Otthon

Vidámságot hozó, télálló növények

Mi jobbára menekültünk a társbérletből, hiszen ki szeret közösködni idegenekkel? Bezzeg a virágok! Sokuk még gyökeret is ereszt hasonló helyzetben. Mint például ők négyen.

Tavaszig, sőt akár évekig virulhatnak a társbérlet „lakói”, csak arra kell ügyelnünk, hogy folyamatosan nedves legyen a földjük. A hidegnél nagyobb veszélyt hozhat rájuk a szárazság, mert a föld repedései között a fagy eléri és károsítja a gyökereket. És hogy milyen növényeket ajánlunk?

Vidámságot hozó, télálló növények

A téli bangita (Viburnum) rózsaszín virágai folyamatosan nyílnak tavaszig. A városi légszennyezést is jól tűrő, lassú növekedésű, kis termetű örökzöld cserjét elvirágzás után ritkítással fiatalíthatjuk meg.

A kis télizöld (Vinca minor) fényes zöld levelei is bírják a hideget. Az örökzöldek között tartják számon ezt a kúszónövényt, amelyet talajtakaróként is gyakran ültetnek árnyékos kertrészekbe. Hajtásain többnyire kék, ritkábban fehér, csillag formájú virágok nyílnak, már tél végétől.

Vidámságot hozó, télálló növények

 

A szintén örökzöld, citromillatú hanga (Erica vagans) aranysárga hajtásai üdén díszlenek egész télen. Ha már kinőtte a helyét, emeljük ki a tövet, és ültessük szét, vagy nagyobb helyre, ahol tovább terebélyesedhet.

Az ezüstös rózsaszín, kerek levelű pozsgás (Sedum) sziklakerti növény ugyan, de jól érzi magát egy virágtálban, ablakládában is. Megnyúlt hajtásait csípjük vissza, hogy elősegítsük az újabbak fejlődését.

Vidámságot hozó, télálló növények


1. lépés: a növények előkészítése

Beültetéskor a cserépből kiütött növény gyökérzetét óvatosan lazítsuk meg, hogy így szétbontva, nagyobb felületen, könnyebben fejlődésnek induljanak az új ültetőközegben. A fiatal gyökérszálak hajtáscsúcsai szívják fel a vizet és a tápanyagokat, és minél erőteljesebben fejlődnek, annál egészségesebben és szebben hajt a növény. Ha megbarnult, sérült gyökereket látunk, vágjuk le azokat, hogy az új helyre csak egészségesek kerüljenek.

Vidámságot hozó, télálló növények2. lépés: helyezzük el őket!

Az ültetőedény aljára – különösen akkor, ha nincs vízelvezető nyílása – feltétlenül terítsünk egy-két ujjnyi kavicsot vagy agyaggranulátumot, hogy a gyökereknek ne kelljen pangó vízben tengődniük. Tervezzük meg, hogyan kerüljenek egymás mellé, aztán ültessük a növényeket a helyükre.

Az egyes tövek közé szórjunk és tömörítsünk annyi földet, hogy jól kitöltse a hézagokat, és elegendő tápanyagról gondoskodjon a növények fejlődéséhez. Befejezésül öntözzük be az összeültetést, és a későbbiekben locsoljuk rendszeresen a virágokat.

3. lépés: hogyan tálaljuk a legszebben?

Az ajánlott növénytársítás más stílusú edényben másképpen mutat, de szépségéből egyáltalán nem veszít. Akkor lesz igazán harmonikus ez a téli hónapokban is mutatós együttes, ha megtaláljuk azt az ültetőedényt, amely a legjobban illik az adott környezetbe.

A tojáshéjszínű, ovális kerámia egyszerű vonala, semleges szépsége szinte minden stílushoz jól megy. A terrakotta virágláda a klasszikus, romantikus miliőbe való.

Vidámságot hozó, télálló növényekCikkünk az Otthon magazin 2009. novemberi számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

• Költözz be a munkahelyedre!
• Csábítsd be a fényt!
• Adventi finomságok 20 perc alatt
• Tökéletes társbérlet
• Gyönyörű kerámiaburkolatok
• Egy tálalószekrény három élete

Extra tipp: még több lakberendezési tippet, ötletet találsz a megújult Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

 

Forrás: Otthon magazin

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top