Otthon

Virágos rítusok – ilyen a téli virágtrend

A téli virágtrend ezúttal Afrika világába kalauzol bennünket. Meríts ihletet az álomszép virágkompozíciókból, és varázsolj afrikai hangulatot otthonodba!

Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrendEgzotikus természet

A bennünket körülvevő világban egyre többen éreznek felelősséget a társadalomért, és keresik az élet értelmét. Ebben az útkeresésben a természet és a környezet iránti felelősségérzetünk földrészeken átívelő. Érdeklődünk más kultúrák iránt, szeretjük az egzotikus hangulatú tárgyakat.

2009/10 telének virágtrendje ennek az életérzésnek a jegyében született, az afrikai kontinens kultúráját idéző látványi hatással.

Őserő és izgalom

A belső terekben az etnostílus jegyei a misztikus elemekkel kombinált sötét, meleg tónusok, amelyeken keresztül szembetűnővé válik más népek, kultúrák iránti érdeklődésünk. Az afrikai behatások feltűnő dekorációkban jelennek meg, amelyekben fontos szerepet játszik a fa. Ha a fekete szín helyett a sötétbarnát használjuk, tompíthatjuk a hátteret. Az ősi teremtőerőt szimbolizáló meleg, élénk színű virágok izgalmassá teszik a lakásbelsőt, amely egyébként így komor és sötét lenne. A fa mint anyag többféle formában lehet jelen: durva vagy sima, fényes vagy mintás felületként fordulhat elő.
A vágottvirág-koncepció jól illik a robusztus formákhoz, a kissé szabálytalan, kézzel készült tárgyakhoz. Az etnominták és a merész, sokszínű tapéták teszik teljessé a képet.

 

 

A téli szezon trendvirágai

Inkaliliom
Az inkaliliom (Altroemeria) állatbőrre emlékeztető szirommintázata különösen egzotikus külsőt kölcsönöz a lakásnak. Többféle színben és színkombinációban fordul elő, és szinte művészi pontossággal megrajzolt szirmai egyedülállóak.

Vanda
A Vanda orchideaféle különleges virága jól illik a tél legfontosabb ünnepéhez, a karácsonyhoz. Izgalmas szirommintázatának, szemet gyönyörködtető, vibráló színváltozatainak köszönhetően a Vanda tagadhatatlanul a virágdekorációk főszereplője.

Inkaliliom és vanda
Inkaliliom és Vanda

Kengurumancs
A kengurumancs (Anigozanthos) különleges alakú virágáról kapta hétköznapi nevét több nyelvben, így a magyarban is. Ez a név mindent elmond róla: egzotikus, molyhos, akárcsak az állatszőrme. Ez a különleges virág enyhén bolondossá teszi a kompozíciót, ami ebbe a koncepcióba bőven belefér.

Szegfű
Vidám és frivol: e két tulajdonsággal jellemezhető a legjobban a szegfű (Dianthus). A tökéletes virágforma és a színek, színárnyalatok sokfélesége végtelen lehetőséget nyújt az afrikai inspirációjú belső terek díszítésére. A szegfű feldobja az ünnepek hangulatát.

Inkaliliom, kengurumancs, szegfű
Inkaliliom, kengurumancs, szegfű

Kála
A kála (Zantedeshia) virágának egzotikus megjelenése vonzza a tekintetet. Szokatlan alakja kitűnik a kompozícióból. Veleszületett eleganciája magáért beszél.

Rákollóvirág
Aki először lát rákollóvirágot (Heliconia), azt hiszi, művirág. Pedig ez az egzotikus szépség teljesen valódi! Erőt sugárzó alakja szép kontrasztban áll a jóval finomabb, könnyedebb megjelenésű inkaliliommal.

 Modern kompozíciók

• Ebben a kompozícióban inkaliliom, helikónia és a tökfélék termései a fő alkotóelemek, amelyek önmagukban is rituális megjelenésűek. E heves, ötletes és modern stílusú összeállítás láttán valóban Afrikában érezhetjük magunkat. (Inkaliliom, helikónia, tökfélék.)

 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend
 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

• A kála és az inkaliliom élénk színei és formái határozottan elütnek az afrikai mintázatú szövetekből készült háttértől. Rendkívüli, ahogy két szál virág ennyire erőteljes hatású tud lenni! (Inkaliliom, kála.)

Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

• Milyen jól mutat egy ilyen etnofal a lakásban! A különleges mintázatú és alakú vázakat egytől egyig a természet ihlette. Csodálatos kontrasztban állnak a beléjük helyezett színes, egzotikus virágokkal. Az eredmény: vidám látvány, kirobbanó afrikai hangulat. (Inkaliliom, vanda, liliom, helikónia, könnyező pálma, kála.)

Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

• Az egyedi mintázatú fekete-fehér háttér és az afrikai tárgyak különleges etnohangulatot teremtenek. Ezt a visszafogottságot szinte csapásként töri meg a két hatalmas piros, kövekkel kirakott karimájú, modern váza a belehelyezett azonos színű virágokkal. A cikászlevelekkel körülvett inkaliliom- és helikóniacsokor akár egy afrikai oltárdísz is lehetne. (Inkaliliom, helikónia, kála, cikászlevél.)

 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend
 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

 

 Légies összeállítások

• A virágokat hagyományos csokorba kötve helyezték el, de nem egy vázában, hanem több, különböző méretű, formájú és mintájú edényben. Ez adja az asztaldísz nem mindennapi megjelenését. Az etnohatást a csokrot átölelő népies öv erősíti. (Inkaliliom, glórialiliom, szegfű, Euphorbia, indiai lótusz, kála, helikónia, tűpárnavirág.)

Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

Virágfüggöny egy keleti bazárban. Ez a színpompás, afrikai hangulatú összeállítás a legkomorabb helyiséget is vidámabbá varázsolja. A vegyes színű textíliák és a szárított termésekbe helyezett változatos virágok különleges, pezsgő látványt nyújtanak. (Inkaliliom, glórialiliom, kengurumancs.)

 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend
 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

• Rendkívül meglepő eredményt érhetünk el virágok és népművészeti tárgyak kombinálásával. Itt az inkaliliomot színes marokkói nemezlabdákkal társították, a kézművesség és a természet szoros kapcsolatára utalva. (Inkaliliom.)

Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

• Ez a kompozíció rendkívül sokféle virágot használ olyan elrendezésben, hogy minden egyes alkotóelem egyedi jellege külön is érvényesüljön. A szimbolikus jelleggel megfestett levelek és az afrikai sivatag és égbolt színeit idéző háttér rendkívül különlegessé és egyedivé varázsolják ezt az egyszerű padkát.
(Inkaliliom, kála, könnyező pálma, cikász, Solanum, liliom, helikónia.)

 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend
 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

 

 Klasszikus kompozíciók

• Hihetetlen, hogy mi mindenre felhasználhatjuk a szárított terméseket! Például gyönyörűen mutat benne ez a dús virágkompozíció. Kiválóan alkalmas pazar asztaldísznek különleges vendégek számára rendezett vacsorán. A vörös árnyalatok az afrikai naplemente színeit idézik. (Inkaliliom, Euphorbia, szegfű, tűpárnavirág, kengurumancs, ananász.)

 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend
 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

• Ezt a meleg tónusú hálószobai csokrot az afrikai népviseletek színeiből állították össze. Ezek a színek ismétlődnek az ágytakarón is. A Vanda lila színe hűsíti a forró afrikai hangulatot. A szobabelső egy luxus-szafarikunyhóra emlékeztet. (Inkaliliom, kála, rózsa, szegfű, Vanda, kengurumancs.)

Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

• A sötét színű, szinte fekete kála és az elegáns inkaliliom kiváló kombináció. Az indiai textilfestő nyomótábla a kompozíció kézműveshatását erősíti. (Inkaliliom, kála.)

Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

• Ez a nagyvonalú, dús kompozíció afrikai hatásokban bővelkedik. A kézzel faragott tál eredetiséget sugároz, az aranyfestékkel megpettyezett levelek pedig a rítustáncokhoz használt arcfestésekre emlékeztetnek. (Inkaliliom, tűpárnavirág, liliom, bromélia, könnyező pálma, glórialiliom, Vanda, helikónia.)

 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend
 
Virágos rítusok - ilyen a téli virágtrend

 

Forrás: Holland Virágiroda

Virág.lap.hu »
Afrika.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top