Otthon

A szilveszteri petárdázás veszélyes a háziállatokra!

Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá, az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elő, éppen ezért a háziállatok óvására hívja fel a szilveszterezők figyelmét az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A kutyák a közeli petárdarobbanások pillanatában úgy megijedhetnek, hogy akár a gazdik kezéből a pórázt is kitépik. A kóborrá váló állatok hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak. Nem ritka a  gázolás vagy a vadászok által elvégzett vadvédelmi célú kutya-, macskakilövés sem.
A közterületen kóborló állatokat jobbik esetben a lakosok menhelyre viszik, vagy a kóbor állatok begyűjtésével foglalkozó ebrendészet, gyepmester gyűjti be azokat.
Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja az állattartóknak, hogy a kutyáikra, macskáikra lehetőleg kössenek bilétás nyakörvet, amelyen cím, telefonszám, név is található. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák a négylábúakat, otthon biztosítsanak a kedvenceknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet. A félős, ijedős ebek a petárdarobbanások miatt ilyenkor harapósabbak lehetnek, de némi odafigyeléssel ez is elkerülhető.
Ha az eb elmenekült, eltűnt, akkor érdemes fotóját kiplakátolni a környéken, felkeresni a gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekről oda is kerülhetnek a kóborló állatok. A gyepmesteri telepekre bevitt állatokat két hét megfigyelés után a törvények értelmében el is altathatják.
Az Orpheus Állatvédő Egyesület internetes információs oldalakat is működtet, a www.sinter.hu, illetve www.ebrendeszet.hu oldalak tartalmaznak hasznos címeket, telefonszámokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top