrágább kárpitot használod, hanem erős lenvásznat, még csak nem is olyan drága. Lehet kárpitossal áthúzatni a bútort, varrathatsz rá levehető és mosható huzatot – ezt főleg ott javasoljuk, ahol erős az igénybevétele. Egy lámpaburának te is adhatsz új borítást, de a legegyszerűbb talán egy-egy táblaképet készíteni úgy, hogy ráfeszítesz egymáshoz illő mintájú anyagokat.

+1 tipp: ha ilyet szeretnél

A lakástextilt árusító boltokban nagy választékot találhatunk virágos lenvászon anyagokból. Ha azonban a képen látható stílust és mintákat szeretnéd, akkor keresd fel Gudrun Sjödén internetes oldalát. A svéd tervezőnő nemcsak ruhákat, hanem textileket, motívumokat is tervez, lakástextiljei méterben is kaphatók, és rendelhetők az interneten keresztül.

Virágminta, kordában tartva - 4+1 tippCikkünk az Otthon magazin 2009. novemberi számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

• Költözz be a munkahelyedre!
• Csábítsd be a fényt!
• Adventi finomságok 20 perc alatt
• Tökéletes társbérlet
• Gyönyörű kerámiaburkolatok
• Egy tálalószekrény három élete

Extra tipp: még több lakberendezési tippet, ötletet találsz a megújult Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top