Otthon

December hónap szobanövénye: az amarillisz

A hónap szobanövénye decemberben a lovagcsillag (Hippeastrum). Ez az érzéki szobanövény éppen az ünnepekben van szépsége teljében.
 A várakozás gyönyöre

 
Méltóságteljes méretével az ünnepi lakás méltó ékessége, igazai karácsonyi hangulatú növény. Eleven és elegáns, drámai hatású. Átkísér az új évbe.

A lovagcsillag sokarcú szobanövény, amely mindig kellemes meglepetést szerez. Kis törődéssel a hagymából kinyúló dárdaszerű rügyből hatalmas, pajzsszerű virágok bontakoznak ki, piros, rózsaszín, fehéren csíkozott piros, illetve fehér színben. Lenyűgöző látvány!

 Tündöklő csillag

Az amarillisznek is nevezett növény egyszerű pompájával a szeretet és a barátság jelképe. Elbűvölő szirmai tekintélyt parancsolóak. Latin neve, a Hippeastrum „lovagcsillag”-ot jelent, ami csillagszerű virágára utal. Ez a magyar neve is, bár nemigen használjuk, helyette az amarillisz a közismertebb. Kellemes, fenséges látványt nyújt a nappaliban.

December hónap szobanövénye: az amarillisz
December hónap szobanövénye: az amarillisz

 

 Holland nemesítés

A legtöbb Hippeastrum-faj természetes élőhelye Közép- és Dél-Amerikában található. A jelenleg ismert fajtákat azonban Hollandiában nemesítették. Ilyen a tűzpiros Floris Hecker, a narancsos tónusú Orange Sovereign és a sötétpiros Red Lion.

A lovagcsillagot a hozzá méltó, feltűnő helyre tedd, ahol elegendő fény és meleg éri. A virágrügy kifejlődése idején rendszeresen öntözd és forgasd a cserepet, hogy egyenesen nőjön. Az elnyílt virágokat távolítsd el. Ne tedd huzatos helyre, mert azt egyáltalán nem tűri. A lovagcsillag tökéletes, ünnepélyes szobanövény.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top