Otthon

Napenergiát mindenkinek!

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint elsöprő többséggel helyeslik az amerikaiak a napenergia hasznosításával kapcsolatos fejlesztéseket, és ezek állami támogatását. Többségük úgy véli: a fejlesztések anyagi támogatása szövetségi szinten is elsőbbséget kell, hogy élvezzen.

A Solar Barometer elnevezésű felmérés 2009 adatai szerint az amerikai társadalom „felnőtt” a napenergia használatához, a lakosok elsöprő többsége ugyanis fontosnak tartja a tiszta és megbízható energiaforrás otthoni és munkahelyi használatát.

A felmérés adatai szerint az amerikai lakosok 92 százaléka úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok számára fontos a napenergia alkalmazása, és használhatóságának fejlesztése. Ráadásul a kérdés úgy tűnik, pártpreferencia mentén sem osztja meg a válaszadókat: a republikánusok 89, a demokraták 94, a független szavazók 93 százaléka a napenergia mellett teszi le voksát. Tízből közel nyolc ember véli továbbá úgy, hogy a napenergia és más megújuló energiaforrások használatának ösztönzése, beleértve az anyagi támogatásokat is, a szövetségi kormány szintjén is prioritást kell, hogy kapjon.

A kutatás azon kérdésére, hogy ha az ország elnökeként választaniuk kellene egyetlen energiaforrást, amelynek fejlesztését támogatják, a válaszadók legnagyobb arányban (43%) a napenergiát választották. A szélenergiával kapcsolatos fejlesztéseket a megkérdezettek 17, a természetes gázok használatát 12, a nukleáris energiát 10 százalék részesítené előnyben.

A felmérés szerint alig 3 százalék azoknak az aránya, akik már ténylegesen használják az alternatív energiaforrást, de a válaszok szerint az amerikaiak majdnem fele, 49 százaléka fontolgatja a napenergia otthoni és munkahelyi használatának lehetőségét. Körükben tízből hét személy elképzelhetőnek tartja, hogy öt éven belül átáll a tiszta napenergia használatára.

Bár az érdeklődés megvan, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a napenergia használatával kapcsolatos információk még hiányosak. A felmérés szerint a válaszadóknak csak 12 százaléka érzi magát jól informáltnak a kérdésben, 74 százalékuk azonban úgy érzi, szeretne több információhoz jutni a napenergia otthoni és üzleti hasznosítását illetően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top