Otthon

Vajon mi az, amit iszol? Meghökkentő tények a csapvízről

A víz nagy kincs, ezt már hallottuk. De vajon mindent tudunk arról, hogy milyen vizet iszunk? S hogyan lehetne egy kicsit spórolni vele?

Biztonságos víztisztítás

• Ahhoz, hogy a csapvíz iható legyen, hatalmas vízművekben, mesterséges szűrőberendezésekkel távolítják el a szennyező anyagokat. A többfázisú folyamat után laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik, hogy a víz alkalmas-e emberi fogyasztásra. Az Európai Unió összes országában komoly szabványoknak kell megfelelnie az ivóvíznek, vagyis a nem megfelelő minőségű víz nem engedhető a vezetékekbe.

„A Fővárosi Vízművek laboratóriumában évente több mint 11 000 mintát vesznek, és ezeken 236 000 vizsgálatot végeznek el” – mondja Sebőkné Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezetője. A szakértő szerint a fővárosi ivóvíz közel 70%-a kiváló adottságú vízbázisokból származik. A Csepel-szigeti vízbázisokból például először a vasat és a mangánt veszik ki. Ezt követően az elfogadott határértéken belül klórgázt használnak az ivóvíz fertőtlenítésére. Mindezt kiegészítik ultraviola fénnyel történő fertőtlenítéssel, hogy az adagolt klór mennyiségét minimálisra csökkentsék. Sajnos azonban ez nem jelenti azt, hogy bizonyos mértékű klór nem kerül a szervezetünkbe az elfogyasztott csapvízzel.

Mindent a vízért és a vízről


Ártalmas klór?

• Noha elvileg a csapvízben található klór koncentrációja igen kicsi, a klór bizonyítottan roncsolja az emberi szöveteket. Gondoljunk csak arra, mennyire megsínyli bőrünk a klórral teli uszodavízben történő lubickolást! Egyes elméletek szerint a klór reakcióba lép a szervezetben található zsírokkal, majd azzal egy kenőcsös állagú anyagot alkot, amely rátapad az erek belső oldalára, ott meszesedést okozva. Az asztmás, allergiás betegek közérzetét is bizonyítottan rontja a klór, és kutatások szerint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is növeli.


Mindent a vízért és a vízrőlHormonok a csapvízben?

• Egyes felmérések szerint a világ természetes vízfolyásaiban eddig körülbelül húszféle gyulladáscsökkentőt találtak, így a csapvízben is előfordulhatnak gyógyszermaradványok. Ennek oka, hogy a gyógyszerek – beleértve a hormontartalmú tablettákat is – a vizelettel kis mennyiségben bejutnak a szennyvizekbe. Annak ellenére, hogy a vízszolgáltatók bevizsgálják az ivóvizet, a gyógyszerek jelenlétét sajnos még nem tesztelik folyamatosan, mert ezek kiszűrése igen nehéz folyamat lenne. Tehát annak ellenére, hogy a csapvíz fertőtleníthető, s abból a baktériumok kiszűrhetők, valóban tartalmaz hormonokat, gyógyszermaradványokat.

Ásványvíz vagy csapvíz?

• Az ásványvizek mellett szól, hogy azok a Föld védett vízadó rétegeiből származnak, tehát a gyártó meg kell, hogy győződjön azok kifogástalan minőségéről. Ugyanakkor a Föld szennyezettségéből adódóan egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a palackozott víz nem tartalmaz semmilyen egészségre káros anyagot. Ráadásul sok esetben az ásványvizekben található ásványi anyagok szervetlenek, ami azt jelenti, hogy testünk nem képes hasznosítani, pusztán elraktározni tudja azokat. Azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy az ásványvízfogyasztás rengeteg műanyag szemét – amely évtizedek alatt sem bomlik le – felhalmozódásához vezet.

Megoldás lehet a vízszűrő

Mindent a vízért és a vízről• A kifogástalan vízminőség elérése érdekében érdemes egyszer befektetni egy vízszűrőbe, hiszen hosszú távon kevesebbe kerül, mint az ásványvíz. Az áruházak polcain többféle vízszűrő berendezést találunk.

Egyes szűrők a csapra csatlakoztathatók, de választhatunk különálló víztisztítót is. Ebbe bele kell önteni egy bizonyos mennyiségű vizet, s az egy kancsóba szűri meg a folyadékot. A víztisztítók előnye, hogy használatukkal megspórolhatjuk a cipekedést, óvjuk környezetünket, hiszen nem halmozzuk fel a műanyag palackokat. Nem szabad azonban elfeledkezni ezeknek a szűrőknek a karbantartásáról sem, amelyek bizony szintén pénzbe kerülnek.

Jó tudni! A desztillált víz fogyasztása nem ajánlott, mert nem tartalmaz semmilyen ásványi anyagot, ráadásul kimossa a szervezetben lévő ásványi anyagokat is.

Fontos! Csak az úgynevezett fordított ozmózis elvén működő víztisztítók szűrik ki a vízből a hormonokat!

 Típus  Működés  Patron
Kancsós szűrők Ezekben tisztítópatront helyeznek el, amelyen keresztül átcsöpög a tartályba engedett csapvíz. Kb. 5000 forint, 4-5 havonta kell cserélni.
Csapra szerelhető szűrők A csapból a szűrőn keresztül már tisztított víz folyik. Néhány ezer forinttól több tízezer forintig terjedhet a szűrő ára, általában félévente kell cserélni.

 

Spóroljunk a vízzel!

Egyre többször halljuk, hogy a világ vízkészletei bizony kimerülőben vannak. Ha egy kicsit is utánagondolunk, ráébredünk, hogy mindennapi kényelmünket előtérbe helyezve bizony mindannyian pazarlóan bánunk a vízzel!

 Fürdés   75–95 liter
 Zuhanyozás   20–40 liter
 WC-öblítés   11–26 liter
 Mosogatás   40 liter
 Mosás   120 liter

 

Környezetünk megóvása és vízszámlánk összegének csökkentése érdekében érdemes bevetni egy-két praktikát!

1. Használjunk perlátort!

A modern csapok és zuhanyfejek már úgynevezett perlátorral vannak ellátva, amelyek oxigénnel dúsítják a vizet, így nagyobb volumenű vízfolyást érzékelünk, mint amennyi valójában távozik a csapból. Onnan láthatjuk, hogy perlátorral ellátott a csap, hogy a víz enyhén zavaros, fehéres színű, amikor éppen folyik, mintha egy „szűrőt” helyeztek volna a csapba. A perlátorokat külön is meg lehet vásárolni.

2. Kerámiabetét a csapba

Bizonyos kerámiagyűrűkkel szabályozható a csapon átáramló víz mennyisége, tehát állítható a vízsugár. Ezzel is sok vizet spórolunk!

3. Kétfunkciós/takarékos öblítőtartály

A WC tartályának kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy szabályozható legyen a leengedett víz mennyisége, vagy mindig takarékosan üzemeljen a víztartály (környezetbarát berendezések).

4. Zárjuk el a vizet!

Óriási vízmennyiséget spórolhatunk naponta, ha szappanozás közben elzárjuk a vizet. A hosszú zuhanyozás ugyanis legalább annyi vízfelhasználással jár, mint egy fürdő a kádban. Szintén ne folyassuk feleslegesen a vizet a fogmosás és a mosogatás alatt sem!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top