Otthon

Minden harmadik karácsonyi égő veszélyes!

Az Európai Bizottság arra figyelmeztet: a karácsonyi égősorok 30 százaléka komoly veszélyt rejt magában. Érdemes tehát óvatosnak lenned a karácsonyi fények beszerzésekor!

A karácsonyi égők 30 százaléka nyilvánvaló és közvetlen áramütés- és tűzveszélyt jelent az Európai Bizottság ma közzétett új jelentése szerint. A jelentés egy olyan közös piacfelügyeleti projekt következtetéseit mutatja be, amelyben öt tagállam – Magyarország, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Hollandia – hatóságai, valamint az Európai Bizottság vett részt. A vizsgálatokat 2007 novembere és 2009 májusa között végezték el különböző időközönként 196 véletlenszerűen kiválasztott, különböző árkategóriájú égősoron. A mintákat több mint 20 közigazgatási és műszaki követelmény szempontjából ellenőrizték. Számos égősor több teszten is megbukott.

A meg nem felelt égősoroknál általában a felépítés műszaki biztonsági követelményeinek megsértésével volt probléma: például nem felelt meg a követelményeknek a villásdugó, a vezeték rögzítése, a huzalozás, a szigetelés vagy az áramütés elleni védelem. A megvizsgált égősorok további 40 százalékánál találtak olyan kevésbé súlyos meg nem felelési problémákat, amelyek nem veszélyeztetik közvetlenül a felhasználó biztonságát: ide tartoznak bizonyos címkézési nehézségek, illetve a használati utasítással kapcsolatos vagy az adminisztrációs hiányosságok.

A gyártókon és a kiskereskedőkön nagy a nyomás, hogy a karácsonyi égőket a lehető legolcsóbban állítsák elő és forgalmazzák: a fogyasztók ugyanis általában nem akarnak sok pénzt költeni időszakos dekorációkra. Ez pedig a biztonsági normák súlyos megsértéséhez vezethet. De vajon mit tehetsz te, mint fogyasztó, hogy a lehető legkisebbre csökkentsd a kockázatot?

  • Jó hírű kereskedőtől vásárold az égőket, olyantól, akiről feltételezed, hogy biztosítja az alapvető biztonsági normákat.
  • Soha ne hagyd égve a karácsonyi égőket, ha elmész otthonról vagy éjszaka, amikor mindenki alszik.
  • Ha úgy véled, hogy bármilyen elektromos vagy mechanikai problémája lehet egy új vagy régebben már használt égősornak: ne kockáztass! Ne használd tovább, és ha nemrég vetted, vidd vissza a boltba, és tegyél panaszt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top